Wies Boelens is Verzorgende IG.
Wies Boelens is Verzorgende IG. Foto: Sietse de Boer

ZuidOostZorg zoekt mensen met paarse genen

Nieuws

DRACHTEN De zorg is een uitdagende sector. Daar passen medewerkers bij die ook van een uitdaging houden, vinden ze bij ZuidOostZorg. Mensen die verantwoordelijkheid nemen, die willen weten hoe het zit, die zoeken naar waar het beter kan. Rond de Week van Zorg en Welzijn trekt de grote zorgorganisatie alles uit de kast om mensen enthousiast te maken voor de zorgsector. “We zoeken mensen die houden van paars. Beetje blauw, beetje rood, tikkie eigenwijs.”

“Dat paars moet je eigenlijk een beetje in de genen zitten”, lacht Petra Boddeüs. Met de collega’s van marketing en communicatie en het recruitmentteam van ZuidOostZorg heeft ze goed nagedacht over waar de grote zorgorganisatie nu eigenlijk voor staat. “De kleur paars komt bij ZuidOostZorg overal terug. Het betekent ook van alles. Van aandacht en verantwoordelijkheid tot vertrouwen en vernieuwing.”

Imago

In de ‘grote boze buitenwereld’ heeft de zorgsector te maken met een hardnekkig imago. Veel druk, alles moet snel en efficiënt, veel papierwerk en amper tijd voor menselijk contact met de cliënten. Petra: “Toch lukt het nog steeds om voldoende goede mensen te vinden, ondanks het landelijke beeld van een krapper wordende arbeidsmarkt. Het duurt misschien alleen wat langer, maar we zijn ook kritisch. Werken bij ZuidOostZorg moet bij je passen.”

Dat laatste klinkt misschien niet uitnodigend, maar dat is het volgens Petra juist wel. In haar ogen heeft ZuidOostZorg juist heel veel te bieden. “Wij zijn wel zo eigenwijs om te denken dat we anders zijn. ZuidOostZorg is innovatief, vooruitstrevend. We willen altijd vooruit denken. Daar zijn ook goede redenen voor. Het aantal ouderen neemt toe, de zorgvraag wordt complexer, maar de financiële middelen blijven beperkt. Dan moet je slim opereren. Met professionals en met goede technische hulpmiddelen.”

Als voorbeeld noemt Petra de herstelgerichte zorg voor cliënten die herstellen van een zware ingreep of bijvoorbeeld een hersenbloeding. “Uitgangspunt van de aanpak is dat wij tijdelijk helpen, zoveel mogelijk gericht op terugkeer van de cliënten in hun eigen woonomgeving. Vanaf de eerste dag bedenken we wat daarvoor nodig is. Dat kunnen technische hulpmiddelen zijn, maar ook specialistische hulp. En we betrekken bijvoorbeeld ook de thuiszorgafdeling direct in de aanpak. Dat zorgt voor een goede overgang naar huis, met vertrouwde gezichten. We leveren een grote bijdrage aan het zo lang mogelijk vasthouden van de zelfredzaamheid van de ouderen.”

Samen doen

Maar geen situatie is gelijk en dus zoekt ZuidOostZorg medewerkers die dat heel goed begrijpen. Die nieuwsgierig zijn en zich willen verdiepen in situaties. Wies Boelens is Verzorgende IG (individuele gezondheid). “Op de afdeling Psychogeriatrie kregen we laatst een bewoner met parkinsondementie. Voor de groep de eerste persoon in lange tijd met deze aandoening. Dan gaan we binnen het team heel bewust op zoek naar hoe we deze cliënt het best kunnen benaderen. Hoe we fases in het ziektebeeld kunnen herkennen en daarop kunnen inspelen.” Het is volgens Petra een mooi voorbeeld van hoe ZuidOostZorg werkt. “We doen het samen, in een organisatie met korte lijnen en weinig hiërarchie.  Niet wachten op een opdracht, maar je eigen verantwoordelijkheid nemen. Iedereen heeft een hele duidelijk omschreven rol binnen het team, waarbij ook wordt aangegeven hoe je met anderen samenwerkt.”

Het voorbeeld van parkinsondementie toont ook aan hoe de complexiteit van de zorg toeneemt. De kennis over verschillende ziektebeelden neemt toe. En dat betekent ook meer kennis over hoe hier in de zorg mee om te gaan. Wies: “Dat houdt je wel heel leergierig, maar het vraagt ook veel inlevingsvermogen. Petra: “Je zoekt steeds naar nieuw gereedschap om de beste zorg te kunnen leveren. Het vraagt steeds meer vakmanschap. De wil om te weten hoe het zit en jezelf willen ontwikkelen.”

Overstap naar zorg

Wies Boelens is zelf ook zo iemand die zich graag wil ontwikkelen. Op 52-jarige leeftijd concludeerde ze dat ze wel klaar was in het grootwinkelbedrijf waar ze al jaren werkte. “Ik miste de betrokkenheid. Het was zo klinisch, we waren alleen maar bezig met omzet. Ik woon in Drachten niet ver van het ziekenhuis en kreeg steeds vaker het gevoel dat de zorg wel bij mij zou kunnen passen. Hoewel ik helemaal geen zorgachtergrond heb.” Wies nam de stap, ze volgde een driejarige werken-lerenopleiding en heeft nu een vaste baan (24 uur) als Verzorgende IG. “Het was een sprong in het diepe. En ik heb zelf ook moeten investeren. Maar ik voel mij als een vis in het water. Ik werk net zoveel uren als eerder, maar heb toch een energie! Ik kom nu thuis met een voldaan gevoel, bijvoorbeeld omdat ik heb bereikt dat iemand een paar keer glimlacht.” Het op latere leeftijd instappen in de zorg heeft ook zo zijn voordelen. “Je hebt wat meer levenservaring, dus kun je je misschien iets makkelijker in mensen verplaatsen. Als je wat ouder bent, heb je daar wat meer oog voor. Maar ik geniet ook van het begeleiden van twee jonge stagiaires. Zij zijn weer iets onbevangener. Het is die combinatie van verschillende leeftijdsfases die het zo leuk maakt.”

Zij-instromers: Verzorgende IG

Twee keer per jaar start een groep zij-instromers bij ZuidOostZorg met de het leerwerk-traject Verzorgdende IG. In april start de werving voor de opleiding die in september begint. Het gaat om een driejarige opleiding waarbij de cursisten in dienst treden bij ZuidOostZorg. Ze krijgen een contract voor minimaal 22 uur, waarvan ze zestien werken en zes uur leren. Een opleiding van niveau mbo-2 is een voorwaarde voor deelname. 

Verzorgenden Individuele Zorg (IG) geven de dagelijkse zorg aan cliënten. Ze mogen medicatie en injecties geven en katheters aanbrengen. Ze hebben ook een duidelijke signaalfunctie voor de verpleegkundigen binnen de organisatie.

Pop-upstore en meer 

Van 14 tot en met 19 maart, tijdens de week van Zorg en Welzijn, trekt ZuidOostZorg eropuit. Aan het Raadhuisplein 7 in Drachten is een pop-upstore geopend waar geïnteresseerde professionals kennis kunnen maken met ZuidOostZorg. Medewerkers van het recruitmentteam vertellen over de mogelijkheden binnen de organisatie. De pop-upstore is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De paarse loper ligt uit. 

Volgende week organiseert ZuidOostZorg ook inloopavonden, waarbij geïnteresseerden zonder afspraak kunnen binnenlopen voor vrijblijvende informatie of een wat langer verdiepend gesprek. De inloopavonden zijn in Oosterwolde (22 maart), Dokkum (23 maart) en Drachten (24 maart). Iedereen is van 17.00 tot 19.30 uur welkom. 

Het recruitmentteam van ZuidOostZorg gaat ook nog op pad met een oude retrobus. De VW-bus staat op 17 maart op de markt in Oosterwolde, op 18 maart in het centrum van Dokkum en op 19 maart onder het carillon in hartje Drachten.

Meer SA!

Afbeelding
Vragen VVD over voortgang Kortezwaag Nieuws 46 minuten geleden
Elk mei graach in fiskje.
'Efkes in slach oer de merk' Nieuws 47 minuten geleden
Afbeelding
Stille omgang en herdenking 4 mei in Tijnje. Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 5 uur geleden
Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 mei, 09:10
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05