WvdW Thor – Nieuw Roden.
WvdW Thor – Nieuw Roden. Thor - Nieuw Roden.

Tussentijdse balans amateurvoetbal

Nieuws
De amateurvoetballers genieten van hun winterstop. Tijd dus om eens een rondje langs de velden te maken in het verspreidingsgebied van de Sa!, om te kijken hoe de clubs ervoor staan. Waar wordt er al gedroomd van prijzen of waar zijn er juist degradatiezorgen?

Zaterdag

4C
“Wat bij ons heel goed ging in de eerste seizoenshelft is het creëren van kansen”, begint Hilbert Jongsma positief aan de terugblik van RWF. “Maar wat niet goed ging is het verzilveren van diezelfde kansen.” Het gevolg is dat RWF in de vierde klasse C op de achtste plaats staat. “Maar we zijn heel positief over het vervolg van de competitie. In de eerste wedstrijden kampten we met nogal wat afwezigen, zeker in de voorhoede. De laatste wedstrijden was er al wat meer vastigheid in de opstelling. Toen zag je het voetbal ook direct beter worden.” Als RWF wat vaker het kwartje de andere kant op kan laten vallen, hoeft de ploeg uit Frieschepalen zich volgens Jongsma nergens zorgen over te maken. “We pakken het wedstrijd voor wedstrijd aan en dan komt het goed.”
De Sweach en ODV weten dat ze bij de hervatting van de competitie ook aan de bak moeten. Beide teams staan maar net boven de gevarenzone. ODV begon het seizoen sterk, maar na de verloren topper tegen Veenhuizen (5-0) kwam de klad erin en werd er alleen nog een punt gepakt tegen De Wilper Boys. De Sweach moest wachten tot de laatste competitiewedstrijd van 2017 voor de eerste zege (1-3 bij Opende), maar is daardoor wel met een goed gevoel aan de winterstop begonnen.
5C
Boornbergum startte het seizoen voortreffelijk met zes zeges op rij, maar inmiddels is het elftal van coach Gerard Blaakmeer iets weggezakt. “Onze start was echt formidabel, met prima voetbal. Een positieve verrassing. Wel hadden we het fysiek soms lastig.” Na een nederlaag tegen MSC volgden later nog twee verliespartijen, waaronder tegen hekkensluiter IJVC. “We scoorden ineens minder makkelijk”, verklaarde Blaakmeer dat dipje. Hij is echter vol positivisme voor de tweede seizoenshelft. “Met deze jonge groep moet de top-4 mogelijk zijn en hopelijk is dat genoeg voor nacompetitie. Als dat lukt, ongeacht het resultaat, ben ik na een eerste jaar een trotse trainer.”

Zondag

2K
Als hoogstspelende ploeg in de regio doet Oerterp het uitstekend. “Twee dikke nederlagen op kunstgras die we heel snel moeten vergeten, maar verder komen we knap mee”, kijkt aanvoerder Kees-Jan Dijk met een goed gevoel terug. “We waren eigenlijk altijd minimaal gelijkwaardig aan de tegenstander, voor een nieuwkomer op dit niveau is dat gewoon goed.” Aan zelfvertrouwen ontbreekt het in Ureterp in ieder geval niet. “We staan in de middenmoot en hebben nog twee duels minder gespeeld. De laatste weken voor de winterstop waren door de weersomstandigheden qua ritme een drama. We moeten mede daardoor nog 17 duels spelen de komende maanden, maar zoals ik het nu zie moet een vijfde of zesde plek mogelijk zijn. Zeker als we onze kansen nog iets beter benutten.”
[caption id=”attachment_17574” align=”alignnone” width=”2796”] Jubbega - Bolsward.[/caption]
3A
Jubbega hoopt het roerige seizoen 2016/’17 dit jaar van zich af te spelen en dat lukt voorlopig heel goed. De ploeg staat eerste en won de eerste periode overtuigend. “We mogen alles en hoeven niks”, zegt aanvoerder Oebele Schokker. “We kijken wel waar het schip strandt. We hebben een mooie en grote selectie, waar we in de zomer ook direct goed mee aan de slag zijn gegaan, met veel trainen en veel oefenwedstrijden.” Die inspanningen betalen zich uit volgens Schokker, die ook assistent-trainer van Johnny Wassenaar is. “Een paar spelers hebben zich prima ontwikkeld in de eerste maanden. Hopelijk kunnen we die groeiende lijn individueel en als team doortrekken.” Daarnaast zit Jubbega ook nog in het noordelijk bekertoernooi. Daarin treft het in de strijd om een plekje bij de laatste zestien de Leeuwarder eersteklasser Blauw Wit ’34. Schokker: “Ook mooi!”
Het gepromoveerde Gorredijk begon vol vertrouwen aan het seizoen. “We pakten in het begin ook direct een mooi aantal punten en dat is altijd hoopgevend”, aldus coach Jacob Russchen. Helaas ging Gorredijk daarna ook een aantal keren onderuit of verspeelde het de zege. “Een paar keer dom, een paar keer gaven we het sneu weg. Daarom hebben we er ook vertrouwen in dat we de tweede seizoenshelft omhoog kunnen kijken. We hebben maar een paar keer echt terecht verloren.” Daarbij rekent Russchen er ook op dat hij vaker zijn favoriete elftal kan opstellen. “Sommige jongens hebben überhaupt nog niet gespeeld, waardoor het vaak puzzelen was met de opstelling. Maar iedereen lijkt nu speelklaar.”
Mildam heeft het lastig. Na het feestje in de nacompetitie van vorig seizoen, is het nu bikkelen voor het team van André Bloemhoff, die al wel bijtekende als coach. Het grote probleem voor Mildam zit volgens Chris Wagenaar vooral in de doelpuntenproductie. “Scoren is een kwaliteit. We creëren veel, maar missen er ook te veel. En op dit niveau hebben tegenstanders dan aan twee of drie kansen genoeg om een wedstrijd wel te beslissen.” De klinkende 1-4 zege op Steenwijker Boys, vlak voor de winterstop, geeft Wagenaar en co wel vertrouwen voor de hervatting van het seizoen. “We hebben met Mark Brandsma, Hidde Knip en Johan Lems jongens die het verschil kunnen maken. Als de rest ook vol gas geeft, geloof ik erin dat we het gaan redden op dit niveau.”
UDIROS beleeft een seizoen met pieken en dalen. De eerste twee wedstrijden leverden nederlagen op tegen kampioenskandidaten DIO Oosterwolde en Jubbega, maar daarna pakte de ploeg uit Nieuwehorne zeven punten in drie duels, onder meer dankzij een winnende goal van assistent-trainer Geert Arend Roorda tegen Mildam. Vervolgens was het weer een aantal weken ploeteren, met als dieptepunt de 9-0 nederlaag bij laagvlieger Havelte, waarna tegen Gorredijk opnieuw een kentering kwam (3-2 winst). Na tien duels staat UDIROS negende en daarmee is de club een echte middenmoter.
[caption id=”attachment_17575” align=”alignnone” width=”3132”] Thor - Donkerbroek.[/caption]
4A
Read Swart is koploper, al heeft het wel geduchte concurrentie van THOR, dat een punt minder heeft en nog een duel tegoed. “THOR is voor ons de favoriet’’, aldus Frank Tuinman. “Het lijkt hun allemaal heel makkelijk af te gaan, als je de uitslagen ziet. Wij winnen soms met de hakken over de sloot. Maar de resultaten zijn goed en de sfeer prima.’’ Van druk willen ze niks weten in De Knipe. “Zo lang mogelijk meedoen en dan zien we het wel.”
THOR had voor de start van het seizoen de doelstelling om bij de eerste vier ploegen te eindigen, maar de Liphústers mogen aan meer denken. Read Swart staat een punt boven THOR, maar wel met een wedstrijd meer gespeeld. Rick Zwart is enigszins verrast door de prestaties van zijn formatie. “We hanteren een andere tactiek dan voorgaande seizoenen en ik had verwacht dat de jongens langer nodig zouden hebben om eraan te wennen. Maar het gaat echt goed.” De beginnend trainer geniet ook van het feit dat zijn elftal echt als een team opereert. “Iedereen is belangrijk en we hebben in elke linie doelpuntenmakers. Daarbovenop incasseren we ook nog eens heel weinig goals. Voor ons is het zaak om fit te blijven en de juiste mindset vast te houden.”
“We kwamen echt heel best uit de startblokken”, aldus Norwin Piet, aanvoerder van het gepromoveerde Blue Boys. De Nijbeetsters pakten zeven punten uit drie duels en draaiden brutaal bovenin mee. “Helaas werd het daarna te wisselvallig. Dan ben je niet slechter dan de tegenstander, maar benutten zij de kansen wel die jij laat liggen. Toch zijn we heel tevreden.” Over degraderen maken ze zich bij middenmoter Blue Boys dan ook geen zorgen. “Alles staat nog dicht bij elkaar en wij hebben nog wel wat duels in te halen ten opzichte van de rest. Meedoen voor de prijzen zit er waarschijnlijk niet in, maar dat was ons doel ook niet. Wij willen gewoon vierdeklasser blijven.”
4B
Bakkeveen doet het voorlopig uitstekend en is op verliespunten zelfs koploper, samen met TLC. “Vijf gewonnen, drie keer gelijk en nog een wedstrijd tegoed”, weet Thijs Dekker. “En in de beker hebben we het Jubbega, dat wel de betere ploeg was, echt lastig gemaakt. We staan er in ieder geval voor mijn gevoel heel goed op.” Toch wil de aanvoerder nog niet denken aan een kampioenschap. “Natuurlijk, ambities zijn er altijd en dat moet ook. De derde klasse is ook zeker haalbaar, en daar hebben we ook wel iets te zoeken, alleen hebben we de wedstrijden waarin het er écht om gaat, tegen TLC en Bedum, nog niet gespeeld. Dus we moeten zeker niet te hoog van de toren blazen.”
5B
Boornbergum kreeg tot nu toe maar twee treffers tegen en maakte er zelf 33. En dat in slechts zeven wedstrijden. “Met 21 punten zijn we heel lekker de winterstop ingegaan”, lacht captain Foeke Meetsma. Daarmee is de ploeg geen koploper, maar het hoger geklasseerde Aengwirden en Joure hebben al wel schade opgelopen. “De eerste wedstrijd is tegen Joure. Dat is een topper waar we naar uitkijken.”
De Sweach verkeert in de onderste regionen en dat had volgens captain Henk de Haan niet gehoefd. “We waren een paar keer gewoon niet bij de les. We strijden er wel voor met elkaar, voor iedere meter, maar het zeuren op elkaar moet er echt uit. Dat negativisme helpt niks.” Lukt dat allemaal, dan ziet De Haan de tweede seizoenshelft met vertrouwen tegemoet.
Tijnje ging de winterstop met een dubbel gevoel in. “De groep heeft echt progressie gemaakt. Mede door blessures hebben een aantal jongens hun kans kunnen grijpen en zijn daardoor gerijpt”, aldus trainer Jan Stuiver. “Anderzijds hebben we veel te weinig gespeeld. Maar zes wedstrijden en uit de wedstrijden haal je wel de energie. Maar de inzet en motivatie is geweldig en met dit alles kunnen we doorbouwen naar volgend seizoen.” Ook dan staat Stuiver weer voor de groep.
Wispolia had graag meer punten gehad dan de drie die nu op de teller staan, maar toch is coach Ronny de Jong tevreden. “Ons eerste doel was een organisatie neerzetten zodat we minder doelpunten tegen krijgen, stiekem wat punten pakken en van daaruit meer durven voetballen. Dat is redelijk gelukt.” In 2018 wil Wispolia dat verder uitbouwen. “Als we op 15 punten uitkomen, hebben we het goed gedaan.”
Langezwaag sluit met twee punten de ranglijst, maar de ploeg heeft ook nog maar zes wedstrijden gespeeld. Na twee gelijke spelen in de eerste twee duels volgden vier nederlagen, waarvan drie heel ruime.
5C
Het zondagteam van ODV begon lekker aan het seizoen. Na goede resultaten in de beker – op doelsaldo werd de poulefase net niet overleefd – trok de ploeg uit Wijnjewoude die lijn ook in de competitie door. “Met onze jonge ploeg ging het echt prima”, aldus aanvoerder Kees Posthumus. Uitschieter was de 10-1 zege tegen Diever/Wapse. “Helaas konden we dat daarna niet helemaal vasthouden, mede door een aantal afgelastingen.” Posthumus is blij met het werk van coach Edwin Boonstra, die van THOR  overkwam en voor nieuw elan zorgt. “Hij weet wat hij wil en hoe wij moeten voetballen. We zijn dan ook allemaal blij dat hij voor nog een seizoen heeft bijgetekend.”
Sportclub Makkinga had de doelstelling iets scherper gesteld dan de huidige zevende plaats. “Voetballend zijn we vaak de betere ploeg, maar we scoren te weinig”, aldus Jacob van der Zijl. Toch heeft de speler van de Makkingasters een goed gevoel over deel twee van de competitie. “Dan gaan we gewoon voor een periodetitel.”
Sport Vereent beleeft een loodzwaar seizoen. De Berkopers staan stijf onderaan in de vijfde klasse, met een doelsaldo van min 43. En dat na slechts acht wedstrijden. “Dit is niet helemaal zoals we het voor ogen hadden”, stelt captain Johan de Boer met gevoel voor understatement. Voor de start van de competitie hoopte hij nog dat Sport Vereent hier en daar punten kon sprokkelen, maar daar is voorlopig geen enkel zicht op. “Daar is wel een verklaring voor. Kort voor de eerste wedstrijd vertrok de talentvolle jonge eerste keeper en we hebben te maken met blessures. We selecteren nu wel door met jeugd, maar dat nog zonder succes. Desondanks doen we er alles aan om een goede tweede seizoenshelft neer te zetten.”

Meer SA!

Afbeelding
'Ik woe altyd al ûndernimmer wurde' Ondernemen 3 uur geleden
Afbeelding
Maatregelen rond Koningsdiep gericht op sponswerking Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Bezwaar kleine windmolen ongegrond Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Primera wil feestelijke verrassing zijn Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Figureren in De Tocht betekent continu opletten Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Appeldag en streekmarkt Tropische Kas Cultuur 3 okt., 09:08
Afbeelding
Wrotters pakken eerste winst Sport 2 okt., 15:32
Afbeelding
Flaeijelfeest met een gouden randje Cultuur 2 okt., 14:10