Sa trekt erop uit.
Sa trekt erop uit. Sa trekt erop uit. Lippenhuizen .

Sa! te gast in…. Lippenhuizen (1)

Nieuws
De hele dag dreigende luchten maar als Sa! komt, breekt de zon door. Niet dat het nu meteen extra druk is op het pleintje bij de supermarkt in Lippenhuizen. Het is tenslotte vakantie. Dat maakt het er niet minder gezellig op. Een enkeling komt speciaal langs, we spreken toeristen en supermarktbezoekers.
De parkeerplekken aan weerszijden van de Buorsterwyk blijven goeddeels leeg. Geen stoel te bekennen op het terras van grand café Samen Eten, ook al vakantie. Maar toch komen de verhalen ook in Lippenhuizen los, gezellig aan de picknicktafel of op het bankje rond de boom. Thomas vertelt over een aanstaande kaatspartij, broers en zussen Dijk doen een fietstocht langs memory lane, Drentse toeristen, de jarige Jan Veenstra, Jelle die verwant is aan het koningshuis en Sjoukje en Arnold die dagelijks de plaatselijke super bezoeken.
Neisitpolo’s
Kaatsen doen ze op ‘de klaai’. Ja toch? Dat blijkt dus een beperkte voorstelling van zaken, Lippenhuizen heeft ook zijn eigen kaatsvereniging: TDF. “Dat betsjut Tusken De Flatsen”, legt Thomas Visser uit. “Wy keatse op in stik lân fan boer Roel Jelsma. Roel is sels ek in TDF-er.” Voorheen kaatste TDF op het voetbalveld van het dorp, maar dat kan niet meer sinds er kunstgras ligt, aldus Thomas. “Op keunstgers wol de bal net stuiterje, sadwaande binne wy nei Roel ferhûze. Hy meant it TDF-fjildsje no wat faker.” Thomas grijpt de komst van Sa! aan om de ‘iepen keatspartij’ te promoten die TDF op zaterdag 26 augustus organiseert. “Wy fiere ús jubileum en meitsje der in gesellige dei fan mei in bierke en in hapke. It giet ús net om nije leden, hear. Wy binne mei syn tweintigen en dat is ús moai genôch. Wy ha in ledenstop.” De vriendenclub van alle leeftijden begon tien jaar geleden met kaatsen onder leiding van oud PC-winnaar Klaas Berkepas. Thomas had al een voorsprong, want zijn heit en mem komen oorspronkelijk van de klei. “As lyts bern ha ik it keatsen fan myn heit meikrigen. Ik hie der wol talint foar neffens heit. Jammer genôch wie hjir gjin feriening foar de jongerein.” TDF wordt gesponsord door de agrarische makelaardij van dorpsgenoot Marten Groothof, zelf ook lid. “Wy ha ús eigen shirts en sels TDF-neisitpolo’s. Dy dogge wy oan as we nei ôfrin fan de woansdeitraining noch in bierke drinke by Roel yn de tún.”

Kratje bier
“Wy binne ûnderweis nei de winkel fan Wobbe”, legt Sjoukje uit. “Der geane wy eltse dei wol in kear hinne. Eins soe ik ‘de winkel fan Ronald’ sizze moatte, want hy hat de supermerk al in skoftsje lyn oernommen fan syn heit en mem. Mar ik kin der mar net oan wenne, miskien omdat Wobbe en Joke noch altyd yn de winkel stean.” Ja, Sjoukje weet dat de dorpssupermarkt te koop staat.  Ze hoopt vurig dat de volgende eigenaar de zaak voortzet. “It soe skande wêze as de winkel ferdwynt. Dat sizze net allinnich de minsken hjir yn Lippenhuzen, mar ek yn De Himrik en Jobbegea.” Ze hoort nogal gauw eens wat, want ze komt bij mensen aan huis door haar werk bij De Friese Wouden. Mocht de super onverhoopt toch sluiten dan zijn ze op Gorredijk aangewezen en is ze haar dagelijks loopje kwijt. Met haar broer Arnold woont ze een stukje verderop aan De Buorren. Meestal doet Sjoukje de boodschappen alleen, maar dit keer moest er ook een kratje bier komen. “Ik gean mei foar de spierkracht”, grinnikt Arnold. Hij is verder niet zo’n shopper, het liefst gaat hij er met de honden opuit. Arnold heeft nu drie weken vrij van de garage waar hij werkt als autopoetser. Nee, ze hebben geen vakantieplannen. “Sjoukje wurket gewoan troch. Mar ik ferfeel my net, hear. Ik mei graach lekker kuierje.”

Verwant aan het Koningshuis
Normaal gesproken had Jelle deze zomer weer naar Geesteren gefietst. Die trip onderneemt de zeventiger elk jaar: “Op in gewoane fyts, hear. Dy elektryske dingen binne foar te dikke minsken.” Hij bezoekt dan een weeklang het hippisch evenement de CSI Twente. Machtig mooi, al die paarden. Alleen dit jaar heeft hij het jaarlijkse uitstapje laten schieten. “It waar wie te min om derhinne te fytsen.” Geeft niet, hij heeft nu tijd te over voor zijn grootste hobby: de zoektocht naar zijn voorvaderen. Hij is al jaren bezig met zijn genealogisch project. “Hjoeddedei is it makliker sykjen, in soad gegevens helje ik fan it ynternet.” Hij speurt onder andere in de digitale archieven van Tresoar en loopt de kerkregisters na die ook in toenemende mate zijn gedigitaliseerd. “Hoechst der net mear op út, no.” Inmiddels heeft hij zijn stamboom weten te traceren tot in de vroege zeventiende eeuw. Fascinerend. “En witst wat ik fûn ha? In de fierte binne wy fan De Vries verwant oan it Keningshûs.” Niet in directe lijn, maar toch. Jelle heeft ontdekt dat er verwantschap bestaat met de familie Brinkhorst. “Jo witte wol: prinses Laurentien. It docht blyken dat har foarâlden yn trije kwartierstaten yn Opsterlân te finen binne. Moai net?”

Meer SA!

Afbeelding
Vragen VVD over voortgang Kortezwaag Nieuws 14 uur geleden
Elk mei graach in fiskje.
'Efkes in slach oer de merk' Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Stille omgang en herdenking 4 mei in Tijnje. Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 19 uur geleden
Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 mei, 09:10
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05