Afbeelding

Opsterlands coalitieakkoord alleen op hoofdlijnen

Nieuws

BEETSTERZWAAG Geen dik pak papier met uitgewerkte plannen. Opsterlands Belang, FNP, PvdA en ChristenUnie presenteerden maandag een coalitieakkoord op hoofdlijnen. Ze stellen dat voor de grote thema’s alle acht partijen in de raad nodig zijn.

Het was een bewuste keuze om het zo te doen. Een akkoord op hoofdlijnen betekent dat de vier Opsterlandse collegepartijen alleen richting geven. “De ferdjipping dogge wy mei alle partijen, yn de gemeenteried”, aldus Joke Brouwer, fractievoorzitter van de PvdA. 

Deze aanpak past ook in het straatje van de FNP, nieuwkomer in het Opsterlandse college. “Wy jouwe op dizze wize romte oan de ried. Foar alle grutte tema’s binne wy ek alle partijen nedich”, stelt Harm de Jong (FNP). 

Het was volgens Jan van Dalen (Opsterlands Belang) dan ook niet nodig om het formatieproces door een journalist te laten volgen, zoals vier jaar geleden. “De echte diskusje komt yn de ried. Dat kin iderien daliks sjen. Der is neat yn achterkeamerkes besluten om ferantwurding oer ôf te lizzen” 

De vier partijen gingen de afgelopen maanden onder leiding van formateur Maaike Prins in de beslotenheid van café Rolbrêge in Tijnje acht keer samen aan tafel. Het geproduceerde coalitieakkoord kreeg de titel ‘Mei-inoar foarút’ mee. 

De vier andere partijen in de Opsterlandse raad (CDA, VVD, GroenLinks en D66) mochten ook punten aanleveren. Volgens de collegepartijen komt het grootste deel van die punten in het akkoord ook aan bod. Volgende week dinsdag zal blijken of de oppositiepartijen het daarmee eens zijn. Dan spreekt de raad over het akkoord.

Actieplan wonen

Wonen krijgt de komende jaren veel aandacht, onder andere met een snel op te stellen actieplan wonen. Ook wil het nieuwe college een actiever grondbeleid, met meer eigen initiatieven. Oebele van der Veen (ChristenUnie): “Wy wolle sels mear oan de knoppen sitte. Mear ynfloed ha op wêr’t wat boud wurdt.” Een huisvestingsverordening is onderdeel van het actieplan. Hiermee wil Opsterland bijvoorbeeld meer kunnen sturen op het toewijzen van huurwoningen en bouwkavels. Om bijvoorbeeld voorrang te geven aan mensen die economisch of sociaal gebonden zijn aan een dorp. 

Landbouw

Ook landbouw en het platteland kunnen de komende jaren op veel belangstelling rekenen. Het stikstofbeleid ligt voor het grootste deel op het bordje van de provincie. Brouwer: “Mar wy wolle goed nei de boeren lústerje en harren lûd yn de provinsje oerbringe. De Jong: “De lânbou is in wichtich part fan de Opsterlânske identiteit.” Het nieuwe college wil samen met de boeren onderzoeken hoe een duurzame, toekomstbestendige en grondgebonden landbouwsector eruit kan zien. Dat is volgens de collegepartijen niet alleen in het belang van de boeren, maar van alle Op- sterlanders.  

Energietransitie

De energietransitie is net als in de afgelopen collegeperiode een belangrijk aandachtspunt. De Opsterlandse ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn, blijft overeind. Ook al werd de hoge ambitie rond zonneparken de afgelopen jaren niet gehaald. De collegepartijen willen ook buiten de gemeentegrenzen kijken naar mogelijkheden, zoals deelnemen aan een windpark op zee. Van der Veen: “Of sykje nei mooglikheden om enerzjy op te slaan.” De energietransitie was al gaande, maar daar is volgens De Jong een energiecrisis bij gekomen. Het nieuwe college wil ook gericht de energiearmoede aanpakken. Brouwer: “Opsterlân bliuwt in sosjale gemeente. Dêr is noch folle te heljen.”

Zichtbaarheid

De collegepartijen willen de komende jaren ook werken aan de eigen zichtbaarheid. Dat geldt zowel voor de wethouders, als de raad en het ambtelijk apparaat. Van Dalen: “Minsken ha ferlet fan in makliker kontakt mei de gemeente. Wy moatte de boargers better betsjinje. Dêr heart sichtberens by. Mar ek dat wy better útlizze wat besluten is en wêrom dat besluten is.” Brouwer voegt nog toe dat ook  duidelijkheid hieraan bijdraagt. “Wy moatte dúdlik sizze wat wol en wat net kin.” Iedere wethouder krijgt een aantal dorpen onder zijn hoede, zal vergaderingen van verenigingen bijwonen en regelmatig dorpstafels met inwoners organiseren. 

Lelylijn

De FNP was bij de raadsverkiezingen volop tegen de de komst van de Lelylijn. De vier partijen hebben daarover afgesproken dat ze de provincie vragen om alternatieven te onderzoeken die beter aansluiten bij wensen van het gebied. En om de bevolking beter mee te nemen in het proces. “Net op ien hynder wedzje”, stelt De Jong. “At it om in bettere ferbining giet, kin dat ek troch te ynfestearjen yn de bus of yn bettere wegen.”

Jeugd

Volgens Oebele van der Veen hebben de partijen best lang gesproken over het beter betrekken van jongeren bij de politiek. “Wy moatte de polityk mear by de jongeren krije en net oarsom.”  Zo is er het plan om ieder jaar een kinderburgemeester te benoemen. 

Fries

Het Fries taalbeleid wordt met voortvarendheid uitgevoerd, zo nemen de vier collegepartijen zich voor. De gemeente moet vooroplopen in het gebruik van het Fries. Nieuwe projecten krijgen een Friese naam, op nieuwe plaatsnaamborden staat de Friese naam bovenaan en organisaties die subsidie van de gemeente krijgen wordt gevraagd wat zij doen om het Fries zichtbaar te maken en te gebruiken. Het coalitieakkoord is zowel in het Nederlands als in het Fries geschreven. 

De vier collegepartijen hebben samen 13 van de 21 raadszetels. Dinsdag bespreekt de raad het coalitieakkoord en kiest de raad de vier wethouders. Kandidaten zijn: Anko Postma (Opsterlands Belang), Durk Durksz (FNP), Libbe de Vries (PvdA) en Rob Jonkman (ChristenUnie).

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: Keltyske Jûn met doedelzakken Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Lentemarkt in atelier De Weefplaats Cultuur 2 uur geleden
Clubtopscorer Matthijs Velkers (midden)  hoopt weer fit te zijn voor de nacompetitie.
Mildam werkt aan vorm voor nacompetitie Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Kunsthuis SYB: Fries dada-erfgoed Cultuur 9 uur geleden
Klaas en Engbert Frieswijk bij de Amerikaanse Greyhound.
'Dizze bus hat fan Boney M. west' Nieuws 12 uur geleden
Joop Gall en de spelers van Jubbega willen het seizoen afmaken en gaan daarmee in tegen het bestuur van de voetbalvereniging
Trainer en spelers Jubbega willen seizoen afmaken Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Opsterland handhaaft verbod lelieteelt Nieuws 12 uur geleden
Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 18 apr, 12:39