Wispolia en Langezwaag strijden zondag om de titel in de vijfde klasse A.
Wispolia en Langezwaag strijden zondag om de titel in de vijfde klasse A. Archieffoto: Sa

Kampioensstress bij Opsterlandse rivalen

Sport

TERWISPEL Wispolia kan zondag op het eigen sportpark De Pûster het kampioenschap in de vijfde klasse A in de wacht slepen. Daarvoor moet de ploeg van trainer Guido Pen wel streekgenoot Langezwaag kloppen, dat ook nog kans heeft op de titel. Er staan grote belangen op het spel in de Opsterlandse derby. Hamvraag is dan ook; wie gaat het beste om met de druk?

De situatie in 5A is als volgt. Met twee speelronden te gaan heeft koploper Wispolia twee punten voorsprong op de nummer twee, Blauwhuis, dat bovendien een duel meer gespeeld heeft. Het gat met Langezwaag (3e) bedraagt drie punten, terwijl de Terwispelers ook nog over een beter doelsaldo (+6) beschikken. Bij een zege op Langezwaag kan in Terwispel de kampioensvlag uit.

Bij ieder ander resultaat wordt de titelstrijd op de slotdag van de competitie beslist. Pikant detail is dat de rivalen van Wispolia het op de laatste wedstrijddag in Langezwaag tegen elkaar opnemen. Wispolia gaat die dag op bezoek bij laagvlieger Houtigehage, maar dat is geen abc’tje, want de Houtigehaagsters hielden afgelopen weekend Blauwhuis op 3-3.

Beste papieren

Wispolia heeft de beste papieren en wil op eigen veld de titel in de wacht slepen. “Als je ooit de kans hebt is het nu,” weet trainer Guido Pen, die van een mooie en leerzame ervaring spreekt voor zijn jonge elftal . De verwachting is dat er zondag veel publiek afkomt op de derby. Pen is dan ook benieuwd hoe zijn spelers met de druk omgaan die het belangrijke treffen met zich meebrengt.

“We verwachten veel, maar het kan ook in een enorme domper eindigen,” toont Pen zich realistisch. De trainer verwacht in ieder geval een fel Wispolia dat de beslissing niet op de laatste speeldag wil laten aankomen. Een voorspelling waagt Pen zich niet aan. “Dat is zinloos in voetbal. Soms gaat er na twee minuten iets faliekant mis en kunnen alle plannen de prullenbak in.”

‘Wy hoege neat’

Mocht het voor Wispolia, dat slechts drie nederlagen leed, misgaan tegen Langezwaag, dan hebben de Terwispelers nog alle kans op de titel of promotie via de nacompetitie. Pen spreekt van een prachtig eindscenario van de competitie. “Dit is geweldig. De drie clubs die meedoen om de titel moeten in de laatste twee speelronden onderling uitmaken wie kampioen wordt. Zoiets bedenk je vooraf niet.”

Dat vindt ook Pen zijn collega André van der Veen van Langezwaag, maar die ziet wel een wezenlijk verschil in de aanloop naar de derby. “Wispolia moat en wy hoege neat. Ús doel wie in plakje by de earste fiif en dat is slagge.” Van der Veen ontkent niet dat met de hoofdprijs binnen handbereik ook in Langezwaag kampioensaspiraties leven. “Wy jouwe neat kado en gean der fol foar, mar nochris, wy hoege neat.”

Misstappen

Net als Pen werkt Van der Veen met een jong elftal dat onbekend is met het fenomeen kampioensstress. De trainer weet dan ook niet hoe zijn spelers zondag voor de dag zullen komen. Als Langezwaag de zenuwen in bedwang weet te houden en zijn niveau haalt, dan weet Van der Veen wel wie als winnaar van het veld stapt. “Dan winne wy, thús (2-0 zege) ha we sjen litten dat wy net minder binne as Wispolia.”

Van der Veen vindt dat Langezwaag er vol voor moet gaan. Kansen als deze komen niet ieder seizoen voorbij, weet de trainer. Zijn ploeg beging na de winterstop een aantal misstappen, maar maakt desondanks nog kans op de titel. “Tsjin ûnder oare AVV en Lemmer lieten wy it ôfwitte. Dan tinkst it is oer, mar dan komme de oare útslagen foarby yn ‘e app en blykt dat ek de konkurrinsje fouten makke hat. Wy dogge mei en dat is prachtich.”

De aftrap van de wedstrijd tussen Wispolia en Langezwaag is zondag om 14.00 uur.

Meer SA!

Afbeelding
Prehabilitatie Column 15 uur geleden
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 18 uur geleden
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 18 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 18 uur geleden
V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 1 mei, 19:26
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 1 mei, 16:02
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 1 mei, 12:09