Vrijwilligers verven het peuterbad van De Blauwe Kamp.
Vrijwilligers verven het peuterbad van De Blauwe Kamp. Foto: Sietse de Boer

Zwembadtegels adopteren in Nij Beets

Algemeen

NIJ BEETS Vrijwilligers van De Blauwe Kamp nemen hun zwembad flink onder handen. Het pierenbad oogt na een verfbeurt weer zoals een zwembad moet zijn: zo blauw als de zee op een zonnige dag. Het grote bad wacht op een nieuwe tegelvloer. Met een adoptieactie voor een vierkante meter tegels hoopt het bestuur het laatste gat in de begroting te dichten.   

Het verven van het kleine bad had heel wat voeten in de aarde. Door de coronacrisis was de juiste verf nauwelijks te krijgen. Voorzitter Rik Mulder: “It duorre wol hast acht wike foardat de ferve der wie.” De Blauwe Kamp ligt prachtig, aan het kanaal, net buiten het dorp, midden in de weilanden. Het bad is onverwarmd, maar dat mag ‘s zomers de zwempret niet drukken. “Op in moaie simmerdei bin hjir samar fyftich oant hûndert minsken. De bern swimme en de âlders prate meielkoar. Sa ferbynt it swembad it doarp.” Normaal gesproken worden er jaarlijks tientallen jaarabonnementen verkocht. Maar de afgelopen twee jaar waren de inkomsten laag. Vanwege de corona en de slechte zomers. “Wy hoopje dit jier op waarm waar. Dan ferkeapje wy ek in soad ijsko’s.”

Stapels takken op het parkeerterrein aan de vaart zijn het bewijs dat er de afgelopen weken ook volop is gesnoeid. De belangrijkste klus wacht echter nog: het grote bad. Het bad waar volwassenen baantjes trekken en waar de dorpsjeugd van de glijbaan gaat of de boerenplons oefent. Rik fronst even haar wenkbrauwen: “De boaiem fan it grutte bad moat skjinspuite wurde mei in hegedrukspuit. Dat is swier wurk.” 

Zwembadtegels

Maar er is ook een betere oplossing. De bodem kan betegeld worden met speciale zwembadtegels. Rik legt uit: “Sokke tegels binne miljeufreonliker en boppedat binne se makliker skjin te meitsjen.” De zwembadtegels hebben ook een nadeel. Ze zijn namelijk behoorlijk prijzig. Al met al gaat de aanschaf zo’n 47.000 euro kosten. Dat is veel voor een dorpszwembad. Via allerlei acties is al een groot bedrag bij elkaar geharkt, maar er is nog een gat in de begroting van 12.000 euro. Het bestuur van het zwembad is echter vindingrijk en start een actie: “Minsken kinne foar 25 euro in fjouwerkante meter fan it swimbad adoptearje. Mear meters mei fansels ek.”

Drukke zomer

Na het schoonmaken van de kleedkamers en de toiletten gaat het zwembad op zaterdag 14 mei weer open. Als opmaat naar een zomer vol activiteiten. Eind juni is er een zwem4daagse, waarbij elke dag een vaste afstand gezwommen kan worden. Rik: “Fierder ha wy miskien in workshop ‘zeemeerminzwemmen’ en in demonstraasje fan wetterpolo.” 

Afgelopen winter is er ook volop in de technische installaties geïnvesteerd, mogelijk gemaakt door onder andere een grote bijdrage van de Van Teyens Fundatie. De Blauwe Kamp wordt bestierd door zo’n dertig vrijwilligers. Zij draaien kassadiensten en houden het bad en de gebouwen schoon. “Allinnich de badmeester kriget betelle. Hy hâldt tasicht en jout swemles. Wy sykje eins noch in twadde badmeester.” 

Voor meer informatie over het adopteren van zwembadtegels: Rik Mulder 06-4097 5401 of zwembadnijbeets.nl.

Meer SA!

De Driving Range van Golfclub Lauswolt in Beetsterzwaag.
Weekendtip: open dag bij Golfclub Lauswolt Sport 1 uur geleden
Goudsmid Pepi Hoitinga.
Pepi: trouwringen met ieder een eigen touch Ondernemen 2 uur geleden
Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 17 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 22 uur geleden
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters Nieuws gisteren
Gjalt Wijma.
'Lekker de zorgen van je af fietsen' Nieuws 28 mrt, 07:41
Xander Wagenaar juicht na zijn winnende treffer tegen Opende. De middenvelder gelooft nog volop in lijfsbehoud van RWF in de derde klasse B.
RWF wil zware nacompetitie ontlopen Sport 28 mrt, 07:39