Afbeelding

Oerrock mogelijk volgend jaar op zonne-energie

Cultuur

URETERP De gemeente Opsterland draagt maximaal 25.000 euro bij aan een verduurzamingsproject van Stichting Oerrock Ureterp. Het bestuur van Oerrock hoopt dat ze in 2024 gebruik kan maken van de elektriciteit van het nabij gelegen zonnepark.  

Veel festivals maken voor de stroom nu nog gebruik van dieselaggregaten. “Dat zorgt voor een behoorlijke uitstoot”, aldus voorzitter Sietze Boonstra. “Daar kunnen we van af door aan te sluiten op het zonnepanelenpark naast ons terrein. Maar dat is een fikse investering, vandaar dat we ook bij de gemeente Opsterland subsidie hebben aangevraagd.” 

De aansluiting op het zonnepark kost ongeveer 130.000 euro. “We moeten onze reserves dus hiervoor ook gaan gebruiken. Dat lukt dit jaar niet, maar we willen het volgend jaar wel graag realiseren.” 

Met de tijd mee

Volgens Sietze voldoet Oerrock aan de stikstofregels. “Ook met de aggregaten die we nu gebruiken. Toch willen we in de toekomst milieuvriendelijke evenementen organiseren. We moeten natuurlijk met de tijd mee. Daarom kiezen we ervoor om dit door te zetten. Ook al is het strikt genomen niet noodzakelijk.”

Inmiddels is er een rioleringsinstallatie aangelegd onder het terrein. Daarmee wordt veel water bespaard. Ook worden er dit jaar nieuwe herbruikbare draagtrays ingevoerd. “Hierdoor krijgen we geen papier meer op het terrein. De afvalstroom bestaat dan alleen nog uit onze afvalbekers.” De bedoeling is dat de bekers gescheiden worden ingezameld. Maar de desbetreffende regels gelden nog niet. “Dat is vanaf volgend jaar, maar we proberen komend festival daar alvast rekening mee te houden.”

Oerrock breidt dit jaar de buslijnen uit. “We gaan van drie naar acht bussen. Daardoor gaan we er van uit dat er minder per auto naar het festivalterrein komen.” De routes worden vooral vanuit de grotere plaatsen gereden. Dus met name via Drachten, Gorredijk, Surhuisterveen en Oosterwolde.

Meer SA!

Frank de Vegt en Sietze Boonstra bij een verdeelstation, achter hen de transformator.
Groen Oerrock is voorloper in Nederland Cultuur 13 uur geleden
Iris Overwijk en haar moeder Alie onthullen het monument bij de brug over de Heafeart.
Eigen monument voor wapendropping Nieuws 19 uur geleden
Loraine Westernent van de Stichting Sociaal & Vitaal
NoSa!: 'Aanpak sociale voedseltuin werkt' Nieuws 21 uur geleden
Oldtimersshow Hoornsterzwaag.
Oldtimer Festival in Hoornsterzwaag Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Vragen VVD over voortgang Kortezwaag Nieuws 6 mei, 15:48
Elk mei graach in fiskje.
'Efkes in slach oer de merk' Nieuws 6 mei, 15:48
Afbeelding
Stille omgang en herdenking 4 mei in Tijnje. Nieuws 6 mei, 14:44
Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 6 mei, 11:22