Afbeelding

Van school naar dorpshuis

Nieuws

De gemeenteraad besluit eind september over het voorstel om voor de verbouw van de voormalige school 112.500 euro beschikbaar te stellen.  Ook krijgt het dorpshuis nog 15.000 euro om het waardeverschil tussen beide panden te verrekenen. Voorzitter Pyt Achenbach is blij met de toezegging. “It is in goede earste stap. Meielkoar binne wy rûm 300.000 euro nedich. Wy sykje it oare jild yn it doarp, by de provinsje en by fûnsen.”

Als alles meezit, verhuist het dorpshuis van Jonkerslân in de zomer van 2016 naar de voormalige basisschool De Lytse Jonker aan de overkant van de Fûgelsang. Het Opsterlandse college van B en W is akkoord met het ruilen van beide percelen.

Er waren al plannen voor een grondige verbouw van het bestaande dorpshuis toen vorig jaar bekend werd dat de plaatselijke school ging sluiten. Dat gebouw is een stuk moderner en de bouwkundigen in het dorp zagen volgens Achenbach volop mogelijkheden. “Grut foardiel is ek dat it evenemintenterrein en de iisbaan fuort achter de skoalle lizze.” De voormalige school wacht nog wel een verbouwing. Er komt een grote zaal met toneel voor de uitvoeringen van de springlevende toneelvereniging en het muziekkorps. Een kleinere smûke zaal gaat dienen als dorpscafé en er komt ook een aparte biljartzaal. Qua oppervlakte gaat het dorpshuis er iets op achteruit. “Mar dat is gjin probleem. It gebou is in stik better by de tiid as it hjoeddeistige doarpshûs.” Hoe sneller de vrijwilligers los kunnen, hoe liever ze het hebben, weet de voorzitter. 

Het nieuwe dorpshuis wordt eigendom van de Stichting Us Doarpshûs. De gemeente Opsterland krijgt straks het huidige dorpshuis in eigendom. Achenbach weet wel een bestemming. “Dêr kin moai fjouwer hûzen stean.” 

Meer SA!

D
RWF is na nipte zege op Twijzel veilig Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 19 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31