Het beslissende moment in beeld. Menno Buding van Jubbega ziet de bal via een verdediger van Be Quick Dokkum in het doel verdwijnen.
Het beslissende moment in beeld. Menno Buding van Jubbega ziet de bal via een verdediger van Be Quick Dokkum in het doel verdwijnen. Henk Jan Dijks

Jubbega knokt zich bij laatste zestien

Sport

JUBBEGA De voetballers van Jubbega hebben zich zaterdag geplaatst bij de laatste zestien clubs van het bekertoernooi. Dat ging ten koste van zaterdag tweedeklasser Be Quick Dokkum. Op sportpark ’t Heidefjild werd het een zwaarbevochten 1-0 zege door een ongelukkige eigen treffer van verdediger Danny Post.

Jubbega-trainer Inne Schotanus verwachtte op voorhand een pittige wedstrijd en kreeg gelijk. Zijn ploeg stuitte op flinke weerstand van Be Quick Dokkum. De eerste kans was voor de thuisclub die beter uit de startblokken kwam. Uit een voorzet vanaf de linkerkant kreeg Menno Buding een open kans, maar hij raakte de bal compleet verkeerd.

De gasten lieten zich niet onbetuigd en waren vooral gevaarlijk als middenvelder Gert Jan Koopmans zich voorin meldde. Koopmans werd na een half uur via een fraaie dieptepass van Danny Post gelanceerd, maar doelman Klaas Boersma dwong hem uitstekend naar de zijkant, zodat de kans verloren ging. Beide ploegen kregen voor rust, via Steg en nogmaals Koopmans een goede kans, maar gescoord werd er niet.

De eerste kans na rust was voor Be Quick Dokkum. Koopmans verscheen opnieuw alleen voor de Jubbega-goalie, maar die gaf net als voor rust geen krimp. Jubbega mocht zijn doelman dankbaar zijn, want Boersma was bij meerdere kansen voor de gasten een ware sta-in-de-weg. Jubbega had in de tweede helft wel de overhand en was vooral via de rechterkant, via de jonge en snelle Geert Jelke Gielstra dreigend.


Jubbega-aanvaller Geert Jelke Gielstra speelt Yuri van der Meij van Be Quick Dokum uit.   Foto: Dijks Media

De beslissende treffer viel in de 58ste minuut. Een voorzet vanaf de linkerkant van Jelle Holman werd door Danny Post ongelukkig in eigen doel gewerkt. Omdat Be Quick Dokkum moest komen, kreeg Jubbega ruimte om te counteren, maar daar maakte de thuisploeg geen goed gebruik van. De gasten kwamen in de slotfase nog enkele malen gevaarlijk door, maar Boersma was niet te passeren.

Zo bleef het 1-0 in een wedstrijd waarin beide ploegen elkaar weinig ontliepen. Trainer Inne Schotanus was blij met de overwinning. Jubbega dat al langere tijd door blessures wordt geplaagd en op 24 november vorig jaar (beker Oerterp) voor het laatst wist te winnen, kon een opsteker wel gebruiken. “Foar it fertrouwen is dit in lekkere,” aldus Schotanus.

Strijdlust

Over het spel van zijn elftal was de Schotanus niet tevreden. “It wie by flagen te sloardich. Op mominten dat we it ûtspylje kinne hiene we net de rust om dêr foar de goal gebrûk fan te meitsjen.” Zijn elftal miste vernuft, aldus Schotanus die wel blij was met de getoonde strijdlust. “It fuotbal wie net heechsteand, mar se ha der foar knokt. Dêr moat ik harren in komplimint foar jaan.”

Door de 1-0 zege plaatste Jubbega zich bij de laatste zestien van het bekertoernooi. Komende woensdag wordt geloot voor de volgende bekerronde. “No wurdt it ynteressant,” aldus Schotanus. “De beker is in toernooi wêryn gekke dingen barre kinne. Dat makket it leuk en die mooglikheid hâlde we no iepen.”

Meer SA!

Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 3 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51