Routinier Jelmer Hijlkema is zondag na een schorsing weer van de partij bij Oerterp.
Routinier Jelmer Hijlkema is zondag na een schorsing weer van de partij bij Oerterp. Sietse de Boer

Meteen druk bij Oerterp en Gorredijk

Sport

URETERP De voetballers van Oerterp en Gorredijk zijn het seizoen met een nederlaag begonnen. Zondag staan beide derdeklassers tegenover elkaar op sportpark De Griene Greide in Ureterp. Sa! Blikt met de trainers Freek Brouwer en Michiel Hornstra vooruit op de Opsterlandse ontmoeting.

Oerterp ging met 2-0 ten onder op bezoek bij Renado uit Sint Nicolaasga. Een terechte nederlaag, aldus trainer Brouwer. Hij zag dat zijn jonge elftal geen openingen wist te creëren tegen de compact verdedigende Sint Nyksters en fysiek de mindere was. Gorredijk liet zich op eigen veld aftroeven door Dronrijp. De thuisclub begon slecht aan het duel, maar de schade bleef beperkt tot slechts één treffer. Vlak voor rust viel de gelijkmaker, waarna Dronrijp in een meer evenwichtige tweede helft aan het langste eind trok, 1-2. “Dat wie fertsjinne,” aldus Hornstra.

Een misse start waardoor beide ploegen bij het begin van de competitie meteen enigszins onder druk staan. “As je wer ferlieze, giet dat yn de kopkes sitten,” beseft de trainer van Oerterp. Brouwer miste tegen Renado een drietal oudere en ervaren spelers. Twee van hen, Lars Boonstra en Jelmer Hijlkema, keren zondag terug van een schorsing. “Dat skilt, oars is it by ús wol hiel jong en licht”, stelt Brouwer.

Prominente rol

Oerterp degradeerde afgelopen seizoen uit de tweede klas, maar dat betekent volgens Brouwer niet dat zijn elftal meteen een prominente rol kan spelen in 3B. Het duel tegen Renado is volgens de trainer een voorbode van wat Oerterp vaker kan verwachten: fysieke strijd en defensief voetbal. Zijn jonge ploeg is nog niet ingespeeld genoeg om met dergelijke tegenstanders af te rekenen, weet Brouwer.

“Soks hat tiid nedich. Boppedat binne jonge spilers faaks wikseljend yn harren prestearjen”, vertelt de trainer. “De iene wike is it fantastysk, de oare wike ha sy it dreech.” Brouwer vreest daarnaast dat zijn elftal fysiek tekort komt om de baas op het veld te kunnen spelen. “Yn de tredde klasse moatte je eltse wike fysyk leverje, as dat net bart krije wy it swier.” Mede daarom is Brouwer blij met de terugkeer van Boonstra en Hijlkema. “Die steane harren mantsje.”

Bovengemiddeld 

Gorredijk leverde afgelopen seizoen de beste prestatie ooit op derdeklasniveau. Hornstra zijn elftal draaide na de winterstop als een tierelier en liep pas in de allerlaatste minuten van de nacompetitie promotie naar de tweede klas mis. Dat was een fikse teleurstelling, maar: “Miskyn is it wol beter sa. Wy hiene it dreech krigen yn de twadde klasse. Wy sitte no yn in sterke kompetysje mei moaie tsjinstanners út ‘e regio.”

Vorig seizoen heeft Gorredijk volgens de trainer met een smalle selectie bovengemiddeld gepresteerd. Hornstra rekent niet weer op zo’n topprestatie. Hij tipt Dronrijp, Akkrum, Friesland en DTD als kanshebbers voor de titel. Als Gorredijk in de middenmoot eindigt, heeft zijn ploeg het ‘super’ gedaan volgens de trainer. “Dat is de realiteit. Wy binne te goed foar degradaasje en net goed genôch om kampioen te wurden.”

Trainer Michiel Hornstra is dit seizoen tevreden met een plek in de middenmoot.
Michiel Hornstra is dit seizoen tevreden met een plek in de middenmoot. - Sietse de Boer

Verwachtingen

Brouwer durft zich niet uit te spreken over de kansen van Oerterp tegen Gorredijk. “It wit net folle fan De Gordyk, mar hja ha foarich jier net foar neat sa goed draait. Ik ferwachtsje in lykop geande wedstryd. De Gordyk is foar Oerterp net in echte derby. Wy ha mear mei RWF, mar ik tink wol dat de jongens der snein foar gean. En ik hoopje op in soad folk langs de line, dat is goed foar it fuotbal.”

Ook Hornstra waagt zich niet aan een voorspelling. “Oerterp hat jierren meidraait yn de twadde klas, mar hat in stap werom dien. Ik wit net wat wy fan harren ferwachtsje kinne. It is neffens my mear as tweintich jier lyn dat Gordyk en Oerterp by inoar yn ‘e kompetysje sieten. Dat wy inoar nei san tiid wer treffe is wol moai.”

Meer SA!

Afbeelding
Gevoelige keuze voor Sport Vereent Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Partijen rond De Kompenije weer aan tafel Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Debuut van The Spaltenbridge Band Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Van Teyens Fundatie helpt Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Oproep: Hoe bespaart u energie? Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Huurwoningen versneld verduurzaamd Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Uitlaten in het donker Column 13 uur geleden
Afbeelding
Lezing: Wat deed Bommen Berend in Opsterland? Cultuur 30 nov, 19:27