Patrick Koster flext stroken voor de vloer in het gebouw van de ijsclub.
Patrick Koster flext stroken voor de vloer in het gebouw van de ijsclub. Foto: Arend Waninge

NLdoet: Werken aan onderkomen Great Foarut

Nieuws

WIJNJEWOUDE Patrick Koster staat voorovergebogen in een wolk van stof. Met de flex gaat hij een tegel te lijf; de overgebleven kleine stroken dienen om de randen van de tegelvloer in het nieuwe onderkomen op de ijsbaan van Great Foarút op te vullen.

“It komt net sa krekt”, klinkt het, als Patrick op zijn knieën de stroken tegel op hun plek legt. De tegelvloer is slechts de basis. Er komen later nog rubbermatten overheen, dat is wat vriendelijker voor de ijzers van de schaatsen. Aan het einde van de zaterdagochtend zijn nog vier bestuursleden van de ijsclub in het kader van NLdoet aan het werk. “De oare bestjoersleden binne der fannemoarn ek al west om te helpen. Mar in oprop om oare frijwilligers helpe te litten, hat net wurke”, vertelt Jan-Hendrik Meijerhof.

Nieuw gebouwtje

Werk is er genoeg. Eind vorig jaar begonnen de bestuursleden met het vervangen van het oude gebouwtje bij de ijsbaan die nogal verscholen aan de Merkebuorren ligt. “It hokje wie neat mear. It wie dik tweintich jier âld, foar in part ynsakke, der wiene ratten en der siet môge yn it hout. It koe net langer.” Inmiddels staat er een nieuw gebouw. Het dak en de wanden zijn goed geïsoleerd, in de kozijnen zit dubbel glas. 

De afwerking en de inrichting laten nog even op zich wachten. Het is voorlopig toch nog geen schaatsweer. “Wy wolle der wat in skihutsfear yn meitsje”, legt Ulco de Boer uit. “En der moat fansels in keukentsje yn om wat waarms meitsje te kinnen.” Daarbij wordt ook nog naar het elektrisch gekeken. Als de lampen rond de ijsbaan aangaan, kan er nu amper koffie worden gezet. Onderdeel van het renovatieplan is daarom ook het vervangen van de verlichting door ledlampen. “Dan moat dat probleem oplost wêze.”

Duizend schaatsers

IJsclub Great Foarút heeft circa 375 leden. De club kent een gezinslidmaatschap. “Dat mei-elkoar binne der wol goed tûzen riders dy’t lid binne.” Ze brengen ieder jaar contributie in, terwijl de baan maar amper open is. Jan-Hendrik weet dat veel mensen denken dat de ijsclub daarom barst van het geld. “Mar der binne ek fêste kosten”, waarschuwt de penningmeester. Desalniettemin was er wel een spaarpot om de renovatie te bekostigen. 

En er was subsidie van onder andere de gemeente Opsterland, de Van Teyens Fundatie en Wijnjewoude Energie Neturaal. “Mar at je ien kear dwaande binne, dan komme je ek wer fan alles tsjin. Dan falt it wol wer ôf.” Afgelopen winter was de baan één dag open, op 11 januari. Langer duurde de pret niet. De baan ligt ook niet helemaal gunstig, leggen de bestuursleden uit. De wind staat vaak pal op de baan. Bovendien is de baan niet vlak. Egalisatie zou helpen. “Op in pear plakken stiet fyftich sentimeter wetter, dat is eins tefolle. Op oare plakken stiet mar tweintich sentimeter.” De werkzaamheden aan de baan staan als het meezit voor komende zomer op het programma. Vanuit Plaatselijk Belang is er geld voor gereserveerd, de eigenaar van het land wil meewerken.

Meer SA!

De Grevensmolen in Vegelingsoord.
Molendag in teken van werk van Luitje de Goed Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Computer says 'No'... Column 3 uur geleden
Afbeelding
NoSa!: Bas spoort vervuilers oceaan op Nieuws 3 uur geleden
Marcel van Opzeeland, Harry Berga en Paula Uuldriks.
Wethouder Marcel van Opzeeland: 'Economische kracht deels verborgen' Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Speuren naar verhaal achter foto in De Skâns Cultuur 21 uur geleden
Aanvoerder Remko Dam verzendt een pass.
Read Swart-aanvoerder Dam: 'Wy ha sa gau mooglik punten nedich' Sport 8 mei, 14:01
Afbeelding
Fietsend langs Smallingerlands geluid Cultuur 8 mei, 13:48
Arend Waninge
Moai span Column 8 mei, 12:31