Voetbalbijlage.
Voetbalbijlage. Voetbalbijlage. Inne Schotanus. Jubbega.

Jubbega moet op jacht naar meer goals

Sport
Doelpunten bepalen in voetbal het succes. Een elftal kan het mooiste spel op de mat leggen, als de bal niet tussen de palen verdwijnt, rendeert het niet. Dat is wel het probleem van vv Jubbega. De ‘Kompenijsters’ hebben moeite het net te vinden en dus moeten de roodwitten vooral omlaag kijken. “De effisjinsje moat nei de winterstop omheech”, weet trainer Inne Schotanus dan ook.
De Jubbegaasters hebben een lastig te kloppen ploegje. Het elftal van trainer Inne Schotanus verloor maar twee van de acht gespeelde duels, evenveel als VKW en Hoogezand, de nummers één en twee van de ranglijst. Een tegenstander op de knieën dwingen is echter een probleem, Jubbega won slechts eenmaal en speelde vijf keer gelijk, het vaakst van alle clubs in de eerste klasse F van het zondagvoetbal.
“En dat sjit net op”, aldus Schotanus. Aan de defensie ligt het niet. Zijn verdedigers hielden in de helft van de wedstrijden de nul en incasseerden in twee ontmoetingen slechts één tegentreffer. Alleen uit tegen Hoogezand (5-0) en Germanicus (3-1) bleek de Jubbegaaster veste kwetsbaar. “Tsjin Hoogezand  hiene wy in minne dei, boppedat moasten wy lange tiid mei tsien man spylje.”

Tekortkomingen

Met tien tegentreffers heeft Jubbega een van de minst gepasseerde defensies. Pas als het elftal ten aanval moet trekken, worden de tekortkomingen zichtbaar. Met slechts negen doelpunten is Jubbega met FVC en Noordster het minst productief in de eerste klasse F. Bovendien kwamen zes van de negen treffers in één duel tot stand. Rodelantaarndrager Stadspark werd in Jubbega met 6-0 afgedroogd.
Negen doelpunten in acht duels is te weinig, erkent Schotanus, maar er zijn verzachtende omstandigheden. Het vertrek van Kevin Bakels en Kai van Rijswijk, beiden makkelijk scorende spelers, deed zich voelen. Bovendien raakten tijdens de bekercompetitie, voorafgaand aan het seizoen, belangrijke aanvallende krachten als Xander Houtkoop, Jacco Kuiper en Jacko de Jong geblesseerd.
Schotanus baalt flink van de blessures, vooral omdat hij bij Flevo Boys, Zeerobben, Dronten en Sneek, clubs waar hij eerder werkte, amper met fysieke malheur te maken had. De trainer denkt dat de pandemie en de daaruit voortvloeiende maatregelen debet zijn aan de spierkwetsuren van zijn spelers. Vorig jaar kwamen de amateurs slechts vier duels in actie; funest voor sporters, aldus Schotanus.

Onderbelasting

Fit blijven was daarom het devies aan het begin van het seizoen. Het lukte niet. Er is een jaar lang te weinig gespeeld. Schotanus haalt een artikel aan waarin een Ajax-trainer stelt dat blessures vaak ontstaan als gevolg van over- of onderbelasting. “Sa is it mar krekt. Je kinne sa hurd traine as je wolle, mar it is net itselde as in wedstryd. Dy yntinsiteit berikke je net struktureel op trainingen.”
Houtkoop moest drie competitieduels laten schieten. Kuiper en De Jong sloten pas in november weer aan. Daarmee waren de problemen niet meteen opgelost. “Dy jonges misten wedstrydritme en no stiet de kompetysje alwer stil.” Schotanus heeft moeite met de coronamaatregelen, vooral omdat er geen touw aan is vast te knopen.
Dat de kantines op slot moeten, begrijpt de trainer. Afgeladen kantines met mensen die een biertje pakken, verhoogt de kans op besmettingen, maar dat er geen supporters rondom het veld mogen staan, wil er bij Schotanus niet in. “De hoareka wurdt hurd rekke, mar de sport kriget sa ek flinke klappen. Lit ús gewoan traine op jûntiid.”
Schotanus hoopt dat er vanaf 1 januari weer getraind kan worden, zodat de eerste maand van 2022 gebruikt kan worden ter voorbereiding op de drukke (16 duels) tweede helft van het seizoen. Tijd die hard nodig is om de spelers fit te stomen. “Wy begjinne opnij”, aldus Schotanus die zijn spelers niet alleen fysiek op de rit moet krijgen, maar ook gemotiveerd moet zien te houden.
Het afgelopen verloren gegane seizoen heeft er flink ingehakt. Dat de competitie nu opnieuw stilstaat, is volgens Schotanus dramatisch. Hij weet dat spelers moeite hebben enthousiast en gedreven te blijven voor hun sport. En neem het ze maar eens kwalijk, aldus de trainer. “As fuotballer moatte jo in doel ha, witte wêr’t je foar traine en wurkje. Corona makket alles ûnseker. Bliuw dan mar ris motivearre.”

Moeizaam

Ook voor trainers is het niet eenvoudig. Schotanus kent collega’s die als gevolg van de omstandigheden het bijltje erbij neer hebben gegooid. Zover is hij nog niet. Het is moeizaam werken, maar de trainer wil, als er weer gevoetbald mag worden, Jubbega in het restant van de competitie in de eerste klas zien te houden. In zijn ogen een reële missie.
De trainer houdt zich vast aan de goede thuisreeks - op het eigen sportpark werd geen enkele maal verloren - en de hechte Jubbegaaster defensie. Verder hoopt hij dat zijn aanvallers die voor de broodnodige doelpunten moeten zorgen, fit blijven en het verschil kunnen maken. “Wy moatte mear skoare, oars wurdt de druk op ús ferdediging ek te grut. Dan kin elts flaterke fataal wêze.”
Voetballend doet Jubbega niet onder voor de meeste clubs in de eerste klasse F, is Schotanus van overtuigd. Alleen Hoogezand en VKW springen er in de ogen van de trainer uit. “Foar de rest hoege wy net bang te wêzen. Mar dan moatte wy dus wol better mei de kânsen omgean. As dat slagget, kinne wy sa in sprong meitsje nei de middenmoot. Effisjinsje dêr draait it om.”

Meer SA!

Afbeelding
Informatiebord Imke Klaverpad Nieuws 4 uur geleden
Het definitieve plan voor de nieuwe Aldi in de Hoofdstraat van Gorredijk.
Gemeenteraad akkoord met Aldi-plan Nieuws 4 uur geleden
De voormalige basisschool De Trime in Beetsterzwaag wordt nu antikraak bewoond.
Positie Sweachsters in 'De Trime' is aan ontwikkelaar Nieuws 4 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman feliciteerde het echtpaar Meta en Henk Modderman.
Henk en Meta Modderman schreven elkaar lange brieven Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Startschot voor bouw De Verbinding in Ureterp Nieuws 13 mei, 15:03
Afbeelding
NK-brons voor inlineskater Jasmin Sport 13 mei, 13:41
Tijnje viert de titel in 5B en de promotie naar de vierde klasse.
Tijnje pakt in ultieme slotfase de titel Sport 12 mei, 17:43
Afbeelding
Nipte zege Gorredijk op Read Swart Sport 12 mei, 16:18