Bij de Leijewei Jubbega.
Bij de Leijewei Jubbega. Bij de Leijewei Jubbega. Wietske de Boer en Willem van der Vlugt.

Zorgen over de Bij de Leijwei

Nieuws
Zo kan het echt niet langer, vinden de bewoners van de Bij de Leijwei in Hoornsterzwaag. Het voorbijrazende verkeer neemt in rap tempo toe, terwijl de weg zijn beste tijd gehad heeft. En dat is ronduit gevaarlijk voor met name fietsers.
Het is begonnen met de opening van de nieuwe N381, denkt Wietske de Boer van nummer 15. Verkeer dat vroeger via Gorredijk naar de A7 reed, gaat nu over de Bij de Leijwei en via de N381 naar Drachten. “Nei Ljouwert skeelt dat wol tsien minuten, ek omdat it better oanslút op de heak om de stêd.”
Twee weken geleden las ze dat gemeente Heerenveen de fietspaden in het buitengebied gaat aanpakken. Dat zette haar aan het denken. “Ik ha doe kontakt opnaam mei Ate Eijer fan de FNP en frege oft de gemeente ek net ris nei de Bij de Leijwei sjen kin.” Ook ging ze de buurt op en inventariseerde de zorgen van aanwonenden.
Er zijn al langer klachten over de Bij de Leijwei, weet Willem van der Vlugt van Plaatselijk Belang. “De dyk wurdt steeds smeller, de sydkanten brokkelje ôf en der sitte djippe gatten neist de dyk.” Met name op het stuk vanaf de bebouwde kom van Jubbega tot aan de Sint Magnuswei kunnen tegenliggers elkaar nauwelijks passeren. Laatst nog ging het mis: twee auto’s raakten elkaar omdat geen van tweeën de berm in wilde rijden. Niet verwonderlijk, want in de diepe gaten raak je makkelijk de macht over het stuur kwijt. “Dy gatten wurde sa no en dan wol fuld en soms wurdt it asfalt in bytsje reparearre, mar dat helpt neat.”
De weg wordt veel gebruikt door fietsende schoolgaande jeugd, weet Wietske. “En simmerdeis troch in soad toeristen, want it Fietsknooppuntennetwurk rint hjir del.” Er wordt hard gereden op de weg en het valt de bewoners op dat het vrachtverkeer de laatste tijd enorm toeneemt. Ze houden hun hart vast, vooral ook omdat er de laatste tijd veel jonge gezinnen zijn komen wonen in Jubbega/Hoornsterzwaag. Van der Vlugt: “Dat sjogge we as steeds grutter gefaar. Berneweinen en bernefytskes op ‘e dyk, mar ek minsken mei rollators. En dêr giselje de frachtweinen en trekkers dan omhinne.”
De Bij de Leijwei loopt dicht langs de vaart en kent geen snelheidsremmende obstakels, borden ontbreken en de verlichting is slecht. Vooral in het donker betekent dit levensgevaar, vinden de bewoners. Tijd voor actie en die komt er ook. Plaatselijk Belang brengt de situatie onder de aandacht tijdens het verkiezingsdebat op 5 maart in De Kompenije. Op 26 maart is er een bijeenkomst voor aanwonenden. Een oplossing is ook al voorhanden: een fietspad aan de overkant van de vaart. Want dat ligt er eigenlijk al, vertelt Van der Vlugt. “Pleatslik Belang hat dat jierren ferlyn al foarsteld oan de gemeente. De hiele strook oan de oare kant is gemeentegrûn.” De strook grond is een overblijfsel van voor 1956. Toen liep daar de doorgaande weg en was de noordkant een jaagpad.

Meer SA!

Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 3 uur geleden
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 21 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53