Willy en Hendrik van der Meulen
Willy en Hendrik van der Meulen Foto: Sietse de Boer

Willy en Hendrik van der Meulen zijn 60 jaar getrouwd

Nieuws

NIJ BEETS Ook in hun tijd was er enorme krapte op de woningmarkt. Hendrik (86) en Willy (82) van der Meulen hadden geluk. Dankzij Hendriks werk als boerenarbeider, was er een woning van zijn werkgever beschikbaar. Maandag waren ze zestig jaar getrouwd, het feest wordt met familie op Koningsdag gevierd.

“It is fluch foarbygien”, verzucht Willy. Ze werd geboren aan de Prikkewei en ontmoette Hendrik voor het eerst op de Swynswei. “Wy wienen altyd op de dyk te kuierjen mei freondinnen. Dan kaam der ek in ploechje jonges, mar hoe’t it presys gien is, wit ik eins net mear.” Wel dat ze heel jong was, nog maar 15, toen ze Hendrik ontmoette. Hij woonde vlakbij in Tijnje en werd geboren in Boornbergum. 

Zeven jaar later trouwden ze in het oude gemeentehuis van Beetsterzwaag. “We ha gjin feest hân, want ús heit wie krek weirekke.” Wel kwamen ze met familie, wat kennissen en buren bij elkaar in het buurthuis van Nij Beets. Ze gingen wonen in het huisje van de boer aan de Legewei, waar Hendrik werkte. Hendrik: “Doe wie it ek al krap mei de huzen. Je moasten earst nei de wenningkommisje en dan koe it sa wêze datst gjin hûs krigest. Mar omdat dit hûs fan de boer wie, hie de kommisje der neat oer te sizzen.” In die tijd waren ze blij met de mensen die zorgden voor de voedselvoorziening, zegt hij erbij. “Tsjintwurdich wolle se de boeren wol slite.”

Timmerman

Hendrik liet zich na ruim twee jaar omscholen tot timmerman. Gevolg was wel dat ze woning van de boer moesten verlaten, maar ze konden een huis kopen aan de Prikkewei. Ook dan moest je in die tijd naar de woningcommissie, vertelt Hendrik. Want een huis kopen, hield niet automatisch in dat je er ook in mocht wonen. “Ik ha doe sein: as ik it keapje, dan wol ik der sels ek yn wenje. Tsjintwurdich is dat oarsom.”

Voor zijn zestigste stopte hij als timmerman. “Ik wie der wol klear mei. Simmer- deis binnen wurkje en winterdeis bûten yn de kjeld.” Willy deed het huishouden en zong bij het Beetster koor. “Mar dat is opholden.” Ze was lid van de christelijke vrouwenbond NCVB. “Dy hat hiel lang bestien, mar de jongeren fûnen der neat mear oan.” Breien, naaien en lezen doet ze niet meer en toch is de dag zomaar om. 

Samen met Hendrik luistert ze graag naar koormuziek op YouTube of ze casten natuurfilms op de tv. Modern? “Ha ha, ja, de bern, mar wy net.” Hendrik heeft nog een groentetuin, de poters zitten er net weer in. “En we ha twa kranten, dêrmei bin ik dus wol besteld.” Hij fietst graag een stuk op de elektrische fiets, was een van de eersten die zo’n fiets had. Of hij maakt een wandelommetje met zijn dochter. Hendrik en Willy kregen drie kinderen, acht kleinkinderen en één achterkleinkind. Samen vieren ze het huwelijksjubileum met een etentje in Pier’s Hiem.

Meer SA!

Afbeelding
Prehabilitatie Column 1 uur geleden
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 4 uur geleden
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 4 uur geleden
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 4 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 4 uur geleden
V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 18 uur geleden
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 21 uur geleden
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column gisteren