Afbeelding
Arend Waninge

Fedde en Lieke

Column

Fedde en Lieke zijn al vijf jaar gelukkig samen in hun knusse appartement. Met Lieke haar stabiele baan en hun gezamenlijke inkomen hebben ze het steeds vaker over het kopen van een eigen huis. 

Ze overleggen met een financieel adviseur en besluiten de stap te wagen: ze gaan op zoek naar een geschikte woning. Een huis kopen is een grote stap. Om goed voorbereid te zijn spreken Fedde en Lieke met een notaris af. Om de juridische aspecten van het koopproces te bespreken.

De notaris legt hun uit dat het koopcontract van essentieel belang is om alle afspraken met de verkoper vast te leggen. En hoewel het contract vaak ‘voorlopig’ wordt genoemd, zijn de afspraken wel meteen bindend. Ook bespreekt de notaris de waarborgsom, meestal 10 procent van de koopsom. Deze dient als garantie voor het nakomen van de afspraken. 

Daarnaast bespreken ze ontbindende voorwaarden, zoals een voorbehoud van financiering en de bedenktijd van drie dagen. Het gaat ook over verborgen gebreken. De verkoper heeft de plicht om deze te melden, maar de koper heeft ook een onderzoeksplicht om zelf eventuele gebreken te ontdekken. Ten slotte komt de overdrachtsbelasting ter sprake. Fedde en Lieke hebben geluk, ze zijn nog geen 35 en hoeven daarom nog geen overdrachtsbelasting bij de aankoop van hun huis te betalen.

Na het gesprek verlaten Fedde en Lieke het kantoor van de notaris met een gerust gevoel. Ze voelen zich beter voorbereid op de uitdagingen die komen kijken bij het kopen van een huis. Met een duidelijk plan en de juiste begeleiding zijn ze vastbesloten om hun droomhuis te vinden en een nieuw hoofdstuk in hun leven te beginnen.

Mr. Hendrik Helmer

Notaris Helmer Beetsterzwaag

Meer SA!

Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 3 uur geleden
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 17 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 17 uur geleden
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 17 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 17 uur geleden
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Jonge wagenbouwers: Welkom in Europapa Cultuur 23 uur geleden