Xander Wagenaar juicht na zijn winnende treffer tegen Opende. De middenvelder gelooft nog volop in lijfsbehoud van RWF in de derde klasse B.
Xander Wagenaar juicht na zijn winnende treffer tegen Opende. De middenvelder gelooft nog volop in lijfsbehoud van RWF in de derde klasse B. Foto: Martijn van der Vaart

RWF wil zware nacompetitie ontlopen

Sport

FRIESCHEPALEN RWF slaagde er vorig seizoen na zeven jaar in om promotie naar de derde klasse af te dwingen. Na een spannend seizoen finishte de club uit Frieschepalen nipt voor Onstwedder Boys. De terugkeer dreigt van korte duur te zijn. Met nog zeven duels te gaan staat RWF op een rechtstreekse degradatieplaats. Er is nog hoop. “Wy ha alles noch yn eigen hân.”

RWF verkeert in degradatienood, maar dat is in de loodzware derde klasse B van het zaterdagvoetbal geen uitzondering. Van de nummer vijf, Opende, tot de nummer veertien, SC Franeker, is geen club al zeker van lijfsbehoud. Het verschil tussen hekkensluiter Franeker en Opende bedraagt tien punten. De Franekers moeten echter het zaterdag bij een 0-0-stand gestaakte duel tegen koploper Frisia nog uitspelen.

Er kan nog van alles gebeuren in de laatste zeven speelronden in 3B, waaruit twee clubs rechtstreeks degraderen en drie in de nacompetitie het vege lijf moeten zien te redden. Bij RWF zijn ze optimistisch, maar de realiteit is dat de roodwitten uit Frieschepalen na de winterstop slechts zeven punten vergaarden. Veel te weinig, gezien de kwaliteiten van het elftal van trainer Jan Mulder. 

Zeker omdat concurrenten wel punten pakten; Franeker bijvoorbeeld, dat voor de winterstop ten dode leek opgeschreven, voetbalde in 2024 al elf punten bijeen en mededegradatiekandidaat ONT is al vijf duels op rij ongeslagen. RWF won de laatste weken wel de thuisduels van eveneens in nood verkerende clubs als ONT en Opende, maar moet vooral angstvallig naar onderen kijken.

Ongelukkig

Daar ziet RWF na het thuisverlies van zaterdag tegen Be Quick Dokkum alleen nog SC Franeker staan. De zeventiende speelronde pakte ongelukkig uit voor de voetballers uit Frieschepalen. Het was stuivertje wisselen voor de degradatiekandidaten. Voor de aftrap stond RWF op de tiende plek, na het laatste fluitsignaal waren de roodwitten afgezakt naar plek dertien. Daarmee was RWF de grote verliezer van de dag. 

De gezichten van aanvoerder Jan Sikko Veenema en middenvelder Xander Wagenaar staan na afloop van het duel tegen de Dokkumers dan ook niet vrolijk. De nederlaag was niet onterecht. De ploegen waren, zonder veel te creëren, voor rust aan elkaar gewaagd. In de tweede helft waren de gasten iets gevaarlijker en werd het matige duel, na een dekkingsfout, beslist door een rake kopbal uit een hoekschop. 

RWF presteerde ondermaats, erkent Wagenaar. De middenvelder had geen verklaring voor de collectieve offday. “Dit seach ik net oankommen. De lêste thúswedstriden tsjin ONT en De Pein spilen we fûl en goed, mar hjoed wiene we sloardich en ferlearen we de measte duels.” Ook Veenema had geen verklaring. “We witte wat der op it spul stiet, mar dit wie sa’n dei dat neat slagge. Wy binne hjoed troch de ûndergrins sakke”

Leergeld

RWF betaalde in de eerste duels van het seizoen leergeld voor de stap omhoog, maar weet ondertussen wat er gevraagd wordt in de derde klasse. Het moet beter en vooral slimmer, weet Wagenaar. “Yn de tredde klasse binne spilers tûker. As je bygelyks keatse wolle mei in spits, stiet de ferdediger faak sa opsteld dat se in kombinaasje foarkomme kinne.”

RWF mist het gogme om aan een duel zoals tegen Be Quick Dokkum, een typische 0-0-wedstrijd, toch een punt over te houden. De aanvoerder refereerde in dat verband aan het met 1-2 verloren thuisduel tegen Minnertsga. “Se wienen net better, mar resoluter en wolle ten koste fan alles winne. Sa ‘n doelpunt as hjoed út in hoekskop mei nea falle.”

De situatie is zorgelijk, maar volgens Wagenaar is er in de groep alle vertrouwen dat RWF zich in de resterende zeven duels weet te handhaven. “We spylje noch tsjin fjouwer konkurrinten en ha it yn eigen hân.” Het scheelt bovendien dat veel ploegen nog niet veilig zijn. “Alle wiken falle der klappen en feroaret de ranglist. It sil oant de ein spannend bliuwe.”

RWF wil ten koste van alles proberen de nacompetitie tegen degradatie te ontlopen. Door de versterkte promotie- en degradatieregeling volgt er voor de degradatiekandidaten een loodzwaar ‘toetje’ na afloop van het seizoen. “Dêr wolst net oan meidwaan. Ik fyn ek dat we dêr te goed foar binne, mar ja,  de ranglist liicht net,” aldus Veenema.

Om de knikkers

RWF krijgt volgens de beide spelers vaak complimenten voor het vertoonde voetbal, maar het gaat om de knikkers en niet om het spel, aldus Wagenaar. RWF moet volgens de middenvelder in de beslissende fase van de competitie overlevingsdrang tonen. “It giet no noch mar om ien ding, punten helje. Op hokker wize docht der net ta. Dat moat elkenien beseffe.”

De 30-jarige Veenema, die aan zijn twaalfde seizoen in de hoofdmacht bezig is, zou het zonde vinden als de jonge talentvolle groep afdaalt naar de vierde klasse. “Dit is de bêste groep dêr’t ik ea diel fan útmakke ha. As we degradearje wurdt it hiel dreech om wer te promovearjen. Sjoch mar nei ODV, dat it dit jier ek swier hat yn de fjirde klasse.”

Ontspannen in Duitsland

Aan degradatie denkt volgens Wagenaar niemand bij RWF. De club uit Frieschepalen oefent donderdag (morgen) tegen zondag tweedeklasser Oldeholtpade en gaat in het paasweekend met de voltallige selectie naar Duitsland om te ontspannen en het Bundesliga-duel tussen Borussia Mönchengladbach en Freiburg bij te wonen. “En dêrnei knalle wy der yn de restearjende wedstriden mei syn allen op.”

Meer SA!

Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 2 uur geleden
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 16 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 16 uur geleden
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 16 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 16 uur geleden
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Jonge wagenbouwers: Welkom in Europapa Cultuur 22 uur geleden