Afbeelding

Opsterland maakt ruimte voor zonneparken

Nieuws

Opsterland hoopt dat initiatiefnemers de komende vijf jaar zonneparken ontwikkelen met een capaciteit van 9Mb aan elektriciteit. Particuliere initiatiefnemers in Bakkeveen werken al aan een concreet plan. In Wijnjewoude kijkt Wijnjewoude Energie Neutraal (WEN) naar mogelijkheden voor een zonnepark aan de Tolleane, op de plek waar nu nog de waterzuivering zit. Een eerder gepresenteerd plan voor een zonneveld in de vorm van een pompeblêd in de Libbe Gabriëlsplas bij Ureterp is van de baan. De provincie stelt duidelijke regels aan zonnevelden. Ze mogen niet in het open veld liggen, maar moeten grenzen aan een dorp. Ook de omvang van het veld moet passen bij het energieverbruik van het dorp. Bovendien is om toestemming te krijgen ook draagvlak in het dorp onontbeerlijk en moeten dorpsbewoners kunnen participeren in het zonnepark.

De gemeente Opsterland ziet bij negen dorpen mogelijkheden voor de aanleg van zonneparken. Bij Gorredijk, Langezwaag, Tijnje, Nij Beets, Lippenhuizen, Wijnjewoude, Bakkeveen, Ureterp en Drachten Azeven zijn locaties die kunnen voldoen aan de eisen die de provincie Fryslân aan zonneparken stelt.

In 2020 wil Opsterland dat 14 procent van de eigen energiebehoefte in eigen gebied wordt opgewekt. Dat komt neer op 15,4 MW aan duurzame stroom. Voor zover bekend wekken particulieren nu 3 MW aan stroom op. “Willen we de doelstellingen halen, dan halen we dat niet met zonnepanelen op daken alleen. Zonnevelden zijn dan ook nodig”, aldus wethouder Rob Jonkman. Opsterland wil wel inzetten op het mogelijk maken van initiatieven om op bedrijvenparken A7, Gorredijk en andere bedrijventerreinen zonnepanelen op daken en terreinen te plaatsen. Het college denkt dat hier 2 MW op het dak en 1 MW op de grond te realiseren is.

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport 18 mei, 16:54
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31