In Albert Heijn Gorredijk worden veel extra uren gemaakt tijdens de drukke Kerstperiode.
In Albert Heijn Gorredijk worden veel extra uren gemaakt tijdens de drukke Kerstperiode.

Ook in supermarkt ‘De mooiste tijd van het jaar’

Ondernemen

GORREDIJK Terwijl veel mensen vrij hebben, is het in de supermarkten aan het einde van het jaar ontzettend druk. En heel gezellig, vinden ze bij Albert Heijn Gorredijk. “Iedereen heeft een goed humeur, dat geeft een goede sfeer.”

Het is jaarlijks een momentje bij Albert Heijn: het uitkomen van de kersteditie van Allerhande. “Mensen vragen er al vroeg naar”, vertelt Mirjam Bijlsma. “Het is een inspiratiebron voor veel kerstdiners.” Al die inspiratie betekent ook volop werk voor de medewerkers van de supermarkt. 

Bij het kerstassortiment zitten ook flink wat artikelen, vaak met het Excellent-label, die niet standaard in de winkel liggen. “Dat heeft dus gevolgen voor de indeling van de schappen. We passen de winkel twee keer aan”, legt supermarktmanager Edwin van Opzeeland uit. “Voor de Kerst en dan begin januari weer terug naar hoe het was.”

Extra uren

Dat houdt ook in dat er veel extra uren gemaakt worden. Het samenstellen van de werkroosters is een hele klus, waar dan ook al in oktober mee wordt begonnen. Ondernemer Pieter Bijlsma: “We proberen natuurlijk rekening te houden met ieders persoonlijke wensen rond de feestdagen.” 

De winkel sluit op beide kerstdagen om 18.00 uur, op kerstavond om 19.00 uur. Zodat alle medewerkers de avonden op eigen manier kunnen invullen. Voor de supermarkten is het wel lastig dat scholieren nog tot vrijdag naar school moeten, slechts een paar dagen voor de feestdagen. “Gelukkig wordt dat de komende jaren weer wat makkelijker.”

Alle dagen open

Daar staat weer tegenover dat de supermarkt nu alle dagen open is. Iedere klant kan daarom het meest geschikte moment kiezen om de boodschappen te doen. Pieter Bijlsma: “Hadden we bijvoorbeeld de beperktere openingstijden van pakweg twintig jaar geleden gehad, dan was de winkel nu op zondag en de beide kerstdagen, dus drie dagen achter elkaar, dicht geweest. Dat kun je je nu toch niet meer voorstellen.” 

Doorstroming

De extra handen in de supermarkt zijn niet alleen nodig om de vakken gevuld te houden, maar ook om de winkelkarren, de winkelmandjes en de zelfscanners te verplaatsen en om mensen eventueel te helpen bij het inpakken. Mirjam: “We proberen de doorstroming zo goed mogelijk te organiseren. Dan blijft het winkelen voor iedereen prettig. Chaos leidt tot ergernis en dat wil je voorkomen.”

Volle schappen

Het lijkt voor een supermarkt ook een hele uitdaging om de schappen vol te houden. Aan misgrijpen heeft iedereen een hekel. Edwin: “Er is natuurlijk veel geautomatiseerd. Vanuit het verleden kennen we het consumptiepatroon van onze klanten.” De supermarkten krijgen voor de speciale producten ook al vroeg in het jaar de vraag om bestellingen door te geven. Versmanager Willemijn Engels: “Al in de zomermaanden moeten wij bijvoorbeeld bepalen hoeveel oliebollen we willen bestellen.” 

Het systeem is volgens Edwin een mooie basis, waarmee de supermarkt ook een 7 kan scoren. “Maar wij willen meer. Met extra bestellingen en de producten van onze lokale en regionale leveranciers willen we er een 9 van maken.” Waar normaal dagelijks vier vrachtwagens hun goederen afleveren bij de supermarkt, zijn dat in de laatste weken van het jaar maar liefst zes vrachten per dag. Edwin: “En alles gaat direct de winkel in. In deze tijd van het jaar is het magazijn leger en de winkel voller. Zo zien we het graag. In deze periode komen er vanwege het uitgebreide assortiment ook extra klanten.”

Net als voor de klanten is het ook voor de medewerkers een speciale tijd. De dynamiek in de supermarkt is anders dan normaal. Willemijn: “Mensen zijn opgewekt, praten meer met je, accepteren meer van elkaar. Het is voor iedereen een feestje.”

Meer SA!

De Grevensmolen in Vegelingsoord.
Molendag in teken van werk van Luitje de Goed Cultuur 19 minuten geleden
Afbeelding
Computer says 'No'... Column 1 uur geleden
Afbeelding
NoSa!: Bas spoort vervuilers oceaan op Nieuws 1 uur geleden
Marcel van Opzeeland, Harry Berga en Paula Uuldriks.
Wethouder Marcel van Opzeeland: 'Economische kracht deels verborgen' Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Speuren naar verhaal achter foto in De Skâns Cultuur 19 uur geleden
Aanvoerder Remko Dam verzendt een pass.
Read Swart-aanvoerder Dam: 'Wy ha sa gau mooglik punten nedich' Sport gisteren
Afbeelding
Fietsend langs Smallingerlands geluid Cultuur gisteren
Arend Waninge
Moai span Column gisteren