Winkeltoer Gorredijk
Winkeltoer Gorredijk GORREDIJK 15-1-2022 Winkeltoer Gorredijk.

Achter mondmaskers volop glimlachen in opgelucht winkelcentrum

Ondernemen

Alleen maar blije gezichten in het winkelcentrum van Gorredijk, zaterdag aan het einde van de ochtend. De winkels mogen weer open. Wethouder Anko Postma van de gemeente Opsterland en Anton de Bruin, voorzitter van winkeliersvereniging Whi maken een rondje, Sa! loopt mee.

De zaterdagochtend sluit een week af waarin het in de detailhandel behoorlijk gistte. Ondernemers waren de lockdown meer dan beu. En dat gold ook voor het winkelend publiek. Binnen de app-groep van winkeliersvereniging Whi ontstond het idee om zaterdag open te gaan, wat de persconferentie op vrijdag ook zou brengen. Voorzitter Anton de Bruin begrijpt dat. “Het ongeduld raakte op en voor sommige ondernemers begon het ook te knijpen. Maar alles wat er zou gebeuren, was wel met inachtneming van de standaard gezondheidsmaatregelen.” Op donderdag stuurde de Whi een brandbrief naar burgemeester Ellen van Selm met de vraag om via haar kanalen aan te dringen op versoepeling van de maatregelen. Zonder op details in te willen gaan, vertelt wethouder Anko Postma dat er achter de schermen veel contact met ondernemers is geweest. “Ik ben blij met de stappen die ze vandaag weer kunnen zetten. Het is jammer dat de horeca hier nog niet van kan profiteren.” Van protesterende horecaondernemers, zoals in andere plaatsen, is in Gorredijk niets te merken. De Bruin: “Dat Gorredijk best meer daghoreca kan gebruiken, zie je ook vandaag.” Rond half elf beginnen Postma en De Bruin een rondje door Gorredijk, bij de winkels waar ze binnenstappen klinkt veel waardering voor hun bezoek.

Al op donderdag

Bij kapsalon Kees en Sita aan de Molenwal werken de vier kappers een afsprakenlijst af die al dagen vol zit. Toen donderdag de mogelijke versoepelingen al enigszins doorsijpelden boekten klanten online direct een knipbeurt. De laatste lockdown heeft er wel ingehakt. “De ûnsekerheid fan dan wol wer iepen en dan wer net, docht in soad mei je”, vertelt Kees Schots. “En je buorkje hieltyd achterút.” Kees en Sita zijn de eerste week niet extra open om achterstand in te halen. “Dan ha je it de earste wike hiel drok en sakket it dêrnei wer ien. Je kinne better spriede.”


Ook bij de Heeren van Rinsma hangt spreekwoordelijk de vlag uit.  “It koe net langer. It wetter stie heech, wy fûnen dat it nedich wie, ús klanten ek”, vertelt Wytze Peenstra. Hij hield met alle scenario’s rekening, maar niet met wat er vrijdagavond uit de bus kwam. De verrassing zat in de aankondiging dat winkels een klant per vijf vierkante meter mocht ontvangen, terwijl hij rekende met een klant per twintig vierkante meter. “Wy mochten fjouwer kear safolle klanten ha.” De medewerkers van Rinsma kregen aan het begin van de dag de instructie om met klanten zoveel mogelijk stille plekken in de winkel op te zoeken, zodat er voldoende spreiding is.”

Bij Puer, naast de hoofdbrug, moeten ze het volgens medewerker Folkert Stokje vooral hebben van sneupers. En die konden de afgelopen weken niet terecht, aan een webshop wordt nog gewerkt. De medewerkers van Puer zijn mensen een beperking ten opzichte van de arbeidsmarkt, sociale leef- en woonomgeving. Zij waren de afgelopen weken wel in de winkel aan het werk, zodat het publiek kon zien dat er activiteit was.



Flexibiliteit

Aanvankelijk leek het er vrijdag nog op dat winkelpubliek alleen op afspraak welkom zou zijn, een beperking die in de loop van de dag verdween. En daar was Alien Wijnstok van Cuvi heel blij mee. “Dat is in de praktijk eigenlijk niet te doen. En ene dag zit vol, de andere dag zitten medewerkers te duimendraaien.” De recente lockdown gooide ook voor Cuvi roet in het eten. “De laatste bestellingen voor de kerst kwamen op die bewuste zaterdag binnen en toen hoefde het ineens niet meer.” Het nu van de ene op de andere dag weer opengaan vraagt ook flexibiliteit, ook van de medewerkers. “MAar het is gelukt”, aldus Rogier Wijnstok. “Het vinden van genoeg medewerkers is lastig, maar daar klagen we op een dag als vandaag niet over.” Wat de eerste dag gaat brengen doet er volgens Wijnstok nog niet zoveel toe. “Binnen drie minuten hadden we de eerste tas verkocht, maar nu aan het einde van de ochtend is het weer wat rustig. We zijn vooral blij dat we weer open zijn.”


Gepaste blijheid

De eerste klanten bij boekhandel Planteijn stonden volgens Linda Eppenga zaterdag al bij opening van de winkel voor de deur. “Ze sprintten nog net niet de winkel binnen. Maar kranten voor de losse verkoop zijn er nog niet. Die distributie kan zo snel niet schakelen.” Linda is blij met de heropening, maar voelt ook mee met de horeca. “Wij hebben het zwaar gehad, maar voor de horeca is het nog erger. Daarom hebben we ook geen al te vrolijke uitingen op de sociale media gedaan vandaag.” De laatste zaterdag voor de kerst, met de dreigende lockdown die in de lucht hing, zullen ze bij Planteyn niet snel vergeten. “Het was de dag met de hoogste omzet in de 22 jaar dat we hier nu zitten.”

In de grote vernieuwde EP:Van der Molen is het aan het einde van de zaterdagochtend nog rustig, maar de medewerkers zijn er klaar voor. “Do seachst freed dat it op strjitte al wer wat drokker waard”, vertelt Radjesh. Hij benadrukt het sociale van het winkelen in Fysieke winkels: mensen willen er ook uit en hun verhaal delen met anderen.

Superjaar

Bij Marieke Buruma van Kledingwinkel ‘t Hoekje hangen de rekken vol. “Laat ze maar komen.” Marieke is binnen de app van winkeliersvereniging Whi een van de meest actieve leden. Altijd vol creatieve ideeën voor acties in het centrum. Zelf kreeg ze afgelopen jaar een enorme boost door de verhuizing naar haar huidige locatie, dichter bij de Hoofdbrug. “De plek doet veel. We hebben nu veel meer klanten die spontaan binnenlopen. Ik ben heel blij dat we nu weer gewoon ons werk kunnen doen.”

Meer SA!

Langezwaag vecht zondag in het thuisduel tegen THOR tegen degradatie.
Louter nog 'finales' voor Langezwaag Sport 6 uur geleden
Afbeelding
55ste Lintjoserie in Oldeberkoop Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Webinar: waarom nu een woning kopen? Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
'Gewoon Esther' Column 10 uur geleden
Redmar de Jager en  de 666 eieren voor Pene Corrida
Geen wens is te gek voor Redmar en zijn collega's Nieuws 13 uur geleden
De Grevensmolen in Vegelingsoord.
Molendag in teken van werk van Luitje de Goed Cultuur 9 mei, 13:50
Afbeelding
Computer says 'No'... Column 9 mei, 12:44
Afbeelding
NoSa!: Bas spoort vervuilers oceaan op Nieuws 9 mei, 12:23