Afbeelding

Nieuw seizoen doortrappen van start

Sport

HOORNSTERZWAAG Bij dorpshuis It Pipegaeltsje was woensdag de feestelijke start voor het nieuwe doortrapseizoen van de gemeente Heerenveen. Twintig senioren pakten de fiets voor de Doortraproute Jubbega, een rondje van zo’n twintig kilometer. Het was meteen ook de start van diverse doortrapfietsgroepen in de gemeente.

Een ouder echtpaar heeft er bij aankomst in Hoornsterzwaag al een mooie tocht opzitten. Ze kwamen vanuit Heerenveen om deze feestelijke eerste doortraproute van het seizoen mee te maken. “We trainen voor het Piterpad dat we op de fiets gaan doen.”

“We kin hjir wol stean bliuwe mar we kin ek even nei binnen foar kofje en in taartsje,” zegt buurtsportcoach Grace Ybema tegen de verzamelde fietsers bij de ingang van het dorpshuis. Mooi, reageert een deelnemer, dan kunnen ze dat er straks meteen weer affietsen. Binnen verwelkomt wethouder Jelle Zoetendal van de gemeente Heerenveen de deelnemers. “Jammer dat ik jim even ûnderbrekke moat want jim sitte krekt sa moai te praten mei in bakje kofje.” Want gezelligheid hoort er zeker bij in de fietsgroepen vindt hij.

De wethouder geeft aan hoe belangrijk het is om te blijven fietsen. De landelijke campagne Doortrappen stimuleert ouderen veiliger tot op hoge leeftijd door te laten fietsen. “Je sjogge dat in soad âlderen dy’t falle, langer nedich ha om te herstellen. It kin helpe dat der ekstra oandacht is foar bysûndere sitewaasjes en hoe’t je, as je falle, dat opfange kinne. Dat soarte dingen wolle we graach oan jim meijaan.”

Voordat de groep veiligheidsinstructies krijgt, zorg fysiotherapeut Mattie Jongsma voor een warming-up. Ze begint met de vraag “Wie van jullie fietst met een helm op?” Slechts een handjevol steekt de vinger op. Mattie vertelt dat er elke acht minuten ergens in Nederland een fietser op de spoedeisende hulp belandt, in veel gevallen ook met hersenletsel. Toch iets om over na te denken. Ze vertelt over nut en gevaar van een fietsspiegel en zet daarna iedereen aan het werkt met heuse fietsoefeningen. Nog een tip: “Waar je naar kijkt, daar rijdt je heen. Kijk door de bocht en niet naar de berm.”

Neem de ruimte als je fietst en wijk nooit helemaal uit naar rechts als je een tegenligger tegenkomt, adviseert fietsdocent Freek van Leeuwen vervolgens. “Het is verstandig om niet harder dan 15 à 16 km per uur te rijden, ook als je een elektrische fiets hebt. Een elektrische fiets is zwaarder, gaat sneller en jij wordt ouder. De kans op ongelukken is heel groot. En houdt je spierkracht op peil door zo lang mogelijk met zo weinig mogelijk ondersteuning te fietsen.” 

Hij geeft nog wat tips om veilig te fietsen in een groep en sluit af met de aanrader: zet een fietsspiegel op je fiets. “En je die niet hebt, leg dan als je over je linker schouder wilt zien, je linker hand op je dij en draai dan pas je hoofd.”

Opgewarmd en voorzien van taart en tips, gaan de fietsers van start voor de Doortraproute langs knooppunten rondom Jubbega en Hoornsterzwaag. Vanaf dinsdag 9 april (10.30 uur) start in Jubbega onder begeleiding van de buurtsportcoach een nieuwe doortrapfietsgroep vanaf De Kompenije. Buurtsportcoach Grace: “We fietsen tien keer met de groep mee en leggen uit hoe je veilig kunt fietsen. Daarna wordt het een zelfstandige groep met een van de deelnemers als wegkapitein.” Opgeven voor de fietsgroep kan via j.jongstra@sportstad.nl of 06-34580203.

Meer SA!

Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 31 minuten geleden
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 14 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 14 uur geleden
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 14 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 14 uur geleden
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Jonge wagenbouwers: Welkom in Europapa Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Ons eigen fotomodelletje Column 20 uur geleden