Moeder Ilja Postma en vader René Kok volgen thuis de Olympische Spelen op de voet.
Moeder Ilja Postma en vader René Kok volgen thuis de Olympische Spelen op de voet. Foto: Sietse de Boer

Ouders Femke Kok: ‘Medalje soe in grutte ferrassing wêze’

Algemeen

NIJ BEETS Femke Kok maakt zondagavond haar debuut op de Olympische Winterspelen. De 21-jarige sprintster die in januari goud pakte op de 500 meter tijdens de EK afstanden, zou zomaar een medaille in de wacht kunnen slepen. In Nij Beets temperen haar ouders de verwachtingen. “Sjoen har prestaasjes dit jier rekkenje wy dêr net op.”

In potentie behoort Femke tot de kanshebbers op eremetaal, maar nadat ze in het seizoen 2020-2021 haar grote doorbraak vierde, volgde een terugslag. De aandacht van de media liet het schaatstalent niet onbekommerd. “De minsken ferwachten wat fan har, dat soarge foar druk”, vertelt vader René Kok. Ze riep haarzelf op tijd tot de orde en met de Spelen in aantocht keerde de vorm terug. In Salt Lake City presteerde Femke goed en de EK-winst op de 500 in Heerenveen gaf het zelfvertrouwen een extra boost. Vader René en moeder Ilja Postma moeten helaas wel de prestaties van Femke via de televisie volgen. “Ferfelend, mar logysk mei it each op corona.” 

Naarmate zondag nadert, stijgt de spanning. Niet alleen vanwege de wedstrijd, maar ook vanwege de coronadreiging. “Eltse dei is spannend”, aldus moeder Ilja. “At se siik wurdt, is it oer en duorret it fjouwer jier foar’t sy wer in kâns krijt.” Haar ouders hebben iedere dag contact met Femke, gelukkig komen er tot dusverre alleen positieve berichten uit China. Het olympisch optreden van Femke komt eerder dan verwacht. “Wy tochten sels oan 2026, mar ferline jier gie it ynienen hurd”, vertelt Ilja. De ouders zijn blij en supertrots dat hun dochter van de partij is tijdens het grootste wintersportevenement van de wereld. Femke geniet, vertelt vader Kok. “Sy hat nei de iepeningsseremoanje west, fûn it prachtich.” 

Multitalent

Dat Femke aanleg voor schaatsen heeft, is niet verrassend. Vader René is oud-marathonschaatser en net als moeder Ilja trainer bij schaatsvereniging De Kluners. Schaatsen is Femke met de paplepel ingegoten, maar volgens de ouders is hun dochter een multitalent. “Femke is hiel sportyf. Se kin goed turnje, skeelerje en hurdfytse, mar set har op in hynder en sy rydt ek sa fuort.” René en Ilja zitten iedere dag voor de buis, missen amper een minuut van de Spelen. Zondag is het uur U; ze hopen dat Femke het kan laten zien. De ouders zijn blij met de aanwezigheid van Ireen Wüst in haar team. De routinier die maandag goud veroverde, neemt de debutante bij de hand. “Ireen hat alles al meimakke, dielt har erfaringen mei Femke en is dêrmei belangryk foar har.”


Hoewel de ouders niet op een medaille rekenen, is een verrassing niet uitgesloten. Er zijn veel kanshebbers, maar als Femke haar dag heeft, kan de Friezin het de concurrentie lastig maken. “Ferjit net dat de 500 lestich is. It is in koarte ôfstân. Eltse klap moat raak wêze. Ien lyts foutsje kin fataal wêze. It giet om tsienden fan sekonden.” Het tijdstip van de 500 meter, zondagavond laat (15.00 uur Nederlandse tijd), is ongebruikelijk. “Dat is in geunstige tiid foar de Amerikaanse televyzje. Femke hat nea sa let riden. Wy binne benijd wat it mei har ritme docht. By topsporters komt it krekt.” In Nij Beets stromen ondertussen de interviewverzoeken binnen. De meeste worden afgewimpeld. “Op1 hat al twa kear belle. Wy hoege net sa nedich op televyzje. Femke hat noch net iens riden. At se wint komme wy graach, mar dan mei Femke.”

Meer SA!

Afbeelding
Vragen VVD over voortgang Kortezwaag Nieuws 1 uur geleden
Elk mei graach in fiskje.
'Efkes in slach oer de merk' Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Stille omgang en herdenking 4 mei in Tijnje. Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 6 uur geleden
Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 mei, 09:10
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05