Folkert Hoekstra haalt uit tegen RWF.
Folkert Hoekstra haalt uit tegen RWF. Sietse de Boer

Thuisduel ONT ‘moai mjitmomint’ voor debutant ODV

Sport

WIJNJEWOUDE ODV is dit seizoen voor het eerst op derdeklas niveau actief. De blauwhemden begonnen het seizoen goed met een uitzege op Rottevalle, maar verloren afgelopen weekend thuis van Veenwouden. Morgen komt met ONT een tegenstander van zwaar kaliber op bezoek op sportpark Tusken de Wâllen. “Wy passe ús yn prinsipe net oan, mar it ferrin fan de wedstryd is bepalend.”

De uitspraak is van Folkert Hoekstra, de 31-jarige spits van ODV. De aanvaller had vorig seizoen met 35 van de 88 gescoorde treffers een groot aandeel in het kampioenschap van de club uit Wijnjewoude. Waar voor zijn ploeggenoten de derde klas nieuw is., is voor Hoekstra het hogere niveau geen onbekend terrein. Hij speelde vijf seizoenen voor SV Oerterp, waarvan vier in de tweede klas.

Vorig jaar keerde hij terug op het oude nest. Net vader geworden van een tweede kindje, eiste het reizen met Oerterp naar verre tegenstanders teveel van het familieleven. Het werd een succesvolle comeback, getuige het kampioenschap. De ervaren aanvaller is tevreden over de eerste twee optredens in de derde klasse B van het zaterdagvoetbal. “It koe minder.”

Zelfkritiek

ODV startte met een 2-4 uitzege op Rottevalle. Een verrassende, maar verdiende prestatie volgens Hoekstra die twee treffers voor zijn rekening nam. “Mar dit hiene mear wêze moatten, ik ha in pear goeie kânsen mist,” toont de spits zich zelfkritisch. Vorige week ging het thuis mis tegen Veenwouden dat fysiek speelde en kort dekte. “Wy koene ús der net ûnderút fuotbalje.”

Zaterdag wacht ONT, op papier een moeilijke tegenstander. De club uit het Smallingerlandse Opeinde heeft een reputatie opgebouwd in het zaterdagvoetbal en miste afgelopen seizoen op een haar promotie naar de tweede klas. “Wy ha ferskillende kearen tsjin harren oefene. It is in goeie ploech. Foar ús is dizze wedstryd in moai mjitmomint om te sjen wer’t wy steane.”


Folkert Hoekstra in duel met RWF-aanvoerder Jan Sikko Veenema. - Sietse de Boer

Eigen kracht

ODV zal ONT met respect, maar ook met durf tegemoet treden, stelt de topscorer. De blauwhemden gaan altijd uit van eigen kracht, maar: “As bliken docht dat de tsjinstanner better is, passe wy ús oan. Je wolle net mei 4-0 oan ‘e broek krije. Dêr hammert ús trener ek op. Wy moatte realistysk bliuwe. Oanfallend fuoutbal is moai, mar it giet om it resultaat.”

Hoekstra is in dat opzicht blij met de aanwezigheid van Stefan Roffel en Martin Nicolai in het elftal, twee ervaren mannen die over de kwaliteit beschikken een wedstrijd snel te kunnen lezen. “Hja sjoche yn tsien minuten as wy goed steane as net en wat der feroare wurde moat. Dat ha ik net,” aldus de spits die verwacht dat ODV dit seizoen ergens tussen de plekken vier en acht zal eindigen.

Doelpuntenmachine 

Dat Hoekstra geen veldcaptain is, zal niemand bij ODV hem kwalijk nemen. Voetbalwedstrijden worden beslist door goals en de 31-jarige aanvaller is een garantie voor treffers. In vijftien seizoenen liet de doelpuntenmachine het net 340 maal bollen, een imposant gemiddelde van ruim twintig treffers waar iedere spits meteen voor zou tekenen.

Dat Folkert Hoekstra aan de lopende band zou gaan scoren, lag vroeger niet in de lijn der verwachting. In de jeugd speelde hij centraal achterin en was alleen trefzeker als hij bij vrije trappen en corners mee naar voren trok. Op zijn vijftiende debuteerde Hoekstra in de hoofdmacht, aanvankelijk als middenvelder, maar zijn scoringsinstinct deed hem al snel in de spits belanden.

Beheerst

Hoekstra is op zijn sterkst in en rondom de zestien van de tegenstander; als aanspeelpunt en afmaker. Zijn grote voorbeelden zijn Lewandowski en Ronaldo, koele afmakers die altijd leveren. “Sa knap.” Wat leveren betreft weet ook Hoekstra van wanten. Wie de spits aan het werk heeft gezien, kan het beamen. Als een kans zich aandient, schiet of kopt de aanvaller meestal beheerst raak.

Op het beslissende moment de rust op kunnen brengen om een kans te verzilveren is een gave. “Ik bin van natuere rêstich, nearne gau ergens ûndersteboppe fan, dat skilt,” relativeert Hoekstra voor wie scoren een tweede natuur is geworden. Hij herkent situaties onmiddellijk, kiest automatisch de juiste hoek om de keeper te kunnen verslaan. Rechts, links, koppend, het maakt de spits niet uit. “Allinne mei links moat ik der net by neitinke.”


Folkert Hoekstra viert een treffer met het jonge talent Senne Linstra. Sietse de Boer

Aanvoer

Doelpuntenmakers staan altijd in de belangstelling, maar scoren is een teamprestatie, weet Hoekstra. Gelukkig heeft hij in de voorhoede van ODV met Auke Linstra en Frank Tuinstra twee rappe flankspelers aan zijn zij. “As spits binne je ôfhinklik fan oanfier. Ik kin it net alline, dat type oanfaller bin ik net. Foar my is it lekker fuotbaljen mei Auke en Frank.”

Hoekstra, die nog lang niet van plan is te stoppen, denkt dat er voor zijn club mooie jaren in het verschiet liggen. ODV beschikt over een aantal jonge talenten die binnen enkele jaren uit kunnen groeien tot vaste waarden. Vooral van de pas 17-jarige Senne Linstra heeft de routinier hoge verwachtingen. “Senne hat al in pear kear meispile en sil dit jier fêst mear kânsen krije.”

De wedstrijd tussen ODV en ONT op sportpark Tusken de Wâllen begint zaterdag om 14.30 uur.

Meer SA!

Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 49 minuten geleden
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 50 minuten geleden
Elina Dijkstra en Ineke Beeksma over 4 mei in Ureterp
NoSa! over 4 mei-herdenking in Ureterp Nieuws 51 minuten geleden
Afbeelding
Prehabilitatie Column 22 uur geleden
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 2 mei, 09:16
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 2 mei, 09:15
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 2 mei, 09:12
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 2 mei, 09:11