Afbeelding
back-to-school

Aan het begin van een nieuw schooljaar

Nieuws
Het nieuwe schooljaar brengt soms veranderingen mee. Een spannend eindexamenjaar, een verhuizing en een overstap naar het voortgezet onderwijs. Drie leerlingen vertellen.
[caption id=”attachment_21805” align=”alignnone” width=”900”] Timo Wever.[/caption]

Timo Wever ‘Wêr bin de skriften mei tips?’

Langezwaag Timo Wever (17) begint vol vertrouwen aan zijn, als het goed is, laatste Havo-jaar op OSG Sevenwolden. “Ik tink net dat de eksamens sa ekstreem binne as minsken sizze.” Hij wil vanaf week 1 vol aan de bak. Niet met het maken van samenvattingen, zoals velen doen in het eindexamenjaar. “Dat hat net safolle sin, ik ha in natuur- en technysk profyl. Foar skeikunde, natuurkunde en wiskunde B moat ik foaral opgaven en húswurk meitsje. By dizze fakken giet it om tapassing en ynsicht.”
Veel klasgenoten gingen met onvoldoendes over naar het laatste jaar. “Ik hie der nul dus dat is posityf. Mar it wienen wol hast allegear fiif komma noch wat, dat hie wol heger kind.” Over het Centraal Schriftelijk Examen (CSE) heeft Timo nog niet veel nagedacht. “Ik ha de tredde klas twa kear dien. Dus myn eardere klasgenoaten ha al eksamen dien. Dy’t slagge binne, seinen dat it wol tafoel en dy’t sakke binne woenen dat se oan it begjin fan it eksamenjier wat mear dien hienen.” Dus gaat hij vol aan de slag. Bijvoorbeeld door extra aandacht te geven aan de onderdelen die volgens de leraren veel op het examen worden gevraagd. “Dy ha ik fet opskreaun yn myn skrift. Ik hoop allinnich dat ik dy skriften noch ha, want ik ha lêstendeis flink oan it opromjen west.”
Met zijn nog te halen Havo-diploma wil Timo naar de Pabo. Waarom dan een natuur- en techniekprofiel? “It type profyl makke foar de PABO net safolle út, dus ha ik keazen foar natuur en technyk. Aardrijkskunde en skiednis lizze my net sa.” Wel moet hij voor de biologie en aardrijkskunde straks een instaptoets doen. Maar dat zit wel goed: “Dy fakken ha ik oan’t de tredde klas gewoan hân.”
[caption id=”attachment_21806” align=”alignnone” width=”900”] Sven Berga.[/caption]

Sven Berga ‘Fytse is folle sûner’

Terwispel Met zijn vrienden heeft hij de route al verkend en ook nog een keer met heit op de racefiets. Sven Berga is helemaal klaar voor de grote stap naar het voortgezet onderwijs. “Ik ha al in tas, skriften en pennen en dit wykein sille wy de boeken kaftsje.” Sven gat naar de locatie Buitenbaan van OSG Sevenwolden in Heerenveen. “Ik doch SportLifeStyle op de Havo.” In dit aanvullende onderwijsprogramma kunnen sportieve leerlingen sport en onderwijs combineren. “Ik doch ek noch de korfbalklas. Dan krijst ekstra training en kinst dy ferbetterje.” Sven korfbalt in de C3 van LDODK.
De brugklasser gaat straks op de fiets naar school. “It is in leuk eintsje fytsen. Der bin noch mear út Terwispel dy’t op ‘e fyts geane. Dy fytse oer De Gordyk. Wy wenje bûten út en wachtsje elkoar dan by de tsjerke fan Langsweagen op. Dan gean wy meielkoar fierder. Dat is leuk, kinst noch even prate.” Hij piekert er niet over om met de bus te gaan. “Fytse is folle sûner.”
Een beetje spannend is het, wel zo’n nieuwe grote school. Maar misschien was de grondige herinrichting van zijn kamer thuis nog wel spannender. “Ik ha alles nij krigen, in bêd en in buro. En alles is blau ferve.” Hij maakt zich geen zorgen over huiswerk en cijfers. “It sil wol goed komme. En húswurk meitsje fyn ik net erg.” Dat hij straks weer een van de jongsten op school is, lijkt Sven ook leuk. Met groep 8 was hij helemaal klaar. “Nei de cito-toets ha ik it ferprutst. Dêrnei ha ik myn bêst net mear dien, ik tocht: ik bin no klear.”
[caption id=”attachment_21807” align=”alignnone” width=”900”] Gerben Bouma.[/caption]

Gerben Bouma ‘Het is eigenlijk best raar’

Tijnje Een beetje jammer vindt hij het wel. Gerben Bouma (11) verhuist dit schooljaar naar de buren. Want zijn school, cbs De Rank, gaat voortaan verder met buurschool obs De Pols. Wat daarvan het leukste is? “In mijn klas van vijf leerlingen was ik de enige jongen. Straks zit ik met meer jongens in de klas.” De fusie van beide scholen houdt in dat de onderbouw (groep 1 t/m 4) naar school gaat in het pand van De Rank, de bovenbouw (groep 5 t/m 8) gaat naar De Pols. Gerben krijgt straks twee juffen. “De ene juf is al een keer bij ons thuis geweest en de andere juf is mijn buurvrouw.”
Met zijn nieuwe klas heeft hij voor de vakantie al kennisgemaakt, onder andere via het wc-rollen-spel. “We moesten allemaal maximaal tien velletjes wc-papier van de rol trekken. En toen kwam er een lijst vragen op het bord met bijvoorbeeld wat voor hobby of sport je doet. Je moest net zoveel vragen beantwoorden als stukjes wc-papier die je had.” Voor Gerben waren dat er zeven. Hij vertelde onder andere over zijn sport: wedstrijdzwemmen bij zwemclub Isis in Gorredijk.
De nieuwe klas vindt hij erg leuk. “Maar raar is het ook. Je gaat ergens anders naar school, maar blijft gewoon in je eigen buurt.” Hij heeft nog geen idee hoe het er straks praktisch in de klas aan toe gaat. Op De Rank startten ze altijd met een gebed. “Misschien gaan we straks soms wel bidden en soms niet. Ik weet het niet.” In de toekomst verhuizen de scholen naar het nieuwe mfa van Tijnje. “Ik denk dat ik dan wel in groep 8 zit maar misschien ben ik dan ook al van school af.”

Meer SA!

Ties Pander van TC Lauswolt
Sa! Sport: tennisser Ties Pander wil naar Hoofdklasse Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 20 uur geleden
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 28 apr, 17:45
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54