Koningshof Beetsterzwaag
Koningshof Beetsterzwaag

Opsterland neemt plan Koningshof Beetsterzwaag over

Algemeen

BEETSTERZWAAG De gemeente Opsterland en de Stichting Koningshof werken niet langer samen aan de realisatie van ouderenhuisvesting in Beetsterzwaag. Opsterland neemt het roer over met een externe aanbesteding, met het al bekende plan als uitgangspunt

De vrijwilligers van Stichting Koningshof waren na vier jaar al een heel eind op streek. In november vorig jaar bekeken maar liefst honderd belangstellenden in De Buorskip de vorderingen en de eerste ontwerpen van het plan. De Koningshof wil woningen realiseren voor 55-plussers uit Beetsterzwaag die kleiner willen wonen. Zo moeten gezinswoningen vrijkomen en de doorstroming in het dorp worden gestimuleerd. 

Het plan telt 24 woningen op de locatie van voormalige basisschool De Trime aan It Merkelân. De beoogde levensloopbestendige woningen staan in een U-vorm rond een gezamenlijke binnentuin.

Didam-arrest

De planning om begin dit jaar met de bestemmingsplanprocedure te beginnen, liep spaak op het zogenaamde Didam-arrest van de Hoge Raad van november vorig jaar. Gemeenten mogen hierdoor bouwgrond niet aan één partij aanbieden zonder dat anderen kans hebben gehad om ook belangstelling te tonen, het gelijkheidsbeginsel. Opsterland bedacht een oplossing. Wanneer de gemeente het plan zou overnemen, zou het Didam-arrest niet voor problemen zorgen. 

Maar dat zagen de initiatiefnemers niet zitten. Voorzitter Frouk Franssen: “Na alle teleurstellende ervaringen hadden we niet genoeg vertrouwen in de gemeente om alles uit handen te geven. Bovendien kon de gemeente ouderen uit Beetsterzwaag geen voorrangspositie geven, belangrijk in ons plan.”

En dus zag Opsterland zich genoodzaakt het plan te publiceren op de gemeentepagina van deze krant. Daarop meldden zich twee andere gegadigden, waardoor de gemeente stelt dat ze nu een openbare aanbesteding moet opstarten. De gemeente wil de stichting vanwege privacyregels niet vertellen wie de twee gegadigden zijn.

De rol van Stichting Koningshof is voorlopig uitgespeeld, de stichting legt zich daar met tegenzin bij neer. Opsterland neemt het stichtingsplan wel als uitgangspunt bij het op te stellen bestemmingsplan. Maar het gemeentehuis stelt het bestaande plan niet als eis in de aanbesteding, waardoor niet is uitgesloten dat er aan het eind van de aanbesteding toch een ander plan ligt.

Vinger aan pols

Stichting Koningshof wil wel graag een vinger aan de pols houden. De gemeente vindt een rol tijdens de aanbesteding onwenselijk omdat de ontwikkelaar waarmee Koningshof nauw samenwerkt ook mee wil doen en Opsterland iedere schijn van partijdigheid en beïnvloeding wil voorkomen. Van een klankbordrol kan volgens de gemeente dan ook pas sprake zijn na de aanbesteding. 

De stichting wil juist ook vooraf meepraten. “Wij willen een rol spelen bij het opstellen van de criteria waaraan de ingediende voorstellen bij de aanbesteding worden getoetst”, aldus Franssen. “Dat de gemeente nu zegt dat zij bij de winnaar van de aanbesteding wil aansturen op samenwerking met ons is niet voldoende. Onze toekomstige rol moet een van de voorwaarden bij de aanbesteding zijn, zo is het ook afgesproken.”

Verwijten

Opsterland zegt teleurgesteld te zijn dat het hele traject Koningshof niet is gelopen zoals verwacht. In een brief klinken ook enige verwijten. Het plan had volgens de gemeente al veel verder kunnen zijn wanneer de stichting eerder met de bestemmingsplanvoorbereidingen was gestart. Tot nu toe is alleen een ecologische quick-scan uitgevoerd. 

Franssen bestrijdt dat. “Wij wilden zekerheid dat de gemeente deze onderzoeken zou financieren, anders werden de risico’s ons te groot.” Het ‘teleurgestelde en gefrustreerde’ bestuur van de Koningshof zegt in een nieuwsbrief naar de achterban dat het vertrouwen in de gemeente Opsterland tot het nulpunt is gedaald. De verdere planning van het plan is nu onbekend, maar een bestemmingsplanprocedure duurt meestal minimaal een jaar. Stichting Koningshof krijgt wel de meeste gemaakte kosten door de gemeente vergoed.

Meer SA!

Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 1 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 1 uur geleden
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 1 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 1 uur geleden
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Jonge wagenbouwers: Welkom in Europapa Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Ons eigen fotomodelletje Column 8 uur geleden
Afbeelding
Jubbega houdt vast aan beleid: einde seizoen Sport 10 uur geleden