Afbeelding
gemeentehuis

Rekenkamer positief kritisch over Opsterlands Gebiedsteam

Nieuws
De Opsterlandse rekenkamercommissie is positief over het functioneren van het Gebiedsteam. In een vorige week verschenen rapport concludeert de rekenkamer dat het Gebiedsteam zich volop inzet voor de inwoners van Opsterland. De ketenpartners en de Opsterlanders zijn positief omdat de medewerkers goed bereikbaar, kostenbewust, slagvaardig en op samenwerking gericht zijn.
Toch plaatst de rekenkamer ook kritische kanttekeningen bij het beleid van het Gebiedsteam, omdat concrete opdrachten met meetbare doelen ontbreken. Daardoor is het voor de gemeenteraad lastig om kaders te stellen en daarop te controleren. Dit is een verwijt dat de Opsterlandse rekenkamer de laatste jaren vaker heeft gemaakt in haar onderzoeken op andere beleidsterreinen. De rekenkamer stelt dat de kosten van het Gebiedsteam sinds 2017 met twintig procent zijn gestegen door het aannemen van nieuwe medewerkers, die vervolgens veel vrijheid krijgen in het opstellen van plannen. De rekenkamer concludeert ook dat Opsterland haar inwoners problemen zoveel mogelijk zelf laat oplossen. De helft van de medewerkers van het Gebiedsteam is echter niet positief over deze ‘eigen kracht’-strategie. Omdat het veel tijd kost, effecten pas laat zichtbaar zijn en het duur is.
Het Gebiedsteam besteedt de meeste tijd aan individuele inwoners en houdt volgens de rekenkamer weinig tijd over voor algemene taken. En omdat het team geen concrete opdracht heeft, kan het hier ook geen nieuw beleid aan koppelen. Het risico bestaat daarom dat beleid en uitvoering uiteen gaan lopen. De rekenkamer is ook kritisch over het functioneren van de dorpssteunpunten. Ieder dorp vult dit op eigen wijze in en dat leidt tot onduidelijkheid. Het Gebiedsteam ziet volgens de rekenkamer de noodzaak om integraal samen te werken met ander partijen in de zorgketen, maar huisartsen en andere eerstelijns professionals zien dat een stuk minder. En zijn daardoor ook een stuk minder scherp op kostenbeheersing.
De rekenkamer is ook kritisch richting de gemeenteraad. Ze stelt dat de raad zeven jaar na invoering van het sociaal domein nog steeds niet echt grip heeft. Dat komt weer vanwege het ontbreken van budgetten en nauwelijks meetbare doelen.
In een reactie op het rapport stelt het college van B en W dat het Gebiedsteam naast het naleven van de wet wel degelijk een inhoudelijke opdracht heeft: iedere inwoner krijgt de hulp die hij/zij nodig heeft. Tegelijkertijd stelt het college dat het heel lastig is om meetbare maatschappelijke effecten van het beleid vast te stellen. De rekenkamercommissie reageert daar weer op door te stellen dat de beleving van de medewerkers en het gemeentebestuur duidelijk niet overeenkomen.
 

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 9 uur geleden
Ecologen moeten continu bijleren. Zoals hier tijdens een cursus diersporen.
John Melis: 'Geef de vleermuizen nooit de schuld' Nieuws 9 uur geleden
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
'Wippe jo ek mei foar mear grien?' Nieuws 9 uur geleden
Jan Falkena geeft ook cursussen eendenkorfvlechten.
'Mear einekuorren, mear einepiken' Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Aanpassing route buurtbus Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 24 apr, 12:29
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 24 apr, 11:27
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 24 apr, 11:26