Zo was het in 2019 toen Bjorn Bakker als winnaar over de streep kwam in Gorredijk.
Zo was het in 2019 toen Bjorn Bakker als winnaar over de streep kwam in Gorredijk. Foto: Sietse de Boer

Björn Bakker wil zijn titel prolongeren

Sport

GORREDIJK Björn Bakker was in 2019 de laatste winnaar van de Wielerronde van Gorredijk. De in Wijnjewoude geboren wielrenner is zondag weer van de partij. Om zijn titel te verdedigen, de wielersport in zijn provincie te promoten en omdat ‘fytse op De Gordyk as in thúswedstryd fielt.’ 

De 28-jarige Björn Bakker kon komend weekend ook deelnemen aan een klassieker in het zuiden van het land. Normaliter geeft hij de voorkeur aan een klassieker boven een criterium, maar de mogelijkheid om te fietsen in Friesland, op een steenworp afstand van zijn geboortedorp, kon hij niet laten liggen. “As dit in kritearium bûten Fryslân west wie, hie ik in oare kar makke.” 

De mogelijkheden om een criterium in zijn geboorteprovincie te fietsen zijn tegenwoordig beperkt. Vroeger had zowat ieder dorp zijn ‘rondje om de kerk’; anno 2022 zijn er nog maar vier plekken waar het wielerpeloton zich in kan schrijven voor een criterium: Bolsward, Gorredijk, Surhuisterveen en Ureterp. Jammer, vindt Bakker, die blij is dat het wielercomité in Gorredijk na corona de draad weer heeft opgepakt. 

Positieve toekomst

Zoals de wielersport vroeger in Friesland leefde, die tijden zijn passé, realiseert de tegenwoordig in Heerenveen woonachtige renner zich. Hij is wel positief gestemd over de toekomst. Onlangs, bij de ronde van Bolsward, stond het publiek weer rijen dik langs het parcours. Een goed teken, maar er is nog veel werk aan de winkel. 

Dat zelfs Sportstad Heerenveen geen koers heeft, is volgens Bakker veelzeggend. “Dêrom is it moai dat De Gordyk, dat noch in jonge koers hat, trochset. Ik ha respekt foar de organisaasje, sponsors en frijwilligers dy’t it wer oppakke. Ek omdat op De Gordyk, krekt as yn Oerterp, de organisaasje losstiet fan de hurdfytsferiening. De Gordyk en Oerterp kinne in foarbyldfunksje ha foar oare doarpen. Ik hoopje dêrom dat der snein in soad minsken nei de koers komme”, zegt Bakker. 

Veel talenten

De Friese wielersport verdient aandacht volgens de renner van de Noordelijke Wielervereniging Groningen. Er zijn veel talentvolle Friese wielrenners, die volgens Bakker in de koers volop meestrijden. Tijdens de in het pinksterweekend gehouden districtskampioenschappen waren het vooral Friezen, waaronder Bakker, die de toon zetten. Bakker pakte, terwijl het bergachtige parcours niet op zijn lijf geschreven was, zelfs de titel in de Elite-klasse. 

Het was niet zijn enige succes in de afgelopen periode. Björn Bakker werd tweede in de Eliteklasse in de rondes van Bolsward en Ureterp. Mooie klasseringen voor de renner die relatief laat met fietsen begon. Hij schaatste tot zijn 21e, om daarna de focus naar het wielrennen te verleggen. Eigenlijk te laat, maar spijt heeft Bakker niet. “It wiene moaie erfaringen, ik bin bliid dat ik dy meimakke ha.” 

Wie weet wat er mogelijk was geweest als Bakker eerder voor de tweewieler had gekozen. De Wijnjewoudster wenst echter niet te dagdromen over een glansrijke carrière. Hij heeft van nature aanleg, maar beseft dat hij hard moet werken voor zijn prestaties. “Ik moat it ha fan myn karakter. Guon jonges meitsje samar in gigantyske sprong. Ik net, ik wurd elts jier mar in pear prosint better.” 

Veel kilometers

Hij is niet de enige die gestaag groeit. Wielrenners, zelfs de grote talenten, moeten veel tijd en energie in hun sport stoppen om beter te worden. “Nimmen krijt it kado”, weet Bakker, die wekelijks vijftien tot twintig uren op de pedalen stampt om zo’n zevenhonderd kilometer te trainen. Het is pittig naast zijn werk als fysiotherapeut, maar: “It heart derby en ik kin myn wurk faak sa planne dat ik moarns earst noch te fytsen kin.”

De vele uren in het zadel lonen, niet alleen sportief, maar ook door het plezier dat hij uit het wielrennen haalt. “Hurdfytsers binne minsken dy’t fan harren frijheid hâlde en in bepaalde mentaliteit besitte. Opjaan is der net by. Wy ha no in groep dy’t oant it úterste giet om it beste út harren sels nei boppe te heljen. Dat fyn ik moai, dat past by my, ik kin goed bealgje.” 

Trainen geeft voldoening, maar het draait om koersen. Dat hij zondag in Gorredijk start is een extra prikkel om te presteren. Voor de ogen van ongetwijfeld veel familie, vrienden en kennissen wil hij vlammen. “It soe prachtich wêze om wer te winnen.”

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 10 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen gisteren
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33