Afbeelding

Sippie

Algemeen

De zon en de vriendelijke uitstraling van het verpleeghuis zorgen op een heerlijke lentedag voor een gevoel van een warm welkom. Het is even zoeken, tot een van de medewerkers me naar de kamer van Sippie loodst. Een lieve, bescheiden vrouw, die zich jarenlang, dag en nacht, door weer en wind, met hart en ziel heeft ingezet om overledenen de laatste zorg te verlenen. 

Na het overlijden van haar man ging haar gezondheid in snel tempo achteruit. Nu woont ze al bijna een jaar hier. “Hee, do hjir!”, klinkt de verraste stem van dochter Nynke achter mij. Ze vertelt dat haar moeder ernstig ziek is en binnen afzienbare tijd zal overlijden. Met een knoop in mijn maag betreed ik de kamer. Sippie ligt in het bed voor het raam en kijkt naar buiten. 

Haar frêle gestalte ligt verscholen onder een deken. Ineens draait ze haar hoofd naar de deur. De enigszins felle uitdrukking in haar ogen, zo kenmerkend voor haar, heeft nog niets aan kracht ingeboet. “Ik bin der noch, hear!” Het ijs is gebroken, we lachen en halen herinneringen op. 

Enkele weken later is het zover. Samen met een collega van Sippie van het eerste uur, wast en kleedt Nynke in alle rust het lichaam van haar Mem. Als we later in het restaurant van het verpleeghuis met elkaar de wensen van Sippie bespreken, worden we aangenaam verrast door het spel van een band die in de binnentuin een concert geeft. 

“Hebben jullie er last van?”, vraagt een van de medewerkers op bezorgde toon. “Integendeel”, antwoorden de kinderen in koor. Even later speelt de band, speciaal ter nagedachtenis aan Sippie, het lied ‘Blijf mij Nabij’; een ontroerende laatste groet aan deze bijzondere vrouw.

Erna Jansen

Jansen Uitvaartzorg

Meer SA!

Afbeelding
Gevoelige keuze voor Sport Vereent Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Partijen rond De Kompenije weer aan tafel Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Debuut van The Spaltenbridge Band Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Van Teyens Fundatie helpt Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Oproep: Hoe bespaart u energie? Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Huurwoningen versneld verduurzaamd Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Uitlaten in het donker Column 14 uur geleden
Afbeelding
Lezing: Wat deed Bommen Berend in Opsterland? Cultuur 30 nov, 19:27