Afbeelding
20210705_204106

Algemene politieke beschouwingen Opsterland 2021

Nieuws
Alle negen fracties in de Opsterlandse gemeenteraad lieten afgelopen maandag bij de behandeling van de perspectievenbrief hun visie op de verdere toekomst van Opsterland horen. Een toekomst die vol financiële onzekerheden zit. In de algemene politieke beschouwingen ging het daarom onder andere over mogelijke bezuinigingen voor wanneer deze dit najaar nodig blijken te zijn. De complete teksten van de beschouwingen zijn terug te lezen op de site van de gemeente Opsterland. Op verzoek van Sa! vatten de fracties zelf hun belangrijkste punten samen.

PvdA

De PvdA-fraksje seit al jierren dat it Kabinet de gemeenten stikke lit as it giet om kosten fan jeugdsoarch. It Opsterlânske kolleezje hat demonstrearre yn Den Haag. Dat hat fertuten dien. Der komt no ekstra jild foar jeugdsoarch. Foarlopich insidenteel, mar it nije kabinet kin der net omhinne dat struktureel te meitsjen. Yn it foarste plak om’t it moreel net kin om wei te sjen en ek omdat eltsenien yn Den Haag wit dat de earste ferkiezings dy’t no komme foar de gemeenterieden binne. Mar der binne noch in protte ûnwissichheden. Dêrom hat it kolleezje oan alle fraksjes frege om suggestjes te dwaan foar besunigingen.
Wy tinke oan fjouwer punten. Om de soarch yn de takomst betelber te hâlden sille we trochgean moatte mei oanpassingen yn it sosjaal domein. Wy freegje it kolleezje te ûndersykjen of de  ôfskriuwingstermyn by nije skoallen ferhege wurde kin fan 40 nei 50 jier. It kolleezje komt meikoarten mei in útstel om in Gemeentelik Enerzjybedriuw op te rjochtsjen. As enerzjy-cowboys yn dizze branche sa maklik miljonair wurde kinne, dan kin dat foar it yn stân hâlden fan de leafberens fan ús doarpen jierliks tonnen opsmite. As de gemeente kwaliteit levert en mienskipssfoarsjennings op it mêd fan sport, kultuer en leafberens mei yn stân hâldt dan jildt it prinsipe fan ‘voor wat hoort wat’. Dat betsjút dus ko-finansiering. De takomst is ûnwis. Dat draacht by oan ûnwissichheid.  Wy wolle, nei corona, dat der foar minsken wer sicht is of komt op in fatsoenlik bestean.
Roel Vogelzang

ChristenUnie

2020 was een heel bijzonder jaar, het jaar van corona, van de een op de andere dag stond alles op zijn kop. De ChristenUnie leeft mee met een ieder die op wat voor manier door de corona getroffen is. Er is op meerdere manieren steun verleend aan inwoners, ondernemers en maatschapplijke organistaties. Om te voorkomen dat de gevolgen van de financiele problemen onomkeerbaar werden. Er is gelukkig ook veel gedaan, maar de verantwoording laat zien dat er door corona zaken niet uitgevoerd konden worden. En ook zijn een aantal doelstellingen niet gehaald omdat de rijkssteun niet toereikend was. Laten we proberen in het laatste deel van 2021 slagen te maken om achterstanden in te halen. Wat wil de ChristenUnie voor 2022? Wat vinden wij belangrijk? Bezuinigen op de zwembaden, bibliotheken, zorg, onze kapitaalgoederen? Nee!! Wij zijn een sociaal bewogen gemeente en daar mogen we trots op zijn. Dit wil de ChristenUnie het college meegeven. Nieuwbouwprojecten, andere manieren van bouwen, goedkoper, kleiner, bouwen voor eigen inwoners? Willen we dat nieuwe woningen beleggingsobjecten worden? De OWO-samenwerking is stabiel, kunnnen we terug naar de basisbehoefte? Energietransitie: geef projecten uit dorpen (zoals WEN) de steun die ze verdienen, trap niet op de rem. De raad moet ook de hand in eigen boezem steken, laten we kritisch kijken naar onze eigen manier van werken, het stellen van de vele schriftelijke vragen en het beantwoorden daarvan is niet gratis. De raad stelt kaders en controleert en het college voert uit.
Oebele van der Veen

VVD

Aan de hand van vier onderwerpen vertel ik graag hoe de VVD naar de nabije toekomst van Opsterland kijkt.
Goed en betaalbaar wonen We willen veel sneller dan nu het geval is woningen bijbouwen, zodat iedereen betaalbaar in onze gemeente kan blijven wonen. De procedures bij de gemeente moeten korter! Nu mag alleen in (de grote dorpen) Gorredijk, Beetsterzwaag en Ureterp worden bijgebouwd. Wat ons betreft komen er ook in overige, kleinere dorpen van Opsterland meer woningen bij.
Een bloeiende lokale economie We blijven ons hard maken voor de dienstverlening aan lokale ondernemers (en inwoners). Op dit vlak is nog steeds verbetering nodig. We willen een gemeente die snel en duidelijk antwoord geeft en meedenkt in oplossingen. Een gezonde middenstand is van groot belang voor de leefbaarheid van een dorp!
Iedereen doet mee Werk is van groot belang, het zorgt voor contact, zelfstandigheid en eigenwaarde. Opsterland moet er zijn voor die mensen die werk verliezen en hen helpen en stimuleren bij het vinden van een nieuwe baan. Lukt dat (eerst) nog niet, dan verwachten we een tegenprestatie in de vorm van vrijwilligerswerk, zo blijf je meedoen in de samenleving.
Verstandige financiële keuzes De komende jaren zijn financieel onzeker voor de gemeente Opsterland. We roepen het college op om de gemeentelijke taken op een zuinige, maar effectieve manier uit te voeren zodat we de lokale lasten laag kunnen houden. Dus geen verhoging van het OZB-tarief om tekorten in de jeugdzorg te compenseren!
Wanda Geertsma

CDA

Het CDA vindt dat iedereen in Opsterland de zorg moet kunnen krijgen die nodig is. Om te voorkomen dat de grote sociale tekorten leiden tot bezuinigingen, maakt het CDA zich al jaren sterk voor een realistische en inzichtelijke sociale begroting. Het college lijkt hier gehoor aan te geven en wil meer inzicht krijgen op inkomsten en uitgaven zodat heldere keuzes mogelijk zijn. Keuzes die de zorg voor de zwakkere in de Opsterlandse samenleving garanderen.
Wonen in Opsterland is één van onze speerpunten. Het CDA wil de wachttijden van de sociale huur beperken. Huur en nieuwbouw moet ook in kleinere dorpen mogelijk zijn. Lokale woningbouwinitiatieven moeten met behulp van de gemeente een kans van slagen krijgen. Slim omgaan met woningbouw en bestaande gebouwen moet de woonstroom op gang brengen. Daarnaast moet er ruimte en aandacht zijn voor huisvesting van ouderen.
Als het gaat om projecten van onderop, vindt het CDA dat de gemeente niet op haar handen moet gaan zitten. Soms heeft een project een financier nodig, soms een professional en soms iemand die knopen doorhakt. Door samen op te trekken en te ondersteunen waar nodig, kan een mienskip-project een succes worden.
Het CDA wil geen financiële tekorten doorgeven aan de volgende raad. Enkel afwachten op meer inkomsten van het Rijk is geen optie. Het huishoudboekje moet op orde worden gebracht en het college dient haar verantwoordelijkheid te nemen. Verder bezuinigen op bijvoorbeeld het onderhoud van wegen kan niet meer.
Sjors Veenstra

Opsterlands Belang

‘t Goede leven in Opsterland behouden. Terugkijkend: ondanks corona heeft Opsterland een zebrapad in Ureterp, glasvezel, de Regiodeal, aandacht voor biodiversiteit, werden bedrijfskavels verkocht en blijft de BHS behouden voor Opsterland. Zonder dat de OZB verhoogd is.
Beschouwend: de perspectiefbrief geeft weinig vreugde; er is grote onzekerheid over de gemeentelijke financiën. Worden tekorten aangevuld? En na ‘overheveling’ van veel andere taken en verantwoordelijkheden naar de gemeente, komen ook nog de Inburgeringswet en de Omgevingswet. Meer invloed voor onze inwoners en omgeving maar ook meer veranderingen en extra kosten. Dat moet stoppen; geen knaken dan ook geen zaken.
Vooruitkijkend: als gemeente gaan we, samen met provincie en omliggende gemeenten, slimmer zorg inkopen en kosten beter beheersen. Maar ook landelijke en Europese subsidies binnenhalen. Alle initiatieven in dorpen voor woningbouw en voorzieningen zorgen voor leefbaarheid. Daar is Opsterlands Belang blij mee. En over de plannen van de provincie voor grootschalige woningbouw en de Lelylijn: we zijn niet negatief over een ‘snelle treinverbinding’ maar vinden tegelijkertijd ons groene landschap belangrijk.
We willen alleen bezuinigen als het echt nodig is en ‘net gûle foar’t klappen falle.’ We zien mogelijkheden in: betere toegang, eenvoudigere processen in het Sociale Domein maar ook effectmeting. Preventie alleen voor die problemen die we überhaupt kunnen voorkomen. Uitwisseling van projectleiders en specialisten in OWO-verband. Duidelijkere keuzes op basis van urgentie en noodzaak.
Zo hoopt Opsterlands Belang onze mooie leefomgeving en ‘t goede leven in Opsterland te behouden.
Willemijn Bruining

GroenLinks-OpsterLanders

Van GroenLinks-OpsterLanders mag het recht van de sterkste niet centraal staan in het gemeentebeleid. Zelfredzaamheid is niet voor iedereen vanzelfsprekend. We vragen bij bezuinigingen kwetsbare inwoners te ontzien. Wat ons betreft zijn de bezuinigingen op WMO-vervoer onwenselijk. Ieder kind verdient de zorg die nodig is. Wij hebben regelmatig onze zorg uitgesproken over zorgfraude en woekerwinsten bij aanbieders van lichte zorg in de Jeugdzorg. Uit onderzoek blijkt dat de tekorten op Jeugdzorg blijven als we doorgaan op de oude voet. Er is een groot tekort aan betaalbare koop- en huurwoningen. Wonen is een recht en geen luxeproduct. Wij verwachten dat de gemeente bijdraagt aan het herstel van een eerlijke huisvesting. We moeten onze aarde leefbaar doorgeven aan volgende generaties. We kijken om naar dieren, mensen en planten. Hier zijn we allen verantwoordelijk voor. Het komt door ons dat soorten verdwijnen en de klimaatverandering merkbaar is. De oplossingen zijn er, ook op gemeentelijk niveau. Door te kiezen voor echte natuurwaarden, klimaatadaptatie en verduurzaming van gebouwen en sportaccommodaties kan de gemeente een steen bijdragen. We verwachten dat het college kijkt naar slimme keuzes aan de inkomstenkant. Door een eerlijker en gangbaar systeem van toeristenbelasting op basis van een bescheiden tarief per nacht, houden we meer geld over voor voorzieningen. Inwoners blij, toeristen blij. Verhoging van belastingen, zoals OZB, behoort volgens ons niet tot slimme keuzes. De OWO-samenwerking zal moeten bijdragen aan een verdere professionalisering en kostenbesparing. GroenLinks-OpsterLanders hoopt op een mooie laatste jaar in deze raadsperiode, waarin onze inwoners centraal staan. Als Brêge nei de Takomst.
Elske Beintema

D66

Raad, op je handen zitten! Met deze term wekt het college van B en W de indruk dat zij de Mienskip de ruimte biedt. Maar zonder kaders is dat gewoon misleiding. Dan is op je handen zitten feitelijk niks doen. Dat doet deze coalitie graag. Ik heb te weinig ruimte om alle missers te noemen. Toch een paar: het achterkamertjesdrama ‘mestvergister’ waar het college Klein Groningen mee wil opzadelen. Het drama rond De Skâns. Vage grondtransacties zoals in Langezwaag, waar de Jister plots het Skeane Ein heet. De tegenstrijdigheden rond de compensatie voor zonnepanelen op de zandwinplas. Het gekantelde werken dat in plaats van een kleinere organisatie alleen maar meer formatieplaatsen opleverde.
Een aangenomen motie om draagvlak meetbaar en rechtvaardig te maken voert dit college niet uit. Zij wijst liever zelf aan wie draagvlak vormt. Een bijzondere kijk op democratie. Zo vindt de CU aldus haar ingezonden brief, dat ook de oppositie het college moet volgen, net als zij. Hoezo dualisme? De partij die hierover het hardst roept, heeft in de praktijk de leegte van deze woorden al bewezen.
Voor goede zaken is minder ruimte nodig. Wat er goed gaat is te danken aan de uitvoering van ambtenaren. Een college en coalitie die geen verantwoordelijkheid willen nemen, maken ruimte voor ambtenarenbeleid. Projectsturing. Woonvisies zonder lange termijn. De gemeenteraad heeft wel een actieve en kaderstellende rol heeft en kan die met afspraken overdragen. Daarvoor moet je wel een inhoudelijk oordeel vormen. Dat kost veel tijd. Deze coalitie zit liever op haar handen.
René Koopmans

BAS Opsterland

Het collegeprogramma ‘brêge nei de takomst’ klinkt bemoedigend en hoopvol. Mar, de brêge stiet iepen, de slachbeam leech. De financiële positie van Opsterland is meer dan zorgwekkend. De problemen binnen het Sociaal Domein woekeren voort, het gemeentebestuur weet geen oplossingen te creëren. Al te gemakkelijk wordt, gelaten afwachtend, voor oplossingen naar het Rijk gekeken.
Verkeersveiligheid heeft schijnbaar weinig prioriteit, voorgeschreven snelheden binnen de 30-km-zones worden met regelmaat fors overschreden. Klachten van omwonenden daarover worden genegeerd. Ingrijpende projecten worden ontwikkeld ogenschijnlijk zonder enige vorm van visie, laat staan enig historisch besef. Toegezegde dorpsvisies ontbreken. Daardoor is bijvoorbeeld amputatie van een deel van de Hoofdstraat in Gorredijk mogelijk ten bate van een supermarkt in het centrum. Overleg met burgers hierover ontbreekt totaal.
De energietransitie verloopt te traag, de beoogde doelstellingen voor 2035 worden zo niet gehaald!
Waarom worden niet meer daken van huizen, scholen en bedrijfsgebouwen voorzien van zonnepanelen? In plaats van te kiezen voor snelle jongens die met riante subsidies landschapsvervuilende zonneparken aanleggen en vervolgens met de winst gaan strijken.
Naar wensen en ideeën van de mienskip wordt onvoldoende of niet geluisterd. Met als gevolg frustratie, ergernis en tweespalt. ‘Mienskip’, waar staat het begrip voor? Het college geeft geen passend antwoord, maar gebruikt het begrip met het grootste gemak. Te pas en onpas. Projecten waar het college al dan niet zelf mee vastloopt worden de mienskip in geschopt. Zonder financiële middelen, plankaders of enige vorm van regie. Zoek het maar uit mienskip. College, zo gaat het niet goed, de slachbeam fan de brêge moat omheech!
Henk Hoen

FNP

Hieltyd mear beynfloedzje krêften fan bûten de gemeente ús belied. De FNP hat der foarich jier yn har skôging noch foar warskôge dat it kolleezje har steande hâlde moat tsjinoer guon Haachske lûden. No binne wy in jier fierder, koroana hat ús lam lein en dochs giet de polityk gewoan troch, ek al is it efter in skermke. Jo moatte no mear wach wêze as oars foar plannen dy’t yn Haachske kopkes begjinne te buorreljen en dy’t yn it span mei wethâlders út it neat in toeristysk spoarke ombûgje ta in megalomaan Deltaplan. In plan dat wy graach utopysk neame, mar wêrfan’t de eagen fan guon kolleezjes op begjinne te ljochtsjen. Je moatte wach wêze op de oerheid, foar’t jo in kear mei de eagen knipperre hawwe, wenje jo bygelyks yn Nij-Amsterdam. De hân moat op ‘e knip, dat is neat nijs, mar wy meie hoopje dat dat net is om de nijste hobby’s fan keamerleden fier fan hûs te bekostigjen. De bêste ideeën komme fan minsken dy’t fakentiids al generaasjes lang belutsenheid toand ha mei harren doarp en gemeente. Dêr mei Den Haach en al hielendal ús kolleezje net oan foarby gean. Wy moatte it mei-inoar dwaan, mei Opsterlanners en net mei strikken en pakken dy’t 200 kilometer yn harren tsjinstauto sitte om troch de Deelen te kuierjen.
Harm de Jong
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Meer SA!

Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 12 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51