De eerste ochtend in groep 8, in dorpshuis ' t Paradyske.
De eerste ochtend in groep 8, in dorpshuis ' t Paradyske. Foto: Sietse de Boer

Schooljaar begint in dorpshuis

Nieuws

LANGEZWAAG school is geen straf voor de leerlingen uit groep 8 van de nieuwe combinatieschool It Aventoer. Rustig zitten ze op maandagochtend in een zaaltje van het dorpshuis. Grote bonus: enorm veel ruimte om buiten te spelen.

Het is maar voor zo’n drie weken, tot het noodlokaal is gearriveerd. Maar voor sommige leerlingen mag dit wel het hele jaar duren. “Gjin oare klassen, dat fyn ik wol fijn.” Mooi, leuk, bijzonder; alle opmerkingen zijn positief. Niemand van de achttien leerlingen heeft bezwaar tegen deze tijdelijke locatie die alleen voor hen is.

De Hoekstien in Luxwoude sloot voor de vakantie de deuren, de leerlingen gaan voortaan naar It Aventoer, de school met de nieuwe naam in buurdorp Langezwaag. Voor de vakantie maakten ze al kennis, nu is het echt. Hun laatste basisschooljaar brengen Kian, Leah en Jannick uit Luxwoude door in de nieuwe school. Ze voelen zich al helemaal thuis. “Leuke kinderen hier”, zegt Kian. “En je kent er veel”, helpt klasgenote Jonne. Leah weet eigenlijk niet wat ze over de nieuwe locatie zal zeggen. “Eigenlijk vind ik het wel leuk”, besluit ze. Jannick heeft zin in dit jaar. “It makket mei eins net safolle út, mar sitst no wol mei mear bern yn ‘e klasse.”

‘Leukste klasse’

Voor de Langsweachster achtstegroepers zijn de drie uit het buurdorp geen onbekenden. Jorn somt op: “Kian sit by ús op fuotbal, Jannick hat by ús fuotballe en Leah is de sus fan ien dy’t by ús fuotballet.” Daarmee komt het verhaal op een van de grootste kenmerken van deze nieuwe groep 8: ze zijn hartstikke sportief omdat iedereen van sport houdt, verklaart Meike. Zo, dat moest wel even gezegd worden, vindt ze. 

Nog maar één ochtend achter de rug, en nu al oogt de groep heel hecht. Leah: “Ik kende nog niet iedereen maar nu wel, met gewoon wat praten.” Ze zijn een echte humorklas, zegt Jonne. Kwinkslagen vliegen oer en weer, ter bewijs: “Straks ha we ek in kast yn ús nije unit, as Jorn ferfelend is, stopje we him dêryn.” En Jorn verklaart: “We bin de leukste klasse dy’t der bestiet.”

Dat ze nu tijdelijk in het dorpshuis les krijgen, komt omdat er geen mensen beschikbaar waren om de nieuwe unit bij school te plaatsen, vertelt juf Geeske Bakker. Al hun spullen staan opgeslagen in de lerarenkamer. “En staks bringe we alles mei syn allen yn it nije lokaal.” Er is dus eigenlijk niets te wensen over, zou je denken.

Of zijn er nog wensen voor het komend jaar? “Dat we een heel leuk schooljaar hebben” en “Dat we nei groep 8 in leuke skoalle krije”. Hylke sluit af met deze geweldige wens: “Dat net ieder it haantje wol wêze, de bêste wêze wol.”

En dan is het tijd voor de eerste pauze van dit schooljaar. Fijn, een radslag over het enorme grasveld, balletje trappen of lekker struinen op de rest van het terrein. Willen ze eigenlijk liever hier blijven? Volmondig klinkt het: “Jaaaa!”

Meer SA!

Gorredijk won zondag met 3-1 van Akkrum.
Ook Akkrum kan Gorredijk niet stoppen Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Beheerste winst voor LDODK Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Five Pack wint ruim van Moestasj Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Pijnlijke thuisnederlaag voor Wispolia Sport 13 uur geleden
De touwtrekkers Douwe en Rutger
NoSa!: wereldkampioenen op karakter (video) Nieuws 18 uur geleden
Renske Holwerda
NoSa!: Tiny houses willen iets toevoegen aan Gorredijk (video) Algemeen 2 mrt, 16:41
Milène van der Smissen in de voorstelling Voor mijn part Dolly.
Dolly Parton centraal in De Skâns Cultuur 2 mrt, 13:55
Afbeelding
Jan Piepers interim-trainer Lintjo Sport 2 mrt, 11:36