Afbeelding

Oerrock mogelijk volgend jaar op zonne-energie

Cultuur

URETERP De gemeente Opsterland draagt maximaal 25.000 euro bij aan een verduurzamingsproject van Stichting Oerrock Ureterp. Het bestuur van Oerrock hoopt dat ze in 2024 gebruik kan maken van de elektriciteit van het nabij gelegen zonnepark.  

Veel festivals maken voor de stroom nu nog gebruik van dieselaggregaten. “Dat zorgt voor een behoorlijke uitstoot”, aldus voorzitter Sietze Boonstra. “Daar kunnen we van af door aan te sluiten op het zonnepanelenpark naast ons terrein. Maar dat is een fikse investering, vandaar dat we ook bij de gemeente Opsterland subsidie hebben aangevraagd.” 

De aansluiting op het zonnepark kost ongeveer 130.000 euro. “We moeten onze reserves dus hiervoor ook gaan gebruiken. Dat lukt dit jaar niet, maar we willen het volgend jaar wel graag realiseren.” 

Met de tijd mee

Volgens Sietze voldoet Oerrock aan de stikstofregels. “Ook met de aggregaten die we nu gebruiken. Toch willen we in de toekomst milieuvriendelijke evenementen organiseren. We moeten natuurlijk met de tijd mee. Daarom kiezen we ervoor om dit door te zetten. Ook al is het strikt genomen niet noodzakelijk.”

Inmiddels is er een rioleringsinstallatie aangelegd onder het terrein. Daarmee wordt veel water bespaard. Ook worden er dit jaar nieuwe herbruikbare draagtrays ingevoerd. “Hierdoor krijgen we geen papier meer op het terrein. De afvalstroom bestaat dan alleen nog uit onze afvalbekers.” De bedoeling is dat de bekers gescheiden worden ingezameld. Maar de desbetreffende regels gelden nog niet. “Dat is vanaf volgend jaar, maar we proberen komend festival daar alvast rekening mee te houden.”

Oerrock breidt dit jaar de buslijnen uit. “We gaan van drie naar acht bussen. Daardoor gaan we er van uit dat er minder per auto naar het festivalterrein komen.” De routes worden vooral vanuit de grotere plaatsen gereden. Dus met name via Drachten, Gorredijk, Surhuisterveen en Oosterwolde.

Meer SA!

Afbeelding
NoSa!: Melissa van der Voort over de combi klassiek en hafabra NoSa 3 uur geleden
Afbeelding
Avond-4-daagse in Bakkeveen Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Sieraden van Janny Klein bij Galerie Mildam Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Wat neem ik mee op vakantie? Ondernemen 22 uur geleden
Afbeelding
THOR gehavend de nacompetitie in Sport 2 jun., 16:00
Afbeelding
Kijk nu: de nieuwe NoSa! (video) NoSa 2 jun., 15:47
Afbeelding
Deel je selfie met Jochem met Sa! Cultuur 2 jun., 15:20
Afbeelding
Echo's en Sporen van een Lesbisch Archief Cultuur 2 jun., 15:19