Trainer Reinder Jeensma gaat met THOR voor periodewinst.
Trainer Reinder Jeensma gaat met THOR voor periodewinst. Archieffoto Sietse de Boer

Periodetitel in 4B lonkt voor THOR

Sport

LIPPENHUIZEN De voetballers van THOR kunnen Paasmaandag een periodetitel in de wacht slepen. Om deelname aan de nacompetitie af te dwingen moet er op het eigen sportpark De Kobunder gewonnen worden van Nieuweschoot. “As je de kâns krije moat je der foar gean.”

De nacompetitie halen was geen doel op zich, zegt trainer Reinder Jeensma. THOR degradeerde afgelopen seizoen uit de derde klas en was op voorhand tevreden met een bescheiden rol in 4B. Dankzij een uitstekende serie kunnen de Liphústers zondag echter een prijs in de wacht slepen en dus wil Jeensma, voetbaldier in hart en nieren, vol voor de periodewinst gaan.

De generale was niet goed. THOR ging afgelopen zondag hard onderuit in en tegen Warga. Na 90 minuten voetbal stond er een 6-0 stand op het scorebord. Een waardeloze zondag, aldus de trainer, maar er waren verzachtende omstandigheden. Als gevolg van blessures speelde de defensie in een bijna volledig nieuwe samenstelling. “De ferfangers ha it goed dien, mar it it is toch oars.”

Blessureleed

Het blessureleed is nog niet achter de rug. Jorrit Jan Mulder liep een zware enkelblessure op en is vermoedelijk nog wel enkele weken uitgeschakeld. Jehannes Couperus komt vanwege een enkelbreuk niet meer in actie. Eelke Nijboer en Rick Swart zijn na blessureleed op de weg terug. Jeensma hoopt dat beide tegen Nieuweschoot inzetbaar zijn.

Nieuweschoot is een degradatiekandidaat, maar dat is volgens Jeensma geen reden om te denken dat de buit al binnen is. De strijd tegen degradatie maakt ongekende krachten los, weet Jeensma, zeker in de slotfase van het seizoen waarin de beslissingen vallen. “De Tynje wûn snein fan de nûmer twa Nieuw Roden, sokke útslagen hast der by at it spannend wurdt.”

Ontspannen

THOR leeft volgens Jeensma ontspannen toe naar de ontmoeting met Nieuweschoot. De opdracht is duidelijk, alleen bij een overwinning slepen de Liphústers de periodetitel in de wacht. Winnen wordt geen eenvoudige klus, verwacht Jeensma. “Se ha ôfrûne wykein wûn fan Zevenhuizen en ha in knappe ploech. Nijskoat spilet ek folle better as foar de winterstop. It sil dreech wurde.”

Jeensma is blij dat THOR een thuiswedstrijd speelt op het eigen vertrouwde kunstgrasveld van sportpark De Kobunder. Afgelopen zondag in Warga hadden zijn spelers problemen met de moeilijk te bespelen grasmat. “Op keunstgêrs kin wy better út de fuotten.” De wisselende ondergrond is soms een nadeel voor zijn ploeg, zegt de trainer. “Mar dêr moat we goed mei omgean.”

Scherpte

De uitwedstrijd tegen Warga had heel anders kunnen aflopen als THOR in de beginfase de kansen had benut. Met name clubstopscorer Yob Bos had het vizier niet op scherp staan. Het is een les voor komende zondag, stelt Jeensma. “Wy binne sels ús grutste tsjinstanner. Dêr ha ik dizze wike ek op hammere. We moat absolút skerp wêze, oars ha we eltse wike dreech.”

Jeensma hoopt dat THOR zich zondag voor de nacompetitie weet te plaatsen, maar promotie is niet het doel. THOR is in 4B, met veel streekderby’s, op zijn plek. Deelname aan de nacompetitie beschouwt de trainer als een mooie ervaring voor zijn spelers. Bovendien kunnen de Liphústers na het vorige zware en moeilijke seizoen dat in degradatie resulteerde, wel een succesje gebruiken. “Winne jout in goed gefoel.”

Dat het THOR sportief goed gaat is niet alleen goed voor de sfeer binnen de vereniging. Spelers willen weer voor de geelzwarten uitkomen. De selectie wordt komende versterkt met een nieuwe doelman en een aanvaller en Jeensma hoopt dat dat hij in augustus nog enkele nieuwe spelers kan verwelkomen. Daar staat tegenover dat Yme de Kroon misschien vertrekt. “It soe jammer wêze, mar Yme hat de kapasiteit om op in heger nivo te spyljen. Der wurdt oan him lutsen.”

Meer SA!

Afbeelding
Prehabilitatie Column 8 uur geleden
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 11 uur geleden
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 11 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 11 uur geleden
V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport gisteren
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 1 mei, 16:02
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 1 mei, 12:09