WIJNJEWOUDE, 15-9-2022, Klussen ODV
WIJNJEWOUDE, 15-9-2022, Klussen ODV Sietse de Boer

Geen karwei te veel voor klusploeg ODV

Sport

WIJNJEWOUDE ODV maakt zaterdag zijn debuut in de derde klasse van de KNVB. Of het elftal klaar is voor een stap hogerop moet in het nieuwe seizoen blijken. De accommodatie, sportpark Tusken de Wâllen, is zeker geschikt om de tegenstanders uit 3B te ontvangen. Met dank aan de trouwe vrijwilligers van de klusploeg. “Wy binne der klear foar.” 

Het is donderdagmiddag, ruim een week voor de start van het nieuwe voetbalseizoen. Het septemberzonnetje prikt voorzichtig door de hoge bewolking, terwijl er volop wordt gewerkt op het thuiscomplex van de 101 jaar oude voetbalvereniging ODV. Ruurd van der Woude (74) verwijdert onkruid, Koos Landmeter (69) en Jan Hofstra (71) wassen een tegelvloer in, Arend Nutterts (49) kalkt de lijnen en Theo van Linde is in het materiaalhok volop bezig met een cirkelzaag. 

Het is een vertrouwd beeld op donderdag, de vaste middag waarop de klusploeg zich stort op alle voorkomende karweien op het voetbalcomplex. Niet alle klussers zijn present. Een aantal is op vakantie, anderen hebben elders verplichtingen. “Yn totaal binne der tolve man”, vertelt Nutterts. Het twaalftal heeft twee zaken gemeen. De liefde voor ODV en als pensionado de mogelijkheid de handen uit de mouwen te steken voor de club.

“Want wy ha allegear tiid”, zegt Landmeter, die net als zijn kompanen al decennia verbonden is aan ODV. Ruurd van der Woude is met zijn 74 jaar de oudste die deze middag aanwezig is, maar bij lange na niet de oudste van de klusploeg. Taeke Tel (84) is er niet en ook Durk van Veen (81), de man die ruim veertig jaar geleden aan de wieg stond van de klusploeg, heeft zich afgemeld.


Taai en fit

Het verloop onder de klussers is ondanks de hoge leeftijd van de meesten niet groot. De mannen zijn taai en voor de leeftijd nog fit. “Durk joust echt gjin 81, in protte kinne in foarbyld oan him nimme”, prijst Landmeter de initiatiefnemer. Aan stoppen denken de mannen niet. “Wy gean noch lang net dea”, zegt Hofstra met een grote grijns. De klusmiddag is heilig voor de meesten. “De tongersdei is foar ODV”, stelt Van der Woude. 

De klussers pakken niet alleen de wekelijkse taken op, ook voor grotere werken draaien de mannen hun hand niet om. Zo is vijf jaar geleden een duurzaamheidsproject gerealiseerd waarbij kantine en kleedkamers zijn geïsoleerd en zonnepanelen en warmtepompen geïnstalleerd. “It skeelt de klub tûzenen euro’s yn it jier en al hielendal mei de gasprizen fan tsjintwurdich”, vertelt bestuurslid Jaap Haven.

De grote projecten worden door een kleinere groep vrijwilligers op dinsdag en donderdag uitgevoerd. Zo zijn vorig jaar twee extra kleedboxen gerealiseerd en worden momenteel de oude kleedkamers volledig gerenoveerd. “Yn sokke grutte karweien moatte wy mear tiid stekke, as je dêr mar ien middei yn de wike mei besich kinne, komt it nea klear”, weet Van Linde.


Schat aan ervaring

De zelfredzaamheid van de klusploeg is groot. Geen wonder, want de mannen hebben in hun werkzame leven een schat aan ervaring opgedaan die nu goed van pas komt. Landmeter en Hofstra verdienden hun geld op de steiger, Van Linde was jaren uitvoerder en is nu de regelaar. Met een knipoog: “Ik probearje dizze mannen oan te stjoeren. Ik regelje materialen en fergunnings. Yn feite doch ik myn âlde wurk wer.” 

ODV vaart er wel bij. De nieuwe kleedkamers mogen er zijn en de renovatie van de oude kleedboxen, die eind dit jaar afgerond wordt, is ook een flinke verbetering. Landmeter toont trots de ruimte voor scheidsrechters die bijna klaar is. Met recht, want de arbiters krijgen een prachtige ruimte met eigen toilet en douche. Bij weinig clubs zullen de fluitisten zo’n goed onthaal krijgen.

De vrijwilligers steken hun vrije tijd graag in het complex van ODV. “It is sosjaal wurk dat in soad foldwaning jout”, stelt Van Linde. Het mes snijdt aan twee kanten, want voor de pensionado’s is het klussen een mooi tijdverdrijf. Het scheelt bovendien dat de mannen het goed kunnen vinden. 

De kwinkslagen en schimpscheuten zijn ook deze middag niet van de lucht. Niemand wordt ontzien. “Je moatte hjirre in traap fan in ezel ferneare kinne.” De mannen zijn trots op wat in de loop der jaren gerealiseerd is. Wijnjewoude kan zonder meer tevreden zijn met het fraaie sportcomplex Tusken de Wâllen aan de Te Nijenhuisweg. “It is jierren ferlyn begûn mei de bou fan it materialenhok. Dat ha wy sels mitsele en ast sjochst wat der no allegear stiet, dan is der in soad ferbettere”, stelt Landmeter. 


Waardering en besef

Eén ding moet de mannen wel van het hart. De waardering voor het werk van de vrijwilligers is er niet altijd. Arend Nutterts: “Der binne leden dy’t it fanselssprekkend fine dat de klaaiboksen altyd skjin binne, it ûnkrûd rûn it fjild net in meter heech stiet en de filjden meand binne. Sa is it fansels net, dêr moat in soad foar barre. Dat hat net elts yn ‘e gaten.”

In samenwerking met het Beweegteam Opsterland besteedt Sa! deze en volgende week aandacht aan het belang van vrijwilligers om verenigingen draaiende te houden. 

Meer SA!

Afbeelding
Oerterp onderuit in Leeuwarden: 4-0 Sport 54 minuten geleden
Afbeelding
Sing-a-Long Show in De Skâns Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Kerstconcert Euterpe Cultuur 9 dec., 08:03
Afbeelding
Laatste weekend Art Super Cultuur 9 dec., 08:01
Afbeelding
Weekendtip: zaterdag elfde editie Tynjerock Cultuur 8 dec., 21:52
Afbeelding
Weekendtip: Canadees duo wederom op Muziekpodium Cultuur 8 dec., 17:13
Afbeelding
'Uitgedund' Makkinga ontvangt Havelte Sport 8 dec., 16:00
Afbeelding
Een thuis. Want eigen haard ... Column 8 dec., 12:14