Karin Boonstra en Margitt Verstraaten van Kenonz Werving & Selectie.
Karin Boonstra en Margitt Verstraaten van Kenonz Werving & Selectie.

Kenonz start met Werving & Selectie

Ondernemen


GORREDIJK Detachering kent voor Kenonz geen geheimen meer. Werving & Selectie is een andere tak van sport. Andere doelgroep, andere aanpak, andere markt. Voor Kenonz een andere en uitdagende activiteit waarbij ze hun naam en de successen uit de detachering goed kunnen toepassen.

Als opdrachtgevers je regelmatig vragen stellen of je hen ook kunt helpen met Werving & Selectie, dan komt vanzelf het moment dat je zegt: hierin gaan we ons verder specialiseren. Zo werkt het in ieder geval bij Kenonz, de detacheerder die in een paar jaar tijd vooral in de non-profitsector enorm is gegroeid. Met circa zestig eigen medewerkers heeft Kenonz nu zo’n 450 mensen gedetacheerd. Naast het hoofdkantoor in Gorredijk zijn er inmiddels ook vestigingen in Apeldoorn, Hoorn en Alblasserdam.

Grote verschillen

Werving & Selectie en Detachering lijken voor de buitenstaander misschien veel op elkaar, maar volgens Karin Boonstra zijn er grote verschillen. “Mensen die wij detacheren zijn bij Kenonz in dienst. Ze worden bij een opdrachtgever flexibel ingezet op een tijdelijke opdracht. Bij Werving & Selectie zoek je namens een opdrachtgever een kandidaat voor een vaste baan. Je kunt het ook anders kort samenvatten: bij Detachering heeft de kandidaat een binding met Kenonz, bij Werving & Selectie een binding met de nieuwe werkgever. Dat is anders, je kruipt in de huid van de opdrachtgever.” 

Karin staat bij Kenonz aan het hoofd van het nieuwe label Werving & Selectie, dat 1 april officieel van start ging. “Onze bestaande opdrachtgevers vragen of wij onze kennis over arbeidsbemiddeling ook kunnen inzetten bij het invullen van vaste formatieplekken. En als we dat doen, dan doen we het goed. Dus met een geheel nieuw label. Ons uitgebreide netwerk én de vakinhoudelijke kennis die wij hebben opgebouwd zijn natuurlijk een enorme toegevoegde waarde. Wij weten wie goed op zijn plek zit, maar ook wie openstaat voor een andere uitdaging”. 

Kenonz richt zich met Werving & Selectie op strategische functies in zowel de profit- als de non-profitsector. Het gaat dan bijvoorbeeld om directiefuncties en management- en adviesfuncties bij gemeenten, maar ook in bijvoorbeeld techniek, communicatie en HR. “De profitsector is voor ons redelijk nieuw, maar bedrijven weten ons vanwege onze naam ook daar steeds vaker te vinden.”

Vijf poten

De arbeidsmarkt is op dit moment krap. Iedereen lijkt op zoek te zijn naar het schaap met de vijf poten, maar die loopt in de praktijk vaak niet niet los rond. “Dus moet je gericht op zoek naar mensen die van de ene naar de andere baan willen overstappen.” 

Kandidaten die voor honderd procent aan de wensen voldoen, zijn volgens Karin zeldzaam. “Maar passen ze voor tachtig procent bij het wensenpakket, dan kunnen ze ook al heel geschikt zijn. Die laatste procenten, daar kun je met een gericht programma naartoe werken. Dat kan de opdrachtgever zelf doen, maar Kenonz heeft in de Detachering ook veel ervaring met opleidings- en coachings- trajecten. Het is maar net wat de opdrachtgever wil.”

Innovaties

Kenonz innoveert graag en ontwikkelde de afgelopen jaren in de Detachering heel wat vernieuwende tools die helpen bij het goed in kaart brengen van de persoonlijkheid van de kandidaat, zoals de Kenmij-app. Via de Teamanalyse brengt Kenonz bijvoorbeeld in kaart hoe het bestaande team is opgebouwd en aan welk type leidinggevende een team behoefte heeft. 

Karin: “Deze tools zijn ook goed in te zetten in Werving & Selectie. Ze helpen bij het tot stand brengen van de beste match, en daar is het ons altijd om te doen.” De Kenonz Campuz zorgt voor de interne opleidingen en Kenonz heeft ook goede ervaringen met de VR-techniek, waarmee kandidaten via een VR-bril als het ware al een kijkje kunnen nemen op de mogelijke nieuwe werkplek.

Vertrouwen

Het nieuwe label gaat van start met een team van ervaren professionals in de arbeidsbemiddeling. Volgens Karin is het belangrijk om bij Werving & Selectie ruime ervaring te hebben om zo een professionele gesprekspartner te kunnen zijn. “Bedrijven schakelen ons in voor het vinden van kandidaten voor belangrijke functies in hun organisatie. Dat is een stap die ze alleen maken wanneer ze vertrouwen in je hebben. Je moet wel wat te bieden hebben. De mensen maken het verschil.” kenonz.nl

Meer SA!

Afbeelding
LDODK plaatst zich voor play-offs Sport 54 minuten geleden
Afbeelding
‘t Ambyld up-to-date na jaar verbouwing Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Zege UDIROS ondanks matig spel Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Durk de Haan zijn 25e ‘georganiseerde wanhoop’ Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Kijk terug: schrijvers in de bieb Cultuur gisteren
Afbeelding
Weekendtip: Dries Bongaerts speelt in schaapskooi Cultuur gisteren
Afbeelding
LDODK nog volop in race voor play-offs veldtitel Sport 20 mei, 17:30
Afbeelding
Weekendtip: Kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s Cultuur 20 mei, 12:37