Joey Vermaning leeft met vertrouwen toe naar de topper tegen Eastermar.
Joey Vermaning leeft met vertrouwen toe naar de topper tegen Eastermar. Sietse de Boer

Boornbergum klaar voor topper in 5C

Sport

BOORNBERGUM – Voor de voetballers van sc Boornbergum ’80 staat zaterdag een belangrijk wedstrijd op het programma. De ongeslagen koploper van de vijfde klasse C gaat op bezoek bij de nog eveneens ongeslagen nummer twee van de ranglijst, Eastermar. “It sil fêst in spannend potsje wurde,” verwacht verdediger Joey Vermaning.

De groenhemden beleefden afgelopen weekend geen goede generale voor de topper tegen Eastermar. Op eigen terrein werd UDIROS met moeite nipt met 2-1 verslagen in wat de 30-jarige routinier de slechtste wedstrijd van het seizoen noemt. Het duel werd pas in de slotminuten beslist door een verzilverde strafschop van clubtopscorer Jorrit de Boer.

Een omstreden penalty in de ogen van de gasten die tot grote commotie leidde. Volgens iedereen van UDIROS ging aan het strafschopmoment namelijk buitenspel vooraf. De Nieuwehornsters waren ‘poer’ op de scheidsrechter en dreigden zelfs van het veld te stappen. Na een oponthoud dat zeker tien minuten duurde hield Jorrit de Boer het hoofd koel en bezorgde de thuisclub met zijn elfde treffer van het seizoen de zege.


 Joey Vermaning trekt mee ten aanval in het duel tegen Suameer.  - Sietse de Boer

“It wie net bêst,” blikt Vermaning terug. “Mar as je ek sokke minne wedstriden ta in goed ein witte te bringen, dogge je echt mei foar de titel.” De centrale verdediger tilt niet te zwaar aan het matige optreden tegen UDIROS. “It kin net alle wiken top wêze.” Een week eerder, op bezoek bij het hoog geklasseerde ONB, won Boornbergum moeiteloos met 1-4. “De foarm is der wol.”

Ronkende cijfers

Het is geen grootspraak. De resultaten onderstrepen de woorden van de verdediger. Boornbergum verspeelde in negen duels maar twee punten, scoorde 35 maal en incasseerde slechts twaalf tegentreffers. Ook naaste rivaal Eastermar is in vorm. De nummer twee van 5C is vooral erg productief. In de laatste vier duels scoorde Eastermar maar liefst 26 doelpunten.

Ronkende cijfers, maar Vermaning is niet geïmponeerd. “Dat wie net tsjin wonderploegen, wy ha ek dik fan harren wûn.” Boornbergum moet uitgaan van eigen kracht, vindt de routinier. “Wy moatte der opklappe en dan dan mar sjen wer’t it skip strândt. As we ús nivo helje kinne we eltse tsjinstanner ferslaan. Wy geanne foar de winst, mar wolle minimaal lykspilje, dan hâlde we in gatsje fan twa punten.”

Boornbergum kan goede zaken doen in de laatste twee speelronden voor de winterstop. Na Eastermar komt de nummer vier van de ranglijst, ASC ’75 op bezoek, terwijl Eastermar nog de lastige uitwedstrijd tegen ONB wacht. “Wy moatte sels prestearje en as de konkurrint noch in misstap makket, kinne we mei in hiel goed gefoel oan de winterstop begjinne.”

Prestaties

Over zijn eigen prestatie is Vermaning, die met Erwin van Pijkeren het centrale verdedigingsduo vormt, redelijk tevreden. Hij miste als gevolg van een knieblessure de bekerduels en de competitieouverture tegen Surhuisterveen, maar heeft zijn draai gevonden. “It stiet definsyf goed, ik coach in soad en bin mei myn lingte sawol ferdigenjend as oanfallend fan wearde. Tsjin ONB makke ik twa goals, dat is altyd lekker.”

Bij een zege op Eastermar kan Boornbergum de eerste periode vrijwel niet meer ontgaan, maar aan periodewinst denkt de verdediger totaal niet. “As je koprinner binne wolle je dat bliuwe. Mei dizze ploech kinne we absolút meidwaan om de titel. In perioade is moai, mar dan ha je noch neat en moatte we noch om promoasje spylje. Ik gjin leaver rjochtstreeks nei de fjirde klasse.”

De Wedstrijd van de Week is ditmaal Gorredijk - DTD. Het wedstrijdverslag volgt zondagmiddag op de website van Sa!.

Meer SA!

Afbeelding
LDODK overtuigt tegen naaste concurrent KZ Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Dubbel gevoel bij Jubbega na gelijkspel Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Bakkeveen wint degradatiekraker met 2-1 Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Arie Vuijk met Every Boeddha Happy in De Skâns Cultuur 5 feb, 11:41
Afbeelding
Weekendtip: middagje soul in MeJander Oldeberkoop Algemeen 5 feb, 09:00
Afbeelding
Femke Kok pakt nationale titel Nieuws 4 feb, 20:53
Afbeelding
Weekendtip: heerlijk Iers met Fling in Witte Kerk Hemrik Algemeen 4 feb, 10:50
Afbeelding
'Little chefs' De Finne koken voor bijzonder project Algemeen 4 feb, 10:34