De Wier Ureterp.
De Wier Ureterp. De Wier Ureterp. Henk en Grytsje en Mei.

De Wier Ureterp wil groeien

Nieuws
De Wier is teruggekeerd in rustiger vaarwater. Beheerders Henk en Grytsje zijn inmiddels begonnen aan hun derde jaar in het multifunctionele centrum van Ureterp. De beheerders, Stichting MFC De Wier en de gebruikers weten inmiddels wat ze van elkaar kunnen verwachten. Samen willen ze vooruit en De Wier nog meer laten bloeien.
De Wier is volgens Mei Hwa Khoe, voorzitter van Stichting MFC De Wier, weer een plek waar inwoners van Ureterp graag komen. “En dat heeft zeker ook met Henk en Grytsje te maken.” De voorzitter is enthousiast over de ontwikkelingen. “Het gaat boven verwachting. We zijn blij dat we destijds hebben doorgezet. Henk en Grytsje zijn er wanneer ze er moeten zijn. Dat ziet ook iedereen.”
Twee jaar geleden namen Henk de Jong en Grytsje van der Veer, na jaren van onrust, het beheer van De Wier over. Het was volgens Henk geen gemakkelijke start. En dat alles had te maken met veel ruis en verhalen rondom hun komst. De Wier kreeg een commerciële beheerder, een constructie die velen vreesden. “Der wiene in soad sentimenten. Men tocht dat it allegearre folle djoerder wurde soe.”
Henk en Grytsje lieten hun goede wil zien door direct bekend te maken dat er de eerste twee jaar geen huurverhogingen zouden komen. “Boppedat ha wy de hoarekaprizen ferlege en it assortiment grutter makke.” En net zo belangrijk: Henk en Grytsje gingen in gesprek met de huurders. Wat verwachtten zij? Het antwoord was ook duidelijk: gezelligheid en aanwezigheid. Henk: “Wy bin ûndernimmers, dus is it foar ús hiel logysk dat je der wêze moatte as der wat te dwaan is.” En met die gezelligheid zit het inmiddels ook wel goed. De nieuwe beheerders gingen direct met de verfkwast in de weer. De kantine en de toneelzaal ogen open en gezellig. “Alles is lekker opfrist.”
Dat de nieuwe aanpak werkt, zien de beheerders ook aan de uitbreiding van het aantal activiteiten. Daarbij speelt de keuken een grote rol. De buffetten van Henk en Grytsje zijn inmiddels ontdekt door tal van verenigingen. “Wy wolle dat minsken hjir goed ite kinne.” De Wier ontwikkelt nu plannen om eens per maand op vrijdag een tientjesbuffet te organiseren. “Goed ite foar in goede priis. Dat minsken elkoar moetsje kinne, is ek in belangryk ûnderdiel van De Wier. Dêr is dit gebou foar.”
Henk en Grytsje zijn samen met de stichting continu op zoek naar nieuwe activiteiten en nieuwe huurders. Dat is ook nodig om de exploitatie overeind te houden. Ze merken dat het verenigingsleven onder druk staat. Grytsje: “Dat betsjut dat bygelyks sportferienigingen minder oeren yn De Wier binne. Oan de oare kant nimt de diversiteit fan de aktiviteiten allinnich mar ta.”
Dat is ook een ontwikkeling die Mei Hwa Khoe ziet. “We moeten ook richting toekomst denken, daar horen nieuwe activiteiten bij. Ouderen laten bewegen is bijvoorbeeld een trend waar wij best nog op in kunnen spelen.” Ook is er een goed contact met de activiteitencommissie van de inmiddels zelfstandige Ynrin, voor sociaal cultureel werk. “Zij zoeken ook continu naar een goede invulling van hun activiteiten.” mfcdewier.nl

Watertappunt leidt tot Open Dag

De Open Dag is een initiatief van de werkgroep ‘sport en gezondheid’ van het project Leefbaar Ureterp, een samenwerkingsverband van Stichting MFC De Wier en Plaatselijk Belang Ureterp. Doel van het project is om te komen tot meer onderlinge contacten en samenwerkingen tussen verschillende groeperingen en mogelijkheden voor nieuwe activiteiten te beproeven. Binnen de werkgroep waren jeugdleden van de badmintonvereniging zeer actief met de verbinding tussen sport en gezondheid, gekoppeld aan het gemeentelijke project Sûn Opsterlân. Doel was om jeugdleden te stimuleren meer water te drinken door bidons beschikbaar te stellen. Van daaruit ontstond het idee voor een watertappunt in De Wier waarvoor veel verenigingen, organisaties en inwoners van Ureterp e.o. bij elkaar gebracht zijn. Alle gebruikers van De Wier zijn uitgenodigd om zich tijdens de Open Dag te presenteren. Maar ook andere organisaties die reageerden op de uitnodiging krijgen een plaats. Op de Open Dag is De Wier in alle opzichten voor iedereen open.

Deelnemers stellen zich voor:

Badmintonvereniging Oerterp
Badmintonvereniging Oerterp biedt op dinsdagavond badminton voor de jeugd en senioren, waaronder ook competitiespelers. Donderdagochtend is voor de senioren en vrije inloop voor iedereen die tijd heeft. De jeugdgroep (vanaf 10 jaar) ontwikkelt een eigen koers, begeleid door twee oudere jeugdleden. Het spelend leren naar meer techniek en inhoud leidt tot een hechte groep waar vriendjes en vriendinnetjes vanuit het dorp en omstreken graag aan meedoen. De senioren op dinsdagavond, waarvan enkelen in de Friese competitie spelen, beslaan een brede leeftijdsgroep. Op de donderdagochtend is er actief badmintonspel met een gezellige groep,  waarbij soms het tempo iets lager ligt, maar met ontspanning wordt gespeeld. Er is een uitwisselingsprogramma met naburige badmintonverenigingen. bvoerterp.nl
Code Hans
Code Hans is een nieuw bedrijf dat in Opsterland het jongerenwerk en de vrijwilligersbemiddeling uitvoert. Code Hans bedenkt niet zelf ‘wat goed is voor mensen’ maar vraagt inwoners wat zij belangrijk vinden en welke ideeën ze hebben. Van daaruit organiseert het bedrijf activiteiten en projecten met inwoners. Tijdens de open dag laat Code Hans zien hoe dat werkt en vertellen medewerkers waar de bijzondere naam van het bedrijf vandaan komt.
Fysiotherapie Ureterp
Fysiotherapie Ureterp is met kennis en expertise rondom sport en bewegen op de open dag aanwezig om sportverenigingen te ondersteunen. Bezoekers kunnen er terecht met vragen over sport en bewegen. Wil jij weten hoe fit je bent of ben je nieuwsgierig hoe gezond je leefstijl is? Een fitheidstest bij fysiotherapie Ureterp levert een persoonlijk sport- en beweegadvies op. fysiotherapieureterp.nl
Bridgeclub Ureterp
De bijna 25-jarige bridgeclub speelt eens in de veertien dagen op maandagavond (september tot half april) een onderlinge competitie. Goed voor het trainen van de hersencellen, maar het is ook een sociaal gebeuren waarbij vriendschappen ontstaan. Veel spelers bridgen ook in huiskamerverband. De leden komen uit negen verschillende dorpen, verhoudingsgewijs maar weinig uit Ureterp. Bij voldoende belangstelling wordt er een bridgecursus georganiseerd. Meer informatie: Antje van der Heide (0512- 354 607) of rtvdheide@planet.nl. ureterpbridge.nl

Damclub Oerterp-Drachten
Damclub Oerterp bestaat ruim 70 jaar en is eerder dit jaar gefuseerd met damclub Ons Genoegen Drachten tot Damclub Oerterp-Drachten. Hierdoor is het ledental gegroeid naar dertig dammers. Vier teams spelen in provinciale en landelijke competities. Aan de onderlinge competitie op woensdagavond in De Wier doen 18 leden mee. Sinds 2018 is er voor jongeren de Damschool Oerterp, met afgelopen winterseizoen 16 jeugdspelers. Op woensdag 13 november start het tweede seizoen. De jeugd speelt op woensdag van 18.30 tot 19.30 uur, de seniorencompetitie duurt van 20.00 uur tot circa 23.30 uur. Tijdens de open dag spelen twee gerenommeerde dammers, Jan Hoogterp en Gerben de Wit, een doorgaande simultaan tegen belangstellenden. Meer informatie: Ultsje Hosper (06-2138 8660) of ultsjehosper@hotmail.com.

Biljartclub Ynrin
Een biljartclub met 60 leden voor ouderen uit Ureterp en omliggende dorpen, spelend op maandag, woensdag, donderdag en vrijdagmiddag. Op maandagmiddag is er een damesgroep, die nog wel wat leden kan gebruiken. De heren zijn verspreid over drie groepen en spelen hun wedstrijden in De Ynrin. Tijdens de Open Dag is het mogelijk zelf even te spelen. Verdere informatie: R. van Kammen (06-3463 0099) of rvankammen@ziggo.nl.
‘t Oerterper Manljuskoar
In de ruim twintig jaar van zijn bestaan bracht ‘t Oerterper Manljuskoar drie cd’s uit. Het koor treedt regelmatig op tijdens festivals en (dorps)feesten, bij jubilea, zorginstellingen en tuincentra (vooral met kerst). Het gevarieerde repertoire bestaat o.a. uit bekende Nederlandstalige en Friese liederen, Ierse en Amerikaanse volksmuziek en Duitse schlagers. En bovendien liederen van de bekende Ureterper liedjesschrijvers en componisten Harm de Wilde en Klaas Tulp. Het koor met ruim 20 leden staat onder leiding van Marjan Holtrop. Dick Annema begeleidt op accordeon. Versterking is altijd welkom, een geschoolde stem in geen vereiste. Repetities op de woensdagavond in de even weken. Aanmelden kan bij Otto Hamming (06-2954 4270) of bestuur@manljuskoar.nl. manjluskoar.nl
Linedancegroep Oerterper Chicks
De linedancegroep is ruim tien jaar geleden begonnen als bewegingsactiviteit binnen het ouderenwerk van De Ynrin. Voor het eerste optreden tijdens de Park Proms in 2010 is de naam Oerterper Chicks bedacht. Sindsdien trad de groep meerdere malen op tijdens dorpsfeesten en in zorgcentra. Instructrice Trientje de Boer begeleidt op maandagavond nu 14 dansers, nieuwe leden zijn altijd welkom. De eerste proefles is gratis. meikhoe@yahoo.com of  0512-300 735.
O.G.F. Contra
Peuter- en kleutergymnastiek bij O.G.F. Contra. Iedere dinsdagmiddag gymmen de jongste kinderen: klimmen, klauteren, zwaaien, zwieren, balvaardigheid en balanceren. Een goede basis voor heel veel sporten. Recreatieturnen is voor iedereen (vanaf 6 jaar) die voor zichzelf een leuke sportieve uitdaging in kracht en lenigheid zoekt. Op de Open Dag is het ook mogelijk kennis te maken met aerobic: lekker bewegen op muziek. Voor iedereen die overdag een uurtje vrij kan maken. Twee gratis proeflessen: op woensdag (9.00 tot 10.00 uur) en vrijdag (10.30 tot 11.30 uur). ogfcontra.nl
Dorpssteunpunt Ureterp
In Ureterp zijn veel mensen die graag een ander helpen. Het dorpssteunpunt helpt bij het organiseren van deze hulp, zodat inwoners die zelf hun vrienden of buren niet durven of kunnen vragen dat via het dorpssteunpunt kunnen doen. Het gaat om een tijdelijke helpende hand. Het dorpssteunpunt is in 2019 opgestart. In Ureterp lossen mensen vaak zelf veel op, daardoor lukt het tot op heden ook voor alle hulpvragen een passende oplossing te vinden.
Saxofoonles
Sinds 1984 geeft Jelle Visser saxofoonles. “Nog altijd met veel plezier. De saxofoon is een veelzijdig instrument dat zich goed leent voor zowel klassieke als ‘lichte’muziek. Je hoeft je niet te beperken tot één genre of stijl. Samenspelen in een orkest of band is natuurlijk helemaal top. Saxofoon leren bespelen kan al vanaf zeven jaar. Ik werk met verschillende lesmaterialen in uiteenlopende stijlen. Informeer op de Open Dag naar een proefles.” De saxofoonschool van JelleVisser Muziek biedt lessen in Drachten, Beetsterzwaag, Ureterp, Heerenveen en Doezum/Grootegast. jellevisser.com
Stichting Present Zuidoost-Friesland
Present zet zich in voor mensen met geen of weinig sociaal netwerk, weinig financiële mogelijkheden en problemen met gezondheid (fysiek en/of psychisch). Daarvoor werft Present groepjes mensen die een ander helpen met het op orde krijgen van de leefomgeving. Dit door te helpen met bijvoorbeeld opruimen, schoonmaken, schilderen, behangen, laminaat leggen, verhuizen of een verwilderde tuin opknappen. Voor niet-klussers zijn er activiteiten voor ouderen of mensen met een beperking die in een woonvorm of tehuis wonen. Denk aan wandelen, spelletjes doen of pannenkoeken bakken. Aanmelden van een hulpvraag gaat via een hulpverlener van een maatschappelijke organisatie. presentzuidoostfriesland.nl
Stichting Activiteitencentrum De Ynrin
De Ynrin ontwikkelt, ondersteunt, faciliteert en/of voert activiteiten uit in De Wier. Deelname is zo laagdrempelig mogelijk. Deelnemers betalen een klein bedrag per seizoen voor de ruimte en de kosten van een eventuele docent. De Ynrin is een zelfstandige vrijwilligersorganisatie die sinds 2018 geen onderdeel meer is van Stichting Timpaan Welzijn. Terugkijkend naar het afgelopen jaar, lopen de zaken naar behoren. Voor alleenstaanden wordt periodiek een broodmaaltijd georganiseerd. Veel van de activiteiten staan elders op deze pagina.
Taalcursussen Engels
Vanaf eind september worden er in De Wier op vrijdagmiddag wekelijks taalcursussen Engels voor beginners en gevorderden(ERK A1-B2) gegeven. De nadruk ligt op het spreken van de taal. Het is mogelijk vrijblijvend een les bij te wonen. Op de Open Dag ligt er lesmateriaal en kunnen bezoekers hun niveau van het Engels toetsen. Meer informatie: docente Marjan Nijboer, Nijboer training (06-1112 7724).
Turn Academie Noord
Tijdens de Open Dag presenteert Turn Academie Noord (TAN) turnsters in de leeftijdscategorie van 5 tot en met 18 jaar. De meisjes bereiden zich voor op een nieuw wedstrijdseizoen. Bij TAN wordt er op veel verschillende niveaus getraind. Zo zijn de instapmeisjes nog druk bezig met het aanleren van de basis van het turnen. De grotere meiden laten onder andere hun vloeroefening op muziek zien. Aan het begin van de training is er een gezamenlijke warming-up en tumbling-springen. Daarna gaan groepjes hun eigen oefening uitvoeren op de toestellen. Meer informatie op Instagram en Facebook.
Hatha yoga
Je wilt iets gaan doen, meer bewegen, dat zeker. Iets met ontspanning, of zo? Bewustwording, tja, maar wat?  Weleens aan yoga gedacht? Yoga is afkomstig uit India en is ongeveer drieduizend jaar oud. Hatha yoga brengt lichaam en geest op een natuurlijke manier in evenwicht met als doel een optimale gezondheid. Hatha yoga is voor jong en oud. De houdingen worden liggend, zittend en staand uitgevoerd waarbij beheersing van lichaam en adem centraal staan. Je leert je grenzen te zoeken, te accepteren en te respecteren. Yoga kan ervoor zorgen dat je soepeler wordt, je spieren sterker worden en je evenwichtiger in het leven komt te staan. Informatie: Carla Hongerkamp (06-4097 3129). carlayoga.nl
Vrouwen van Nu
De afdeling Ureterp telt 51 leden. Vrouwen van Nu is een ontmoetingsplaats voor vrouwen die hart hebben voor hun leefomgeving, die hun creativiteit willen ontplooien, aan hun persoonlijke ontwikkeling willen werken en die hun stem willen laten horen in de maatschappij. Er zijn acht bijeenkomsten per seizoen (september tot en met april). Vrouwen van Nu delen verschillende hobby’s met elkaar in zogenaamde interessegroepen: fietsgroep, literaire groep, knutselgroep, kunstgroep, tuingroep en excursies. vrouwenvannu.nl

Meer SA!

Afbeelding
Startschot voor bouw De Verbinding in Ureterp Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
NK-brons voor inlineskater Jasmin Sport 15 uur geleden
Tijnje viert de titel in 5B en de promotie naar de vierde klasse.
Tijnje pakt in ultieme slotfase de titel Sport 12 mei, 17:43
Afbeelding
Nipte zege Gorredijk op Read Swart Sport 12 mei, 16:18
De ABBA tributeband A*Fever sloot Oerrock 2024 af met een spetterend optreden
'Wereldprimeur' en records Oerrock Algemeen 12 mei, 15:51
Dochter Esther, Geert en Marja Zigterman, kleindochter Lianne.
Geert roemt de zorg van zijn Marja Nieuws 12 mei, 12:12
Moeder Corrie de Jager met dochter Willy.
Leven van mem Corrie staat in teken van 'zorgen voor' Nieuws 12 mei, 10:46
Burgemeester Andries Bouwman krijgt uitleg over het gemaal van vrijwilliger Roel Lageveen.
'Oude dame' van Nij Beets kan weer jaren vooruit Nieuws 12 mei, 10:42