Eke de Boer met Manny en baby Amir.
Eke de Boer met Manny en baby Amir.

Toeval, geluk en intens verdriet in Ecuador

Nieuws

SAN PEDRO DE VILCABAMBA Ze ging om te reizen, maar bleef. De uit Terwispel afkomstige Eke de Boer vertrok in oktober 2019 om door Zuid-Amerika te reizen. “Ik wie net op syk nei de leafde.” Toch vond ze die bij Manny. In mei dit jaar werd hun zoon Amir geboren. Het gezin is geportretteerd voor het programma ‘Grenzeloos verliefd: baby in het buitenland’.

Eke haar verhaal gaat over toeval, geluk en intens verdriet. Het begint in oktober 2019. Eke geeft haar baan in de zorg op om te gaan reizen. Vlak voor kerst dat jaar komt ze Manny tegen, op een berg in Ecuador. “Letter seach ik him wer. Tafallich wie hy by it hotel wêr’t ik siet. Ik soe om boadskippen en hy ek, doe bin we tegearre gien.” 

Het klikte maar Eke was terughoudend. Haar visum voor Ecuador was bijna afgelopen en ze vertelde Manny dat ze kwam om te reizen en niet voor de liefde. Ze reisde verder maar elke dag hielden ze contact. “Op in gegeven momint sei Manny dat hy nei Peru reizgje woe. Moai, sei ik, ik gean nei Bolivia.” Manny besloot haar daar op te zoeken en samen reisden ze verder. Tot een paar weken later de coronapandemie uitbrak. “Doe bin we mar samenwenjen gien yn Bolivia.”

Terugkeer

Vijf maanden woonden ze zo’n beetje verplicht samen. In september 2020, toen het vanwege coronamaatregelen weer kon, besloot Eke terug te keren naar Terwispel. Manny ging naar zijn thuisland Ecuador. “Ik woe thús wer in skoftke yn de soarch wurkje, dêr hienen se minsken nedich. En it jild koe ik ek wol brûke.” Ze verzekerde haar liefde dat ze terug zou keren, al was het alleen maar om te zien of hun relatie stand zou houden. In januari 2021 was ze terug bij Manny in Vilcabamba. 

Het bleek niet gemakkelijk. “Manny hie syn achillespees ôfskuord en koe net wurkje. Doe ha ik wurk fûn yn in klinyk foar swangere froulju.” Ze werkte een half jaar in de kliniek toen bleek dat ze zwanger was. “We wienen wol fan plan om bern te krijen, ik wie stoppe mei de pil mar woe in pear moanne wachtsje oant de hormoanen út myn liif wienen.” 

Het bleek toch meteen raak. “Wol hiel leuk eigenlik.” Heel leuk, vond ook haar zus Annagryt. Zij stelde voor om Eke op te geven voor het tv-programma ‘Baby in het buitenland’. “Dat ha we dien en al hiel gau krige ik doe tillefoan fan de programmamakkers. Se fersekeren ús dat we sels kieze mochten wat der yn it programma komme soe en wat net.”

Op Net5

De filmploeg maakte in februari dit jaar de eerste opnames. Tussendoor filmden Eke en Manny zelf hun wederwaardigheden. “Annagryt hie betocht om de hiele moanne maaie op besite te kommen. Myn heit woe mei en dat koe, mem moast noch wurkje en koe net mei.” Na een lange reis arriveerden Annagryt en heit Kees in Ecuador. “Heit hat ús hûs dat we oan it bouwen wienen, noch sjoen. Hy hat noch wat lytse kluskes dien. En doe wie it samar gebeurd.” Kees overleed nog voor de geboorte van Amir. De crematie vond net na de bevalling plaats, in bijzijn van de rest van het gezin De Boer. 

In juli dit jaar kwam de filmploeg voor de tweede keer opnamen maken in Ecuador. Op woensdag 2 november (21.30 uur) is Eke met haar gezin te zien in in het programma ‘Grenzeloos verliefd: baby in het buitenland’, uitgezonden op Net5.

Meer SA!

Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 2 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 2 uur geleden
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 2 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 2 uur geleden
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Jonge wagenbouwers: Welkom in Europapa Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Ons eigen fotomodelletje Column 8 uur geleden
Afbeelding
Jubbega houdt vast aan beleid: einde seizoen Sport 10 uur geleden