Zonnepark Ureterp.
Zonnepark Ureterp. Zonnepark Ureterp.

Start eerste Opsterlandse zonnepark

Nieuws
Ontwikkelaar GroenLeven gaf zaterdagmiddag de aftrap voor het zonnepark aan de Skieppeleane in Ureterp, het eerste zonnepark van Opsterland. De ruim 12.000 zonnepanelen voorzien vanaf komende zomer zestig procent van het postcodegebied Ureterp van de benodigde elektriciteit.
Ureterp De voorbereidingen aan het perceel zijn begonnen. De komende weken verricht de aannemer al het grondwerk. Begin maart start de bouw van de stellages en de zonnepanelen. Als alles volgens planning verloopt zijn de werkzaamheden in de tweede week van mei, net voor Oerrock, klaar. Ongeveer een maand later moet het veld ook zijn aangesloten op het net. Hiervoor moet Liander nog een kabel leggen vanaf het trafo-station aan het begin van de Weibuorren naar de Skieppeleane. “Het is de bedoeling dat het dorp daar zo weinig mogelijk last van heeft”, vertelt Maarten Kemperman, projectmanager van GroenLeven. “Aanvankelijk was het de bedoeling de kabel door het dorp te trekken, nu gebeurt dat buiten het dorp om.”
Het zonnepark verrijst op een weiland dat eigendom is van de plaatselijke ondernemer Sjors Boonstra. Hij gaf zaterdag aan met zijn zeven bedrijven te werken aan duurzaamheid. “Ik had dit weiland in het verleden al eens gekocht, maar had er geen echte bestemming voor. Op deze manier draagt het bij aan de verduurzaming van de omgeving en ook de mienskip van Ureterp vaart er wel bij.”
Voordeel sportverenigingen Onderdeel van de afspraken met GroenLeven is namelijk de gratis aanleg van 110 zonnepanelen op de daken van de sportaccommodaties (korfbal, voetbal en tennis), aan de overkant van de Skieppeleane. Voor de sportverenigingen een groot voordeel, omdat ze straks geen elektriciteitskosten meer hebben. GroenLeven kondigde zaterdag ook aan plannen te hebben met Oerrock, dat jaarlijks naast het zonnepark wordt gehouden (zie kader).
Zonnepark Nij Beets Ontwikkelaar GroenLeven hoopt dit voorjaar ook te kunnen beginnen met de aanleg van een drijvend zonnepark met circa 35.000 zonnepanelen op de zandwinput tussen Nij Beets en de A7. Volgens Frank Oomen van GroenLeven is het wachten op de vergunning die de provincie Fryslân moet afgeven. “De meeste hobbels zijn genomen, maar we hebben de vergunning nog niet binnen.” Ook de gemeente Opsterland moet nog een verklaring van geen bedenkingen afgeven. De gemeenteraad beslist hier in maart over. “Het wordt allemaal krap, we moeten in juni starten om aan de voorwaarden van de SDE-subsidie te voldoen.” Starten betekent in dit geval volgens Oomen dat de vergunning moet zijn afgegeven, de ontwikkelaar zeker is van een netwerkaansluiting en dat er verplichtingen zijn aangegaan met leveranciers. Gaat dit allemaal niet lukken, dan vervalt de noodzakelijke subsidie voor het plan. Een projectontwikkelaar kan dan de eerste jaren niet opnieuw een SDE-subsidie aanvragen voor dezelfde locatie. Voor het zonnepark in Nij Beets heeft GroenLeven inmiddels afspraken gemaakt met de lokale energiecoöperatie Krigel. Wordt het zonnepark gerealiseerd, dan stort GroenLeven eenmalig 300.000 euro in een omgevingsfonds.
Netcapaciteit Bij de verdere realisatie van zonneparken is de capaciteit van Liander van doorslaggevende betekenis. De netbeheerder kampt met krapte op het net, waardoor niet overal zonneparken aangesloten kunnen worden. Oomen: “Het is voor ons daarom ook erg zoeken naar locaties waar die aansluiting nog wel mogelijk is.” De beschikbaarheid van een aansluiting is inmiddels ook een voorwaarde bij het aanvragen van een SDE-subsidie. Volgens Oomen heeft Liander die toezegging voor het project in Nij Beets inmiddels afgegeven.
 

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport 18 mei, 16:54
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31