Het jubilerende echtpaar Jochum en Coby Mulder.
Het jubilerende echtpaar Jochum en Coby Mulder. Foto: Sietse de Boer

Jochum en Coby Mulder hebben bijzonder geboerd

Algemeen

BEETSTERZWAAG Ze hadden een stadsboerderij maar dan midden in het dorp Aldeboarn. Een trekker kon maar nauwelijks bij de stal komen, hun huis stond verderop in het dorp. Vijfentwintig jaar lang boerden Jochum en Coby Mulder zo, tot de dorpsvernieuwing hen een nieuwe boerderij bracht. Vandaag, op Koningsdag, zijn ze zestig jaar getrouwd.

Met twaalf koeien begonnen Jochum (84) en Coby (80) hun boerenbedrijf in Aldeboarn. “We ha net lang ferkearing hân”, legt Coby uit. “Doe belle Jochum my op myn wurk dat er in boerestâl yn Aldeboarn keapje koe.” Dus trouwden ze. 

Jochum werd geboren in de kop van Overijssel, in het natuurgebied De Weerribben. Al snel verhuisde hij met zijn ouders naar Stobbegat, nu Vegelingsoord. Coby van der Tuin werd geboren in Het Meer bij Heerenveen. Ze troffen elkaar op een dansavond in de Schouwburg. “Hy stie dêr ergens en sei: dizze dûns dochst mei my. Earst sei ik ‘nee’, mar myn freondinne sei: moatst dwaan!” Haar man herinnert zich een andere versie: Coby stond met een lek ventiel en hij schoot te hulp.

Dorpsvernieuwing

Ze kochten niet alleen een stal, maar verderop ook een huisje. “Foar 750 gûne, wat in priis”, bedenkt hij zich. Drie jaar later konden ze een huisje vlak bij de stal kopen. In het kader van dorpsvernieuwing moest hun boerenbedrijf na 25 jaar weg uit het dorp, ze kregen een nieuwe boerderij aan de Prikwei, een hele verbetering. “Us soan woe boer wurde,” vertelt Coby, “nei tsien jier kaam hy op ‘e pleats, mar trije jier letter ferhuze hy mei syn gesin nei Amearika.” Jochum en Coby verhuisden naar Beetsterzwaag. 

De gemaakte reizen zijn hoogtepunten in hun huwelijksjaren. Coby: “We ha moaie fakânsjes hân. De earste reis doe’t de bern noch jong wienen, in wyk- ein fuort en foar it earst oer de grutte rivieren.” Samen maakten ze later ook cruises naar Alaska en naar de Caraïben.

Actief

Jochum reed één keer op schaatsen de Elfstedentocht, Coby maakte er een prachtig borduurwerk van. Op de fiets volbracht hij de tocht 23 keer en lopend nog eens elf keer. De Nijmeegse Vierdaagse wandelde hij 17 keer. Als het even kan, pakt hij ook nu nog de fiets; vorig jaar maar liefst 8.500 kilometer op de teller. “En op sa’n fytspaadsje sjogge jo dan dat”, zegt hij wijzend op een grote verzameling verweesde verkeersborden. Coby gymde vroeger en deed 25 jaar vrijwilligerswerk in Aldeboarn. In haar tijd bij Vrouwen van Nu handwerkte ze veel. Nadat ze borstkanker overwon in 1980, en operaties aan knie en heup, zit ze tegenwoordig vooral thuis. “De kracht nimt ôf, mar we rêde it mei syn beiden.” Hun huwelijksdag vieren ze thuis en grote verrassing is dat hun zoon overkomt uit Amerika. Het echtpaar kreeg een zoon en dochter en vier kleinkinderen.

Meer SA!

Afbeelding
Vragen VVD over voortgang Kortezwaag Nieuws 6 uur geleden
Elk mei graach in fiskje.
'Efkes in slach oer de merk' Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Stille omgang en herdenking 4 mei in Tijnje. Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 10 uur geleden
Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 mei, 09:10
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05