Corrie Hoeksma en Klaas Rypkema in voorbereiding.
Corrie Hoeksma en Klaas Rypkema in voorbereiding. Foto: Sietse de Boer

Sfeer bij de Wrotters: stoer en keurig

Sport

GORREDIJK Voor de rugbyers van De Wrotters was de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen afgelopen zondag weer even wennen. Maar de tradities en de rituelen op en rond het rugbyveld zijn nog altijd dezelfde. Keurig gewassen overhemd met colbertje en een deftige stropdas. Stoere kerels op het veld. Keurige mannen voor en na de wedstrijd.  

Corrie Hoeksma (66) is al druk bezig met de voorbereidingen voor de wedstrijd. Tien bidons gevuld met water en twee emmertjes met schijfjes sinaasappel. Een emmertje voor De Wrotters en eentje voor tegenstander CL Grommen, een combinatieteam uit Groningen en Emmen. “Jierren lyn hienen wy sitroenen, mar tsjintwurdich binne it allegear swietbekken. Dy wolle gjin sitroenen mear ha.” Tijdens de pauze, maar een paar minuten, blijven de teams op het veld. Alles moet dus snel. “Ik ha alles yn in bernewein en ryd sa it fjild op. Dy bernewein is fan ‘e kringloop en koste in tientsje.” 

Terwijl het team bezig is met opwarmoefeningen op het veld, kijkt Klaas Rypkema (68) goedkeurend naar het groene veld en de blauwe lucht. Hij was 37 jaar lang voorzitter van de club, maar noemt zichzelf ‘een manusje van alles.’ Hij doet boodschappen voor de kantine, ontstopt de riolering en heeft contact met de gemeente en andere partijen. Zijn vrouw doet de was voor het team en dat is geen overbodige luxe. “Sommige jonges waskje hun klean net omdat ze de oerwinningsgeur hâlde wolle. Wy ha ris 18 kear achter elkoar wûn. Dan begjinne dy klean aardich te stjonken.”


Nieuwe spelers

Speler-trainer en voorzitter Johan Teake Dekker staat eindelijk weer eens op het veld. Het is al weer een paar maanden geleden dat De Wrotters voor het laatst speelden. “Wy ha twa nije spilers en wolle hjoed efkes sjen litte hoe’t wy rugby spylje.” Tussen de stoere kerels met baarden, sikjes en stevige bolle buiken dartelt ook een ranke, slanke vrouwelijke Wrotter. “Dat is Suzanne. Dy spilet al jierren mei ús mei.” Voor de wedstrijd maken De Wrotters een kring en spreken elkaar toe met de armen over elkaars schouders. “Dit wurdt in heftige wedstryd. Fertrou op dyn maten, want wy ha hjir in moai team stean.” Enkele yellen klinken en schallen over het veld als de strijd losbrandt.

Het blijkt dat er vandaag liefst negen afzeggingen zijn, waardoor het alle hens aan dek is en alle handen en voeten nodig zijn om te werpen, vangen, tackelen en vooral te scoren. De nieuwelingen worden vandaag dus meteen voor de leeuwen geworpen. Gelukkig is er versterking op komst als Arie ten tonele verschijnt, maar hij geeft de toeschouwers helaas weinig hoop op een klinkende overwinning. “Ik bin no al wurch”, meldt hij als hij twintig minuten te laat komt aansloffen. Op het veld wordt stevig gespeeld, maar met respect voor de tegenstander. De toeschouwers weten het: voetballers zeuren, mekkeren en stellen zich aan, terwijl een rugbyer doorgaat omdat hij weet dat aanstellen geen voordeel oplevert. 

Emmertje schijven

Het is inmiddels pauze en Corrie Hoek- sma duwt haar ‘bernewein’ snel het veld op. Ze brengt de tegenstander hun emmertje sinaasappelschijven en plant een rood en een groen emmertje tussen de bezwete mannen en Suzanne in. “De skilen moatte yn it reade ammerke!” Tijdens de korte pauze op het veld spreken De Wrotters elkaar toe in afwisselend Fries, Nederlands en Engels. “Tackle with your arms, not with your legs!” Piet Koopmans uit Jubbega is grensrechter van dienst en is evenals het bestuur van De Wrotters stijlvol gekleed in een net overhemd met passende stropdas en traditionele platte pet. Kleren maken de man, weten De Wrotters. 

Johan Nijboer (41) uit Ureterp is net gewisseld en vervangen door laatkomer Arie, die alle restjes energie uit zijn lichaam bij elkaar heeft geschraapt en zijn bijdrage levert aan de strijd. Johan is een nieuw lid en speelt vandaag zijn eerste rugbywedstrijd. Hij staat nog na te puffen langs de lijn met een rood, bezweet hoofd. “Het is wennen. Ik heb hiervoor wel gevoetbald, maar dan speel je de bal naar voren. Bij rugby moet je de bal achterwaarts gooien.”


Accepteren

Er wordt intussen fanatiek gespeeld en de schouders en ellebogen worden er flink ingekleund als een tegenstander de achterlijn probeert te bereiken. Elke keer als een speler keihard naar de grond wordt getrokken of geduwd, staat deze zonder mekkeren of protesteren weer op. Slechts een enkele keer is er even een korte opmerking naar de scheidsrechter, maar meteen reageren zijn medespelers: “Accepteren!” Arie komt naar de zijlijn als de zool van zijn schoen loslaat. Vliegensvlug wordt tape om zijn schoen heen gewikkeld en Arie kan weer verder, totdat zijn andere zool het ook begeeft. 

Het zit Arie vandaag niet mee, maar goedgemutst draaft hij het veld weer in. “Wy kinne wer!” Dan is plots de wedstrijd afgelopen. De Wrotters winnen met liefst 57-24 en na afloop vormen de beide teams een erehaag voor elkaar,  onder luid handgeklap. De strijd is gestreden en de wonden worden gelikt. Maar eigenlijk is er nooit sprake van enige agressie op of rond het rugbyveld. Klaas: “By it WK sitte de supporters fan de ferskillende lannen gewoan troch elkoar. Der binne ek gjin hekken. Se klappe ek foar oare teams, omdat se allegear fan rugby hâlde.”


De Bongel

Na afloop van de wedstijd volgt een korte speech van voorzitter Johan Teake Dekker waarbij de Man of the Match wordt aangewezen en de ‘schlemiel van de week’. Het is niet verrassend dat laatkomer Arie deze titel toegewezen krijgt. Als ‘straf’ krijgt hij een enkelband om met daaraan ‘De Bongel’, een zware metalen rugbybal die hij net zolang moet dragen totdat de tegenstanders zijn vertrokken. 

Terwijl de grote kannen bier op tafel komen en de noestige kerels hun stropdas weer hebben voorgedaan, vertelt Johan Teake wat meer over wat er speelt binnen de vereniging: “We binne altyd bliid dat wy in tsjinstanner ha en dat wy in skiedsrjochter en genôch spilers ha. Wy wolle graach noch wat spilers derby. Al dy graue Friezen soene rugbye moatte en net fuotbalje.” wrotters.com

In samenwerking met het Beweegteam Opsterland besteedt Sa! vorige en deze week aandacht aan het belang van vrijwilligers om verenigingen draaiende te houden. 

Meer SA!

Afbeelding
Verdiende zege de Sweach op VVT Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Verrassende nederlaag koploper RWF Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Yn Petear mei Sigerswâld: het totaal Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Yn Petear mei.... Makelaars (video) Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Kijk: de eerste NoSa! Nieuws 27 jan, 18:00
Afbeelding
'Makkinga gaat niet degraderen' Sport 27 jan, 16:00
Afbeelding
Wie daagt Johan Teake uit? Sport 27 jan, 13:01
Afbeelding
Andere leningen Column 27 jan, 09:21