Voor goals is Makkinga sterk afhankelijk van spits Ivo Savenije.
Voor goals is Makkinga sterk afhankelijk van spits Ivo Savenije. Sietse de Boer

Makkinga rekent op ‘torinstinct’ Savenije

Sport

MAKKINGA Met vier punten uit drie wedstrijden is SC Makkinga in de zondag vierde klasse A volgens trainer Robbie Dijkstra goed begonnen aan het voetbalseizoen. De lat ligt ook niet hoog in het slechts duizend inwoners tellende Ooststellingwerfse dorpje. Vierdeklasser blijven, als dat lukt zijn de geelhemden tevreden.

Aan de bescheiden ambitie van Makkinga ligt realiteitszin ten grondslag. De selectie waar Dijkstra uit kan putten telt slechts veertien man en ieder weekend haakt er wel iemand af. Grappend: “Je bent bij ons snel basisspeler.” Afgelopen weekend tegen Stânfries moest de trainer een beroep doen op voetballers van het tweede elftal. En de komende tijd moet hij het stellen zonder Jort Bijstra, een ervaren kracht die voor vier weken naar Zuid-Afrika vertrekt.

Vriendenploeg

In Makkinga is het een kwestie van roeien met de riemen die je hebt en vooral positief blijven, aldus de trainer. Dijkstra, die aan zijn vierde seizoen bij Makkinga bezig is, vertelt gelukkig te beschikken over een goede groep. “Het is een vriendenploeg, een hecht collectief dat in het veld alles geeft. Aan de inzet ligt het niet, maar als er één of twee afhaken door blessures of schorsingen, ontstaat er meteen een probleem.”

De trainer wordt bovendien nogal eens geconfronteerd met een late afzegging of een speler die op zondag niet fit aan de aftrap verschijnt. “Makkinga is een dorpsclub, de jongens houden van een feestje. Het is soms afwachten in welke staat ze op het veld verschijnen.” Dijkstra is er inmiddels aan gewend, maar ideaal werken is het niet voor een trainer. Toch heeft hij het naar zijn zin. “Makkinga is een mooie club.”


Een beeld van vorig seizoen. Goaltjesdief Ivo Savenije van Makkinga vecht een luchtduel uit met twee spelers van Lemmer - Sietse de Boer

Makkinga sleepte tot dusverre vier punten in de wacht. In de eerste wedstrijd van het seizoen werd Kraggenburg met 1-2 verslagen. Een opsteker, want afgelopen seizoen kreeg Makkinga nog met 7-1 klop van de Kraggenburgers. Het duel tegen IJhorst werd ondanks goed spel verloren en afgelopen weekend had de derby tegen Stânfries (1-1) een zege op moeten leveren.

Zondag speelt Makkinga thuis tegen USV uit Nieuwleusen, in de ogen van Dijkstra een kampioenskandidaat. USV degradeerde net als de koploper in 4A, Olyphia, uit de derde klas. Een pittige tegenstander, aldus de trainer, maar dat biedt ook kansen. Zijn ploeg vertoont ‘kameleongedrag’ zegt Dijkstra. Aan sterke goed voetballende tegenstanders trekt Makkinga zich op, tegen mindere goden gaat de ploeg mee in ondermaats spel. Dijkstra hoopt op een gelijkspelletje. “Dat zou een meevallerzijn.”

Afhankelijk

Over de kansen van Makkinga om vierdeklasser te blijven is Dijkstra positief gestemd. “We hebben een taaie ploeg, verliezen nooit dik.” Daar staat tegenover dat Makkinga zelden een ruime zege boekt. De ploeg is sterk afhankelijk van de doelpuntenproductie van Ivo Savenije. De spits scoorde afgelopen seizoen ruim de helft (24) van de in totaal 44 doelpunten van Makkinga.

“Doelpunten maken gaat ons niet makkelijk af. We zijn te afhankelijk van één speler. Als Ivo zijn dag niet heeft, hebben we een probleem. Afgelopen weekend miste hij een strafschop en enkele goede kansen. Jammer, maar dat kan gebeuren. Voor ons is Ivo van grote waarde, als hij het op de heupen heeft, scheelt dat een slok op een borrel,” besluit Dijkstra zijn verhaal.

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 12 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33