Trainer Michiel Hornstra van Gorredijk is tevreden als hij met zijn verjongde elftal hoog in de middenmoot eindigt.
Trainer Michiel Hornstra van Gorredijk is tevreden als hij met zijn verjongde elftal hoog in de middenmoot eindigt. Archieffoto: Sietse de Boer

’Fiifde plakje soe foar De Gordyk prachtich wêze’

Sport

GORREDIJK Voetbalvereniging Gorredijk ging als de nummer twee van de derde klasse B van het zondagvoetbal de winterstop in. In 2023 gaat het echter moeizamer met de ploeg van trainer Michiel Hornstra. Drie duels leverden geen enkel punt op. De Gordyksters zakten daardoor af naar de vijfde plek. Een positie waar Hornstra aan het eind van het seizoen voor tekent. “Dan hawwe it goed dien.”

De hoge klassering bij het ingaan van de winterstop was te danken aan een goede slotserie eind vorig jaar. Gorredijk won vijf duels op rij. De goede reeks zorgde volgens Hornstra voor een vertekend beeld. Met uitzondering van DTD, werden louter clubs uit de onderste regionen geklopt. Gorredijk heeft een prima elftal, maar behoort volgens de trainer niet tot de top van 3B.

De verwachtingen waren volgens de trainer aan het begin van het seizoen al te hooggespannen. Gorredijk dwong vorig seizoen dankzij een machtige eindspurt deelname aan de nacompetitie af waarin de blauwwitten op een haar na promotie naar de tweede klas misliepen. Gevolg was dat velen dit seizoen opnieuw een prominente rol voor Gorredijk zagen weggelegd.

Wisselvallig

Onterecht, aldus Hornstra die in de zomer vier ervaren krachten zag vertrekken en zijn selectie aan moest vullen met jonge talenten. Die presteren volgens de trainer naar behoren, maar: “Kwa erfaring hawwe behoarlik ynlevere en jonge spilers, dat is ynherint oan ‘e leeftiid, prestearje wikselfallich. Earlik sein soe ik it knap fine as we mei dizze ploech heech yn ‘e middemoat einigje.”

Gorredijk verloor in 2023 van de nummers één en twee van de ranglijst, respectievelijk Dronrijp en Oerterp en het lager geklasseerde Renado. Er had meer ingezeten volgens Hornstra, zeker tegen Dronrijp en Oerterp. “Fan Renado ha wy fertsjinne ferlern, mar tsjin Dronryp en Oerterp wiene wy absolút net minder. Tsjin Oerterp gie it pas yn de lêste minuten mis.”

Hoewel Gorredijk met 33 treffers het net wel weet te vinden, mist Hornstra de aanvallende kracht van Dronrijp (47) en Oerterp (50). De trainer kijkt wel eens met een jaloers oog naar vooral Oerterp, dat volgens hem meerdere spelers voorin heeft lopen die makkelijk scoren. “Oerterp stie tsjin Renado binnen tsien minuten mei 2-0 voor. As wy dat fermogen ek hienen, soene wy maklikker wedstryden yn ús foardiel beslisse kinne.”

Punten pakken

Met nog acht speelronden voor de boeg kijkt Gorredijk in eerste instantie naar onderen. Een periodetitel pakken zou mooi zijn, maar Hornstra wil vooral bij de onderste vier clubs, die in aanmerking komen voor degradatie, vandaan blijven. Het gat met de nummer negen van de ranglijst, Geel Wit, bedraagt negen punten en dat mag niet kleiner worden.

“As je nei de winterstop twadde stean wolle je fansels mear”, zegt Hornstra. “Mar sa as ik al sei, in fiifde plakje soe prachtich wêze.” Daarvoor moeten punten worden gepakt. Te beginnen zondag thuis tegen Friesland. Het uitduel in Leeuwarden leverde een 2-3 zege op, maar Hornstra rekent dit weekend op flinke weerstand van de nummer zeven van de ranglijst.

Ervaren tegenstander

Friesland beschikt volgens de trainer van Gorredijk over een sterk en ervaren elftal dat in zijn ogen te laag staat. “Yn Ljouwert wiene hja better, mar makken se de kânsen net ôf en wy wol.” Hornstra is benieuwd hoe zijn elftal na twee vrije weekenden voor de dag komt. Ook omdat verschillende spelers met blessures kampen. “De jongens moatte wol fit bliuwe, oars krije wy it lestich.”

Michiel Hornstra is aan zijn laatste periode bij Gorredijk bezig. De trainer vertrekt en gaat komend seizoen aan de slag bij Langezwaag, de vereniging waarvoor hij in het verleden als speler actief was. Hornstra volgt de verrichtingen van Langezwaag met bovengemiddelde belangstelling, want zijn oude club strijdt in 5A volop mee om de titel. “Wa wit promovearje se, dat soe moai wêze.”

Meer SA!

Afbeelding
Nieuwe gemalen bij Terwispel en Gorredijk Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Smullen van gratis pannenkoeken Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Oproep: aandacht voor Indië-weigeraars en onderduikgevers Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Nipte zege Wispolia op hekkensluiter Sport 19 mrt., 19:44
Afbeelding
Staartclubs Blue Boys en Tijnje roeren zich Sport 19 mrt., 18:12
Afbeelding
LDODK plaatst zich voor play-offs Sport 19 mrt., 08:49
Afbeelding
Dekker is ook zonder WR tevreden Sport 18 mrt., 18:11
Afbeelding
Weekendtip: Sjonge Jonge in Witte Kerk Cultuur 18 mrt., 09:18