Gemeentehuis in Beetsterzwaag
Gemeentehuis in Beetsterzwaag

Rekenkamer wil burgerparticipatie onderzoeken

Nieuws

BEETSTERZWAAG De Opsterlandse rekenkamercommissie wil een onderzoek starten naar burgerparticipatie. Opsterland hanteert al langer het begrip ‘krêft fan de mienskip’, waarbij ze initiatieven van onderop aanmoedigt. Raadsleden hebben bij de rekenkamer aangegeven dat ze het idee hebben dat inwoners met plannen voor bijvoorbeeld woningbouw op het gemeentehuis niet altijd gehoor krijgen. 

In vooronderzoek gaven raadsleden ook aan dat het college van B en W bij inwonersinitiatieven zo lang mogelijk ‘op de handen’ wil zitten. ‘Met andere woorden: laat de inwoners vooral hun gang gaan, niet mee bemoeien, voorstellen afwachten’, zo schrijft de rekenkamer in de onderzoeksopzet. Uit het vooronderzoek blijkt volgens de rekenkamer ook dat de rol van de raad in het hele proces van inwonersinitiatieven onduidelijk is en dat de raad niet door het college wordt geïnformeerd over ontwikkelingen en afloop. ‘Het is uitvoering, dus aan het college, zo wordt gesteld.’ Verwachtingen bij de initiatiefnemers veranderen daardoor in teleurstellingen, is volgens de rekenkamer wat de raadsleden vervolgens horen. 

Eind 2020 heeft het college van B en W de voorwaarden voor right to challenge vastgesteld, waarbij inwoners en organisaties de gemeente kunnen uitdagen om een gemeentelijke taak over te nemen als zij denken dat ze het beter en/of goedkoper kunnen uitvoeren. Daar is tot op heden nog geen gebruik van gemaakt. De rekenkamer wil onderzoeken op welke wijze het ‘meedoen’ van bewoners al dan niet op eigen initiatief vorm krijgt en inzichtelijk maken wat de ervaringen van de betrokken inwoners, de raad, het college en de ambtenaren zijn en tot welke resultaten de initiatieven hebben geleid.

Meer SA!

Afbeelding
LDODK plaatst zich voor play-offs Sport 1 uur geleden
Afbeelding
‘t Ambyld up-to-date na jaar verbouwing Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Zege UDIROS ondanks matig spel Sport 2 uur geleden
Afbeelding
Durk de Haan zijn 25e ‘georganiseerde wanhoop’ Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Kijk terug: schrijvers in de bieb Cultuur gisteren
Afbeelding
Weekendtip: Dries Bongaerts speelt in schaapskooi Cultuur 21 mei, 11:44
Afbeelding
LDODK nog volop in race voor play-offs veldtitel Sport 20 mei, 17:30
Afbeelding
Weekendtip: Kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s Cultuur 20 mei, 12:37