De nieuwe naam van de fusieschool in Langezwaag: It Aventoer
De nieuwe naam van de fusieschool in Langezwaag: It Aventoer Sietse de Boer

Hoekstien en Wjukslach gaan op in It Aventoer (met video)

Nieuws

LUXWOUDE Bij elkaar opgeteld vormen de leerlingen nog zo’n anderhalve klas, en dat is te weinig voor de toekomst. Ook de prognose duidt op verdere krimp van de gezellige dorpsschool van Luxwoude. Na de zomer fuseert De Hoekstien daarom met De Wjukslach in Langezwaag. De nieuwe naam van de school is ook al bekend: It Aventoer. 

Woensdag begon een groot avontuur voor de leerlingen uit klas 1 tot en met 7: op de fiets naar hun nieuwe school in buurdorp Langezwaag. Groep 8 mag deze ochtend uitslapen. Bijzonder is dat alle leerlingen meegaan naar hun nieuwe onderkomen, zegt directeur Annet de Wolf. 

“Ze hadden ook voor de nieuwe school van Tjalleberd kunnen kiezen of naar Tijnje kunnen gaan. We zijn er heel trots op dat ze allemaal voor Langezwaag hebben gekozen, zo blijft het dorp toch een beetje bij elkaar.”


In de kleine hal staan de verhuisdozen opgestapeld, in de klassen staan nog meer spullen die mee moeten naar de nieuwe locatie, zegt juf Folkje de Jong. “Moarn komt de ferhúswein.” De juffen hebben zelf alles ingepakt, hulp is er ook van de ouders die onder andere het verhoogde speelhuis ontmantelen en verhuizen naar de nieuwe school. De kinderen nemen vandaag, symbolisch, hun eigen etui mee. Ook enkele geliefde zaken als schilderijtje en favoriet spelletje, gaan alvast mee.

Op het schoolplein is het een gezellige drukte, kinderen uit de oudste klassen versieren hier hun fiets. De rol cellotape draait overuren, ballonnen worden opgeblazen en frames krijgen een kleurrijk crêpejasje. Leah uit groep 7 vindt de verhuizing wel leuk. “Maar ook wel jammer dat we van deze school weggaan, dat we het hier niet kunnen afmaken.” Senn en Rinse, beiden groep 6, werken samen. “Wow, dat is serieus vet”, zegt Rinse wanneer Senn de blauwe slinger vastmaakt. Vinden ze het niet vervelend dat ze volgend jaar verder moeten fietsen naar school? “Nee hoor, ik ben het wel gewend”, zegt Senn. Hij gaat in Langezwaag naar de BSO en in Tjalleberd naar voetbal.

Bij ouders liepen de emoties wel op, vertelt Annet de Wolf. “Ze vinden het allemaal erg jammer maar toch heeft 95 procent gekozen voor fusie. Qua verstand snap je het allemaal, maar je gevoel zegt iets anders. Het is wel zonde voor het dorp.” Van de zeven leerkrachten gaan er vijf mee naar de nieuwe school. “Ik ga naar Hemrik, daar werk ik nu ook al. Een andere leerkracht gaat naar Boijl om dichter bij huis te werken.”

Tegen half tien arriveren de fietsers, de kleuters in auto’s, bij De Wjukslach in Langezwaag. De rode loper ligt klaar, de erebogen wapperen feestelijk en de hele school is uitgelopen. “Jullie mogen door de ereboog naar binnen lopen”, wijst schoolleider Maarten Simmelink. Applaus, high five’s en gejoel. De één een beetje bedremmeld, de ander als stoere voetbaloverwinnaar.

Dan moet de school nog een nieuwe naam hebben. De kinderen uit Luxwoude hebben drie letters meegenomen, groep 8 van De Wjukslach nam er twee mee van hun kampeerreisje en er liggen nog vijf in de zandbak begraven. De letterpuzzel duurt niet lang, al gauw roept Jarno: It Aventuur! Bijna goed, nog even op z’n Fries et voilà: de nieuwe school heet It Aventoer.

Nieuwbouw van de gefuseerde scholen in Langezwaag ligt in de planning. Vooreerst komt op het schoolplein een extra tijdelijke klas unit. “Na de zomer starten we met 140 leerlingen, de verwachting is dat het er 150 zijn aan het einde van het schooljaar”, zegt Simmelink die ook schoolleider wordt van It Aventoer.


Meer SA!

Afbeelding
Een week (terug) naar Kyiv Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
De Opdracht wint ANWB Verkeersplein Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Herfst in de zomer Column 13 uur geleden
Afbeelding
Johannes Veenema wol wat delsette mei De Gordyk Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Opsterland start met PeuterPlus Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
'Ik woe altyd al ûndernimmer wurde' Ondernemen 17 uur geleden
Afbeelding
Maatregelen rond Koningsdiep gericht op sponswerking Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Bezwaar kleine windmolen ongegrond Nieuws 3 okt., 15:56