Eelke Jan Duizendstra in het rode shirt van De Sweach.
Eelke Jan Duizendstra in het rode shirt van De Sweach. Foto: Sietse de Boer

De Sweach wil naar 3e klas

Sport

BEETSTERZWAAG De voetballers van vv De Sweach zijn ambitieus en gaan voor promotie naar de derde klas. Aanvoerder en routinier Eelke Jan Duizendstra vindt dat een reëel streven. “In 4B hoeven we voor geen tegenstander te vrezen. Ik durf de stelling wel aan dat we qua voetbal en strijd ook in een klasse hoger meekunnen. Het zou geweldig zijn als we promotie weten af te dwingen.”

Om de ambitie waar te maken moeten de voetballers van De Sweach in de achtervolging. Dat is deels een gevolg van een matige start van het seizoen; in de eerste drie duels werd slechts één puntje veroverd. Daarnaast speelden afgelastingen een rol. De achterstand op koploper MKV’29 uit Leeuwarden bedraagt acht punten, maar de Sweachsters hebben nog twee inhaalduels te gaan. “De start was ronduit slecht”, blikt Duizendstra terug. “We verloren van Boornbergum en speelden gelijk tegen De Wâlden; wedstrijden die we hadden moeten winnen.” De Sweach herstelde zich met vijf overwinningen op rij, waaronder het duel van afgelopen zondag tegen Langweer (zie kader). 

Voorstopper

Duizendstra (32) is bezig aan zijn derde seizoen bij de zondagafdeling van De Sweach. Daarvoor kwam hij uit voor de zaterdagtak. De mandekker vond vlot zijn draai, is inmiddels aanvoerder en draagt niet alleen in verdedigend, maar ook in aanvallend opzicht zijn steentje bij. Bij corners en vrije trappen en als de stand erom vraagt, trekt hij mee naar voren om met zijn lengte gevaar te stichten. “In de jeugd en in mijn eerste seizoenen bij de senioren speelde ik in de spits”, vertelt de routinier. “Onze trainer Martin Brandsma besloot me op een gegeven moment als voorstopper te gebruiken. Een heel andere rol, maar het ligt me. Een spits aan banden leggen geeft voldoening. En mijn ervaring als aanvaller komt van pas. Ik weet hoe spitsen denken en bewegen.” 

Schipperen

Volgens Duizendstra hoeft De Sweach in 4B voor geen tegenstander bang te zijn, maar hij maakt wel een voorbehoud. De spelers moeten fit blijven, want de drie seniorenteams van de zondagvereniging zijn krap bezet. De Sweach kampte al met de nodige blessures en moet vaste waarden als Jochem Reitsma (knie) en Ernst Poppinga (schouder) nog langdurig missen. “Het is elke zondag schipperen. We proberen in goed overleg alle teams zo sterk mogelijk voor de dag te laten komen. Wij leunen op het tweede. Zo speelden we twee weken geleden met een mix van eerste en tweede tegen Black Boys, maar wonnen wel met 3-1. Er zit spirit in het team, dat is mooi en zorgt voor vertrouwen.” 

Juiste mix

De Sweach beschikt volgens de aanvoerder over een juiste mix van routine en jong talent. Het zijn echter niet alleen de voetballende kwaliteiten die voor de gewenste promotie kunnen zorgen. “We hebben een hechte groep, zijn bereid voor elkaar te knokken. Het is een vriendenploeg die voor een resultaat gaat en na afloop gezellig een biertje pakt.” Drie jaar geleden promoveerde De Sweach van de vijfde naar de vierde klasse, als gevolg van competitiewijzigingen op eigen verzoek. 

Dit seizoen hoopt Duizendstra dat De Sweach op eigen kracht promotie afdwingt. “Ik ben ooit met de zaterdagtak via de nacompetitie gepromoveerd. De ontlading en het feest zijn zoveel mooier als je de klus op het veld weet te klaren. Ik hoop dat nog een keer te beleven.”


Weekend met twee topduels 

De Sweach deed afgelopen zondag wat het moest doen om in het spoor van koploper MKV’29 te blijven. Er werd, hetzij nipt (1-0), gewonnen van laagvlieger Langweer. De Sweachsters maken zich nu op voor een zwaar weekend met duels waarin de nummers één en twee van de ranglijst wachten. 

De overwinning op Langweer, dat met slechts één punt in de kelder van de vierde klasse B vertoeft, kwam volgens Jan Eelke Duizendstra met hangen en wurgen tot stand. “Langweer ging in de kont hangen en probeerde er alleen met lange ballen uit te komen. Wij gingen mee in hun spel. Het middenveld werd overgeslagen en dat leverde slecht voetbal op.” De Sweach leek zich lange tijd te verslikken in de op papier makkelijke prooi, maar kreeg vier minuten voor het einde de helpende hand toegestoken. Een speler van de gasten kopte de bal in eigen doel en zo kwam het toch nog goed. “Het was niet best, maar we misten opnieuw de nodige mensen. Dan is het mooi dat we met invallers toch winnen.”

In en tegen Bakkeveen (vrijdag) moet het beter, beseft Duizendstra. “Maar tegen Bakkeveen wordt een andere wedstrijd. Bakkeveen gaat uit van eigen kracht en zal aanvallen. Dan krijgen wij ruimte om te voetballen, dat ligt ons beter. Ik hoop dat onze zieken vrijdag weer van de partij zijn, want dit is een topper.” 

Twee dagen later op zondag wacht De Sweach in Leeuwarden tegen koploper MKV’29 opnieuw een loodzware klus. “MKV is de favoriet voor de titel. Ze hebben al 41 goals gemaakt en krijgen weinig goals (8) tegen. Ook wij geven met negen tegentreffers weinig weg. Het belooft een interessante wedstrijd te worden. Als we goed uit deze beide duels komen, doen we volop mee.”

Meer SA!

V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 7 uur geleden
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 10 uur geleden
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 14 uur geleden
Afbeelding
Nieuw contactpunt Elkien in Gorredijk Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Volgende stap ontwikkeling locatie De Trime Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
De mooiste kleurplaten beloond Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Rebecca zingt met Elly Cultuur 18 uur geleden
Paulus de Jong en Thies Nicolai.
Paulus de Jong nieuwe dirigent 'Spikers' Cultuur 22 uur geleden