Een beeld van afgelopen seizoen. Tijnje-speler Arne van den Berg in de mangel bij twee tegenstanders.
Een beeld van afgelopen seizoen. Tijnje-speler Arne van den Berg in de mangel bij twee tegenstanders. Sietse de Boer

Tijnje snakt naar goed resultaat

Sport

TIJNJE De voetballers van Tijnje promoveerden afgelopen seizoen via de nacompetitie naar de vierde klas van het zondagvoetbal. Een trede hoger op de ladder gaat het de ploeg van trainer Robert Spoelstra nog niet voor de wind. Drie duels leverden slechts één puntje op. Of het puntentotaal zondag wordt opgevijzeld is maar de vraag, want dan komt Harlingen op bezoek op Sportpark De Kampen aan de Breewei.

“En Harns is in titelkandidaat,” weet Spoelstra, die met zijn elftal alleen tegen Warga (1-1) ongeslagen bleef. Dat Tijnje op dit moment slechts Blue Boys onder zich weet in 4B, is deels eigen schuld. Iedere wedstrijd heeft zijn verhaal, maar de rode draad in de ontmoetingen van de groenhemden is dat enerzijds kansen niet worden afgemaakt en anderzijds doelpunten makkelijk worden weggegeven.

Spoelstra rept van ‘mixed feelings’, er had volgens hem meer ingezeten. In de openingswedstrijd tegen Warga liet Tijnje dotten van kansen liggen en incasseerde in de slotminuut nog de gelijkmaker. Thuis tegen THOR (0-2) was het van hetzelfde laken een pak, wel kansen maar geen goals. Afgelopen weekend tegen Black Boys (3-5) liepen de Snekers na een 1-1 ruststand in de tweede helft in amper tien minuten uit naar 1-4. “Wy joegen it sa út hannen.”

Paniekeren

De trainer predikt rust, van paniekeren mag geen sprake zijn, maar Robert Spoelstra beseft dat er iets moet veranderen. “Wy moatte yn elts gefal hurd wurkje en in kollektyf bliuwe.” Misschien keert dan het tij, hoopt hij. Hij ziet zijn spelers in fases goed voetballen, maar van een solide organisatie zoals vorig seizoen het geval was, is nog geen sprake.

“En fansels ha wy ek mei bettere tsjinstanners te meitsjen. Yn de fiifde klasse kinne je je wolris in foutsje permittearje. No net mear. Black Boys hie in gefaarlijke spits (Ahmed Yousif, red) dy’t trije makke. San man kin ek wol mei yn de tredde oft twadde klasse.” Verdedigend moet het anders. Doelpunten zijn niet altijd te voorkomen, maar knullige fouten mogen niet gebeuren. “En fansels moatte wy de kânsen benutte.”

Inschatting

De trainer kan op basis van de drie gespeelde wedstrijden geen goede inschatting maken van de krachtsverhouding in 4B. Een doelstelling is daarom ook nog niet uitgesproken. Spoelstra denkt na een wedstrijd of negen te weten waar Tijnje staat, maar één ding is zeker; Tijnje is niet gepromoveerd om er na één seizoen weer uit te vliegen. “Dêr sille wy alles foar dwaan.”

Positief is dat de trainer binnen afzienbare tijd weer een beroep kan doen op twee belangrijke krachten, aanvoerder Klaas Postma en reserve-aanvoerder Heine Lageveen. Beide spelers raakten in de slotfase van het afgelopen seizoen geblesseerd en zijn op de weg terug. Verder keert eind oktober doelman Eabe van der Veer terug uit Amerika.

Vertrouwen

Op dit moment staat Nico Pijlman nog onder de lat, maar die wil stoppen omdat werk, gezin en voetbal moeilijk te combineren zijn. “Mar gelokkich helpt Nico ús no noch út ‘e brân.” Komende zondag moet Tijnje het zeker nog stellen zonder genoemd trio en dus moet er een goed strijdplan uitgedokterd worden om de makkelijk tikkende Harlingers te kunnen ontregelen.

“Wy meie de goals seker net wer sa maklik weijaan. As je tsjin sokke ploegen yn de efterfolging moatte, wurde je fuortspile,” aldus Spoelstra, die vertrouwen houdt. Hij zag zijn elftal tegen Warga, een in zijn ogen sterke tegenstander, prima voetbal op de mat leggen. “Ik sjoch wol perspektyf, mar foar it fertrouwen soe it goed wêze as wy gau in pear punten pakke.”

Meer SA!

Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 1 uur geleden
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 19 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53