Ivo Savenije torent boven twee tegenstanders uit. De doelpunten van de spits moeten Makkinga in de vierde klas houden.
Ivo Savenije torent boven twee tegenstanders uit. De doelpunten van de spits moeten Makkinga in de vierde klas houden. Sietse de Boer

‘Makkinga gaat niet degraderen’

Sport

MAKKINGA Voor SC Makkinga staat zondag een belangrijke uitwedstrijd op het programma. De nummer negen van de vierde klasse B gaat op bezoek de nummer tien van de ranglijst, De Blesse. De ploeg van trainer verkeert in de gevarenzone, maar spits en topscorer Ivo Savenije is ervan overtuigd dat de geelzwarten zich gaan handhaven. “Het komt goed.”

Savenije is realistisch. De positie waarin Makkinga verkeert is zorgelijk. Negen duels leverden slechts acht punten op. Geen resultaat om met de borst vooruit te lopen, maar wanhopen doet de aanvaller niet. Tuurlijk, Makkinga voetbalde niet de pannen van het dak, maar het zat niet mee. Balletjes gingen vaak net naast en over of eindigden op het aluminium.. Scoren is het probleem. Met acht doelpunten is Makkinga de minst productieve ploeg van 4B.

“Natuurlijk is het niet alleen pech”, weet de 28-jarige Savenije. “We missen scorend vermogen. “ Ook Savenije heeft moeite het net te vinden. De spits was goed voor vijf van de acht door Makkinga gemaakte doelpunten, maar is nog ver verwijderd van zijn prestatie van afgelopen seizoen toen hij maar liefst 24 van de 44 door Makkinga gescoorde goals voor zijn rekening nam. “De scherpte ontbreekt en soms heb ik de kop er niet bij.”

Stootkracht

Het ligt niet alleen aan Savenije. Makkinga ontbeert stootkracht. De ploeg is aanvallend te afhankelijk van zijn puntspeler. Tegenstanders spelen daarop in, weten dat als Savenije in toom wordt gehouden, Makkinga voor een groot deel lam is gelegd. Afgelopen seizoen fungeerde Mark de Groot als bliksemafleider voor de centrumspits, maar die is gestopt.

Er is gelukkig versterking op komst. Bas Dolman traint weer volop mee. De middenvelder was bijna een jaar uit de running vanwege een ernstige schouderblessure, maar kan binnenkort waarschijnlijk zijn rentree maken. “Bas is snel, gevaarlijk en kan een doelpunt maken. Hij is voor ons een belangrijke speler. Met Bas erbij krijg ik meer ondersteuning en dat is nodig, want ik krijg te weinig bruikbare ballen.”

Zijn woorden moeten niet worden uitgelegd als kritiek op zijn teamgenoten. Makkinga heeft volgens Savenije een hecht collectief, maar schiet aanvallend tekort. “Onze keeper, Roelof Bethlehem is dik in de veertig, maar staat zijn mannetje en van achteruit hebben we voldoende voetballend vermogen. We hebben een lastig te kloppen ploeg. Alleen van Ruinerwold verloren we dik (5-0, red) maar toen misten we veel mensen. Het probleem schuilt echt voorin”

Verschillen

De realiteit is dat Makkinga zich in de resterende twaalf duels in veiligheid moet zien te voetballen. De Ooststellingwervers moeten minimaal op de achtste plek eindigen om gevrijwaard te blijven van degradatievoetbal. Het kan, denkt Savenije, want de verschillen op de ranglijst zijn niet groot. Zo heeft de nummer vijf van 4B, IJhorst, slechts vijf punten (13) meer dan Makkinga.

“Zonder iemand tekort te willen doen”, zegt de spits. “Wij doen niet onder voor VWC, Havelte en Balkbrug, ploegen die maar een paar punten boven ons staan. Ik vind dat we met Makkinga zeker in de middenmoot kunnen eindigen.” Aan degradatie wil Savenije niet denken. “We voetballen bij Makkinga voor ons plezier, maar willen niet terug naar de vijfde klas. Daar zijn we ook te goed voor.”

Zondag kan in en tegen De Blesse een eerste stap naar lijfsbehoud worden gezet. Savenije kijkt met vertrouwen uit naar de kelderkraker. “Ik weet niet veel van De Blesse, op dit niveau houd je je niet zo bezig met de tegenstander. Ik weet alleen dat het een jonge ploeg is. We moeten er zondag staan en persoonlijk zou het lekker zijn als ik met doelpunten belangrijk kan zijn voor het elftal. Met vijf goals ben ik echt niet tevreden.”

Meer SA!

Afbeelding
Nieuwe gemalen bij Terwispel en Gorredijk Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Smullen van gratis pannenkoeken Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Oproep: aandacht voor Indië-weigeraars en onderduikgevers Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Nipte zege Wispolia op hekkensluiter Sport 19 mrt., 19:44
Afbeelding
Staartclubs Blue Boys en Tijnje roeren zich Sport 19 mrt., 18:12
Afbeelding
LDODK plaatst zich voor play-offs Sport 19 mrt., 08:49
Afbeelding
Dekker is ook zonder WR tevreden Sport 18 mrt., 18:11
Afbeelding
Weekendtip: Sjonge Jonge in Witte Kerk Cultuur 18 mrt., 09:18