Josse Wester uit Wijnjewoude ziet een jongensdroom bij TDT-Unibet werkelijkheid worden.
Josse Wester uit Wijnjewoude ziet een jongensdroom bij TDT-Unibet werkelijkheid worden. Foto: Sietse de Boer

Tour de Tietema: een ongekend succes

Sport

WIJNJEWOUDE 2023 wordt een spannend jaar voor de in Wijnjewoude geboren Josse Wester (29). Hij is een van mannen achter het populaire YouTubekanaal Tour de Tietema. Na de jaarwisseling beginnen de Fries en zijn kompanen met de eigen professionele wielerploeg: TDT-Unibet. Hij kan het soms amper geloven. “Ik knyp my sels geregeldwei yn ‘e earm.”

Het is geen wonder dat Wester af en toe om zich heen kijkt en zich afvraagt of hij droomt, of dat het allemaal echt is wat er gebeurt. Ruim drie jaar geleden begon hij samen met Devin van der Wiel en Bas Tietema het videokanaal Tour de Tietema. Het idee kwam van Tietem; Wester was indertijd in Amsterdam werkzaam als producer bij House of Sports en Southfields. 

Zijn collega Devin van der Wiel bracht Wester in contact met Tietema, een talentvolle renner die vanwege gezondheidsproblemen letterlijk en figuurlijk was afgestapt en het plan had opgevat om een videokanaal over zijn dierbare sport te starten. “Ik sil earlik wêze, ik seach it earst net sitten.“ Tietema trok hem echter over de streep en even later vond Wester zich terug in de Tour de France-karavaan.

Achteraf bekeken een goed besluit. Tour de Tietema bleek een succes. Het aantal abonnees van het YouTube-kanaal groeide al snel naar ruim 60.000. Volkskrantjournalist Iwan Tol schreef in de zomer van 2019 dat in een tijd van tanende belangstelling voor de wielersport ‘Tour de Tietema precies is wat wielrennen nodig heeft’. Wester: “Doe krigen wy yn ‘e gaten dat wy derfan leve koenen.”

Challenges

In de filmpjes van Tour de Tietema voert Bas Tietema in het peleton challenges uit. Zo moest hij een etappewinnaar een glas champagne bezorgen, een technoplaat voor Dylan Groenewegen opnemen en die op de landelijke radio krijgen, de altijd nors kijkende Nairo Quintana aan het ­lachen krijgen en werd tweevoudig tourwinnaar Tadej Pogacar overgehaald als rapper een bijdrage te leveren aan de clip voor het nummer ‘Wielerhart’. 

Tour de Tietema veroverde niet alleen de harten van de volgers, de mannen wisten ook de sympathie van de renners te winnen. Dat ging niet zonder slag of stoot, de achterdocht van het peloton tegen het journaille is groot. “Mar doe’t se yn de gaten krigen dat we gjin nijs sykje, mar de moaie en leuke kant fan it hurdfytsen en de fytsers sjen litte wolle, wie it klear. Mei guon binne we no sels freonen.”


Doorbraak Sagan

De doorbraak was een video met Peter Sagan. Na een ‘nee’ van de persvoorlichter werd de Slowaak persoonlijk benaderd. Die hapte toe. De opdracht voor Tietema was: laat mensen denken dat je een Tourrenner bent en ga minstens vijftig keer op de foto voor een selfie. Sagan werkte mee en vond het hilarisch. Het ijs was gebroken, Tour de Tietema was definitief binnengedrongen tot de inner circle van de pedaleurs. 

Het succes was er, maar toch begon het te kriebelen. Nog eens vijf jaar leuke content maken vanuit de buik van de wielersport, het kon, de formule was er sterk genoeg voor, maar een uitdaging? Nee, dat was niet wat het trio voor ogen had. Begin dit jaar vormden zich voorzichtig de contouren van een nieuw avontuur: de vorming van een eigen wielerploeg.

Sinds de zomer is hard gewerkt aan het nieuwe plan en de droom wordt werkelijkheid. Tour de Tietema doet in 2023 als continentaal team zijn intrede in het profpeloton. De rolverdeling blijft vrijwel ongewijzigd. Tietema, die voor de ploeg gaat rijden, blijft het gezicht van het videokanaal, Van der Wiel de videospecialist en Wester producent. “Ik sil wol faker yn byld komme, mar as producer moat ik foaral soargje dat de saak draaiende bliuwt, dat alles sa foarinoar is dat we ús fideo’s meitsje kinne”, vertelt Wester. 

Het waren drukke maanden. Het vinden van sponsors had prioriteit, want een professionele wielerformatie kost veel geld. Dankzij mooie partijen als Unibet, Skoda, Garmin, Shimano, Amstel, Swift en Cannondale, konden de mannen los.

Hele organisatie

Niets is meer hetzelfde. De organisatie is razendsnel gegroeid. Van een handjevol werknemers naar 25 man personeel, twaalf renners en een legertje freelancers. Het ‘jongensavontuur’ is serieuze business geworden. Wester: “Dat jout ek ferantwurdlikens. Ik ha wol hân dat ik amper myn hier betelje koe. Dat wie net slim, mar wy ha no minsken yn tsjinst mei in húshâlding en in hypoteek, die moatte harren sinten barre.”

Wester ziet het zitten. Er is de afgelopen maanden met veel ambitie gebouwd aan de nieuwe ploeg. Met het aantrekken van succescoach Hugo Haak als sportief directeur en Rob Harmeling als ploegleider is kwaliteit en ervaring in huis gehaald. Het doel is uit te groeien tot een topsportorganisatie. Wester: “Wy wolle wat delsette en dat ferhaal fertelle en sjen litte oan de minsken.”

Tourdeelname

Het vertrouwen van Wester is mede gebaseerd op de goede samenwerking met Tietema en Van der Wiel. Het trio heeft hoogte- en dieptepunten gedeeld en elkaar door en door leren kennen. “Wy binne ferskillend, mar folje elkoar hiel bot oan. Dat is ús grutte krêft. Wy meitsje inoar sterk en witte eksakt wat wy oan inoar ha. Ik fertrou Bas en Devin mei myn libben.” 

De ultieme uitdaging is om met TDT-Unibet aan de Tour de France deel te nemen. Het gaat gebeuren, denkt Wester. Drie jaar geleden, aan het begin van hun avontuur, voorspelde Tietema dat ze ooit met een eigen ploeg op het hoogste niveau zouden koersen. “Ik tocht ‘do bist knettergek’, mar Bas is in fisionêr. Hy hat mear dingen roppen wêrfan’t ik tocht ‘dat bart nea’, mar it is allegear útkaam.”

tourdetietema.nl 

Josse Wester.

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 18 uur geleden
Ecologen moeten continu bijleren. Zoals hier tijdens een cursus diersporen.
John Melis: 'Geef de vleermuizen nooit de schuld' Nieuws 18 uur geleden
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
'Wippe jo ek mei foar mear grien?' Nieuws 18 uur geleden
Jan Falkena geeft ook cursussen eendenkorfvlechten.
'Mear einekuorren, mear einepiken' Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Aanpassing route buurtbus Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 24 apr, 12:29
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 24 apr, 11:27
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 24 apr, 11:26