Etty van der Mei repeteert met het Grootkoor.
Etty van der Mei repeteert met het Grootkoor. Foto: Sietse de Boer

Grootkoor Friesland al in kerstsfeer

Cultuur

BEETSTERZWAAG Kerst lijkt nog ver weg, maar het Grootkoor Friesland begon zaterdag in de Ontmoetingskerk van Beetsterzwaag met de repetities voor het Kerstconcert. Iedereen kan meedoen aan het project. “Als iemand wat veel bromt of vals zingt, corrigeren de andere koorleden wel.”

De leden van het project kwamen zaterdag bijeen voor de eerste van vier repetities voor het eigenlijke doel: het kerstconcert in De Lawei. Meer dan honderd enthousiastelingen waren present, afkomstig uit alle delen van Friesland. Vele handen gaan de lucht in als gevraagd wordt wie al eerder heeft deelgenomen aan dit landelijke project van Etty van der Mei (63) en Nan van Groeningen (68) uit Drachten.

Stemmen meten

Aan het begin van de repetitie worden de vrouwen opgedeeld naar sopraan of alt en de mannen naar tenor of bas. Een man die stiekempjes op de achterste rij bij de vrouwen zit, wordt vriendelijk verzocht bij zijn mannenbroeders te gaan zitten. Nan grappend: “Ik snap dat je graag bij de mooie dames achterin wilt zitten, maar pak even een stoel en ga bij de mannen vooraan zitten.” Ondertussen is Etty de stemmen aan het meten, zoals zij dat noemt en laat ze de kelen wat opwarmen. Al snel zwieren de decibellen door de kerk. “Hoger hoeft niet. Dat valt mee, hè?” 

Diverse Engelse kerstklassiekers zoals ‘Born in a stable’ en ‘When a child is born’ komen voorbij, maar ook andere bekende liederen zoals ‘Go tell it on the Mountain.’ Aan het einde van het concert staat een medley van allerlei bekende melodieën op het programma. Etty met een kwinkslag: “Die medley draaien ze nu al in de tuincentra.” Het Grootkoor Friesland treedt in De Lawei op samen met de bekende operazanger Henk Poort. Etty bereidt het koor alvast voor op zijn optreden. “Henk pakt de hoge tonen. Wij pakken de lage. We kennen onze plek.” 


Boek stilhouden

Na een uur neemt Nan van Groeningen het dirigeerstokje over. Nan geeft zangles met de nodige komische noten als hij met name de mannen van advies dient. “Ik kan merken dat jullie twee jaar niet meer gezongen hebben. Graag wel een beetje vrolijk kijken!” Het gaat Nan niet alleen om zingen en vrolijk kijken, maar ook om hoe de koorleden met hun koorboek omgaan. Dat koorboek gaat volgens hem heen en weer en van links naar rechts. “Dat boek moet je stilhouden. Ik wil maar één ding zien bewegen en dat is je mond.” En dan is het plots pauze, maar wel eentje met verplichtingen voor de koorleden. Nan: “Na de koffie graag alle kopjes terugbrengen naar achteren. De koster van de kerk is druk vandaag en moet vanmiddag nog voetballen.” 

Tijdens de pauze deelt Jakob Steursma (66) uit Drachten even zijn gevoelens: “Ik vind zingen zo mooi dat ik er soms een brok van in de keel krijg. Dat moet niet, want dan wil het niet meer.” Trynke van der Veer (62) uit Sumar en haar zus Loltsje van der Zee uit Eastermar drinken ook even een kop koffie. Trynke: “Ik woe graach ris witte hoe’t it is yn in grut koar te sjongen. Oars spylje ik altyd op it oargel yn ‘e tsjerke.”


Het Grootkoor Friesland wijkt wat af van de andere Grootkoren in Nederland. In Groningen is het koor jonger en in Drenthe juist weer ouder dan de Friese tegenhanger. Nan: “In Amsterdam is het altijd wat lastig ze rustig te krijgen. Dit is hier een mooi uitgebalanceerd koor.” De koorleden krijgen huiswerk mee, waarbij ze beschikken over een koorboek, cd’s en andere hulpmiddelen. Etty: “Eerst goed luisteren en dan meezingen en dan weer luisteren.” De koorleden weten wat hen te doen staat. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Op 29 oktober staat de volgende oefensessie gepland. Dat is dichterbij dan je denkt. Een volle Lawei en een klaterend applaus lonken. 

Aanmelden kan nog via grootkoor.nl.

Afbeelding

Meer SA!

Afbeelding
Gevoelige keuze voor Sport Vereent Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Partijen rond De Kompenije weer aan tafel Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Debuut van The Spaltenbridge Band Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Van Teyens Fundatie helpt Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Oproep: Hoe bespaart u energie? Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Huurwoningen versneld verduurzaamd Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Uitlaten in het donker Column 13 uur geleden
Afbeelding
Lezing: Wat deed Bommen Berend in Opsterland? Cultuur 30 nov, 19:27