Kinderwoud.
Kinderwoud. GORREDIJK 14-11-2021 Kinderwoud.

Filosofie Kinderwoud past bij landelijke trend

Nieuws
Bij Kinderwoud hangt al het hele jaar de vlag in top. Niet alleen omdat de organisatie vijftig jaar bestaat. Maar ook omdat de Rijksoverheid kinderopvang steeds meer ziet als een mogelijkheid om alle kinderen gelijke ontwikkelkansen te bieden. “Dat sluit naadloos aan bij hoe Kinderwoud in 1971 begon.”
Het is bijna het einde van de middag, maar bij Kindcentrum Loevestein in Gorredijk is het nog een en al drukte. Deze locatie van Kinderwoud heeft de wind in de zeilen. “Bij de opening in 2016 stonden er bij ons vijf kinderen op papier”, vertelt clustermanager Jitske de Boer. “We vroegen ons weleens af of het goed zou komen. Inmiddels vangen we hier meer dan honderd kinderen op.”
De situatie in Loevestein is illustratief voor de ontwikkeling van de peuteropvang en buitenschoolse opvang. Veel locaties hebben over belangstelling niet te klagen, mede dankzij het coronajaar. “We hebben in crisistijd met noodopvang laten zien wat we kunnen”, aldus algemeen directeur Vanessa Weewer. “Terugvallen op kwetsbare pakes en beppes was voor ouders lastig, wij boden een alternatief. Bovendien zien we een duidelijke trend van jonge gezinnen die de drukke stad inruilen voor het kindvriendelijke platteland.”

Kansen

Maar er speelt meer. De overheid ziet volgens Weewer een steeds grotere rol voor kinderopvang. In het verleden was het vooral een instrument voor de arbeidsmarkt. Zodat beide ouders konden werken. Dat belang is er nog steeds. En door de stijgende krapte op de arbeidsmarkt wordt goede kinderopvang buiten schooltijden zelfs alleen maar belangrijker. “Maar de overheid ziet ook steeds duidelijker dat kinderopvang bijdraagt aan gelijke kansen voor ieder kind. Dat is voor het Rijk best een ommezwaai. Het ziet kinderopvang meer en meer als vak en niet als luxe voor werkende ouders.” In Den Haag circuleren concrete plannen voor gratis kinderopvang, een ontwikkeling die Kinderwoud toejuicht. Weewer: “Sterker nog, al sinds de oprichting in 1971 is het doel van Kinderwoud om ieder kind optimale ontwikkelingskansen te bieden. Dat idealisme is er binnen de organisatie nog steeds.”
Even terug in de tijd. Begin jaren zeventig zocht een groepje ouders in Heerenveen mogelijkheden om kinderen beter voor te bereiden op het onderwijs, de geboorte van Kinderwoud. Eind jaren zeventig kreeg het initiatief steun van Rooie Vrouwen, die wilden werken en naar vormen van buitenschoolse opvang zochten. Sindsdien is Kinderwoud gegroeid naar een organisatie met vijfhonderd medewerkers die kinderen opvangt op 68 fysieke locaties (zie kader).

Kindcentra

De laatste jaren ontstaan er steeds meer kindcentra, waarbij Kinderwoud nauw samenwerkt met de basisschool. “Wij hebben goede relaties met zowel de openbare als de christelijke scholenkoepels. Bij buitenschoolse opvang speelt identiteit een minder grote rol, al houden we er bij het invullen van vacatures soms wel rekening mee.” Met de weg die het Rijk nu inslaat, worden de expertises van de medewerkers van Kinderwoud en de basisscholen ook steeds meer met elkaar verbonden. Jitske: “Het biedt veel meer mogelijkheden. Onderwijsassistenten van de scholen zijn buiten schooltijd bijvoorbeeld actief als groepsleiders bij Kinderwoud. Dat is voor de kinderen een hele logische lijn. Als de kinderen vier worden is de overgang naar de school op die manier lang zo groot niet als in het verleden.” Administratief ligt er nog wel een uitdaging. Onderwijs en kinderopvang hebben verschillende cao’s en medewerkers die bij beide actief zijn, hebben dus twee werkgevers. Jitske: “Maar daar merkt een kind niets van.”

Stichting Kinderwoud

Kinderwoud is een stichting, met particuliere aandeelhouders zonder winstoogmerk. Iedere aandeelhouder draagt de aandelen na vier jaar gratis over aan nieuwe aandeelhouders. Kinderwoud keert geen dividend uit, maar hanteert wel een rendementseis van drie procent. “Dat is nodig voor een gezonde bedrijfsvoering”, aldus algemeen directeur Vanessa Weewer. “Het rendement blijft binnen de organisatie als buffer voor investeringen en onzekere tijden.”
Kinderwoud is al 25 jaar actief in Gorredijk. Hier begon de kinderopvang in een woning aan de Mouterij, later kreeg de Toverbal een ruimte nabij school Trimbeets. Op deze plek wordt nu het nieuwe Kindcentrum De Treffer gebouwd, waar Kinderwoud onderdeel van is. Kinderwoud groeide in Opsterland nadat Timpaan Kinderopvang enkele jaren geleden wegviel. Kinderwoud nam in veel Opsterlandse dorpen de kinderopvang over.
 
 

Meer SA!

Afbeelding
Informatiebord Imke Klaverpad Nieuws 8 uur geleden
Het definitieve plan voor de nieuwe Aldi in de Hoofdstraat van Gorredijk.
Gemeenteraad akkoord met Aldi-plan Nieuws 8 uur geleden
De voormalige basisschool De Trime in Beetsterzwaag wordt nu antikraak bewoond.
Positie Sweachsters in 'De Trime' is aan ontwikkelaar Nieuws 8 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman feliciteerde het echtpaar Meta en Henk Modderman.
Henk en Meta Modderman schreven elkaar lange brieven Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Startschot voor bouw De Verbinding in Ureterp Nieuws 13 mei, 15:03
Afbeelding
NK-brons voor inlineskater Jasmin Sport 13 mei, 13:41
Tijnje viert de titel in 5B en de promotie naar de vierde klasse.
Tijnje pakt in ultieme slotfase de titel Sport 12 mei, 17:43
Afbeelding
Nipte zege Gorredijk op Read Swart Sport 12 mei, 16:18