Afbeelding

Kinderwoud in alle scholen Gorredijk

Nieuws

Kinderwoud verzorgt al de BSO en peuteropvang in het afgelopen zomer geopende Kindcentrum Loevestein en eerder werd bekend dat ze intrekt bij de openbare fusiebasisschool FlambouTrimbeets. “We zijn hier blij mee”, vertelt Jitske de Boer van Kinderwoud. “Zo kunnen wij de ouders beter bedienen en door fysiek in de school aanwezig te zijn kunnen we een doorgaande leerlijn beter garanderen. Door op drie locaties te zitten, blijven de activiteiten bovendien kleinschalig en dat is wat ouders graag willen.” Tseard Kuperus, directeur van De Librije, vindt het geen bezwaar dat Kinderwoud zowel in de openbare als de christelijke scholen actief is. “Zolang de visies maar bij elkaar passen. Bovendien heeft Kinderwoud elders ervaring met het inpassen van de christelijke identiteit in hun aanpak.”

Na de op stapel staande vernieuwbouw van cbs De Librije verzorgt Kinderwoud Kinderopvang de peuteropvang en buitenschoolse opvang (BSO) in de school. Dat betekent dat Kinderwoud straks op alle drie basisscholen (openbaar en bijzonder) in Gorredijk actief is.

Peuteropvang en BSO in eigen huis is voor De Librije een grote wens. Kuperus: “Peuteropvang heeft een soort voorsorteerfunctie en wij willen de ouders graag een totaalpakket bieden.” De keuze voor Kinderwoud heeft volgens Kuperus naast visie te maken met ervaring. “Een externe partij in huis nemen brengt altijd risico’s mee. De gemeente wil geen risico meer lopen in de peuteropvang, ze staat ook niet meer garant. Het risico ligt helemaal bij de scholen zelf, dus is het verstandig een partij te kiezen die ervaring heeft en de valkuilen kent.” Naast Kinderwoud biedt Gorredijk ook nog andere particuliere vormen van peuteropvang en BSO. 

Vernieuwbouw Librije
De Librije staat voor een grote vernieuwbouw van de school. Al bij het aannemen van het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) stemde de gemeenteraad vorige zomer in met de plannen waarvoor Opsterland 981.000 euro beschikbaar stelt. De Librije zit met de huidige 287 leerlingen nu in een te kleine jas. Kuperus: “We hebben nu elf lokalen voor dertien groepen. Dat vraagt veel improvisatie.” Er zit een groep in de personeelskamer en een groep in de hal van de onderbouw. En wanneer Kuperus bezoek in zijn kantoor ontvangt kan dat eigenlijk alleen door een groep te storen.

Het hart van de school wordt nieuw gebouwd met op de bovenverdieping twee lokalen. De benedenverdieping bestaat uit centrale ruimten en een algemene hoofdingang. Dit deel van de school is eigenlijk nog niet aan vervanging toe. Een ouder gedeelte van de school (uit 1968) zou dat gezien de leeftijd wel zijn, maar dat gedeelte is in 2011 deels uit eigen middelen van de school opgeknapt en kan nog jaren mee.

Kuperus verwacht dat de sloop in de zomervakantie begint en dat het project rond het einde van het jaar of uiterlijk in de voorjaarsvakantie 2018 klaar is. De vernieuwbouw houdt wel in dat vijf groepen van De Librije na de zomervakantie tijdelijk uitwijken naar het gebouw van de vroegere obs De Vlieger. “De bouw is reuze interessant voor de kinderen, maar veiligheid gaat boven alles.” De Vlieger staat leeg sinds de nieuwbouw van een nieuwe openbare basisschool in Loevestein. Opsterland stelt maximaal 30.000 euro beschikbaar voor de noodzakelijke aanpassingen aan De Vlieger. De Librije legt uit eigen middelen circa 150.000 euro bij. 

Meer SA!

Afbeelding
Informatiebord Imke Klaverpad Nieuws 7 uur geleden
Het definitieve plan voor de nieuwe Aldi in de Hoofdstraat van Gorredijk.
Gemeenteraad akkoord met Aldi-plan Nieuws 7 uur geleden
De voormalige basisschool De Trime in Beetsterzwaag wordt nu antikraak bewoond.
Positie Sweachsters in 'De Trime' is aan ontwikkelaar Nieuws 7 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman feliciteerde het echtpaar Meta en Henk Modderman.
Henk en Meta Modderman schreven elkaar lange brieven Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Startschot voor bouw De Verbinding in Ureterp Nieuws 13 mei, 15:03
Afbeelding
NK-brons voor inlineskater Jasmin Sport 13 mei, 13:41
Tijnje viert de titel in 5B en de promotie naar de vierde klasse.
Tijnje pakt in ultieme slotfase de titel Sport 12 mei, 17:43
Afbeelding
Nipte zege Gorredijk op Read Swart Sport 12 mei, 16:18