Fietsgroep Qviv: liefhebbers die net wat harder willen fietsen.
Fietsgroep Qviv: liefhebbers die net wat harder willen fietsen. Foto: Sietse de Boer

Fietsgroep Qviv met passie voor uitdagingen

Thema Fietsen

GORREDIJK Zodra de zomertijd ingaat, is het op woensdagavond om 19.00 uur vaste prik. Bij Sportcentrum Kortezwaag vertrekt dan een snelle fietsgroep, gekleed in zwart-rood-blauwe QVIV-shirts. Het parcours ligt vast, een ronde van 65 kilometer. 

De eerste tien kilometers vanuit Gorredijk gelden als opwarmertje, dan is er ook nog tijd om met elkaar te praten. Eenmaal op de Leidijk, op weg naar Waskemeer, gaan alle remmen los. De vier vrienden Sjoerd, Jetze, Kevin en Roel staan aan de basis van deze groep. Het begon in 2017, ze waren verzot op fietsen, toerden erop los en wilden steeds harder fietsen. Onder leiding van Roelof de Roos van Sportcentrum Kortezwaag gingen ze op een industrieterrein in training, ze leerden steeds meer over fietstechnieken en trainingsmethoden. De groep werd populair en breidde zich snel uit, er was animo voor een snelle wielerploeg in Gorredijk. In 2019 regelde Sjoerd de sponsoring van QVIV en kregen alle leden professionele wielerkleding. Inmiddels bestaat de groep uit zo’n twintig man, met wedstrijdrijders (zowel op de weg als op de mountainbike), triatleten en fanatieke hardlopers. Op de woensdagavond wordt de ploeg opgesplitst in een A- en B-ploeg. De A-rijders houden van racen en proberen elkaar eraf te rijden, waarbij het gemiddelde over het hele traject vaak boven de veertig ligt. De B-rijders doen het iets rustiger aan en blijven als groep bij elkaar. Maar gemiddeldes van tegen de veertig zijn ook hier geen uitzondering.

Kopman

De kopman van de ploeg is tevens de enige wielrenner met een wedstrijdlicentie. Erik Stoelwinder is afkomstig uit het voetballen waar hij op hoog niveau speelde. Drie jaar geleden maakte hij de oversteek naar het fietsen en al gauw bleek hij over een grote kracht te beschikken en enorm hard te kunnen beulen. 

Menig Friese wielrenner fronste zijn wenkbrauwen: wie is die nieuwkomer die nu al zulke enorme wattages kan trappen? Erik fietst momenteel voor de Wieler Combinatie Friesland, een samenwerkingsverband tussen vijf Friese wielerverenigingen. Maar hij draait lang genoeg in de sport mee om realistisch te zijn: “Ik ben al 34 en heb een zware baan waarbij ik regelmatig vijftig uur in de week werk. Het ontbreekt me gewoon aan tijd om alle noodzakelijke trainingen te maken om goed in de zwaardere koersen mee te kunnen draaien. En wielrennen is meer dan alleen hard fietsen. Ik mis de ervaring in vergelijking met de jongens die vanaf hun twaalfde op de racefiets zitten.” Maar voegt hij er glimlachend aan toe: “Ik zoek mijn koersen uit en hoop er zeker nog een keer een te winnen.” Rustig fietsen lukt hem slecht: knallen is zijn motto en hij vergeet nog weleens de noodzakelijke rust te pakken. Lachend zegt hij: “Heerlijk om bij QVIV kilometers lang honderd meter voor de groep uit te fietsen zonder dat ze je terug kunnen pakken.”

Bert Mast is de oudste van de groep, hij wordt gekscherend opa genoemd. Met zijn humor, sportiviteit en gezelligheid past hij uitstekend in de ploeg en ondanks zijn 55 jaar stampt hij verbazingwekkend goed mee in de snelle A-ploeg. “De laatste jaren focus ik me meer op het fietsen en dat kan ik merken. Deze groep motiveert mij en leert me om echt harder te gaan fietsen. In de oude ZIUZ-toerploeg was ik al vaak de motor en reden we menig fietsploeg eraf, maar deze QVIV-ploeg is toch echt van een ander kaliber.” Bert is een krachtpatser die graag de grote fietsevenementen opzoekt. De Marmotte, de Dolomietenmarathon, alle grote Alpencols en alle toerversies van de klassiekers heeft hij al gefietst. Hij heeft zich nu weer ingeschreven voor Luik-Bastenaken-Luik. Met een knipoog: “Natuurlijk wel de 255 kilometer-versie.”

Uitdagingen

Jetze Reijenga is ook een van de kanonnen van de ploeg. Hij geldt als een oerkracht, een boerenzoon van de oude stempel: vroeg op om te melken, de hele dag werken en tussendoor grote sportieve uitdagingen volbrengen. Zo deed hij mee aan de Frysman, een hele triatlon die hij zonder goede voorbereiding binnen de twaalf uur volbracht, won hij de Zwefilo (een kwart triatlon) in Gorredijk en lacht hij om de Elfstedentocht. “Het leek me weleens leuk om binnen 24 uur niet alleen alle steden in Friesland, maar ook die van Drenthe en Groningen te fietsen.” Hij vertrok om twaalf uur ‘s nachts en fietste meer dan zeshonderd kilometer achter elkaar om alle steden aan te doen. Helaas redde hij het net niet binnen de 24 uur. Jetze, net voor de tweede maal vader geworden en verhuisd naar een nieuwe boerderij, heeft nu nog minder tijd om te trainen. Lachend zegt hij: “Ik wil nog wel graag straks de Funklasse-wedstrijd bij de Ronde van Gorredijk winnen.”

Eigenlijk houden alle leden van de groep van uitdagingen. Zo fietsten een aantal van hen ritten boven de driehonderd kilometer langs de grenzen van de noordelijke drie provincies. Acht man reden de Bartje 200 op de mountainbike en drie man fietsten van Gorredijk naar Nice. Voor een goed doel rende Leonard Smit zestig kilometer achter elkaar en vond Servièn Berensen het leuk om het mtb-parcours van Appelscha acht keer achter elkaar te fietsen. 

Gezelligheid

De QVIV-ploeg kan nog best wat uitbreiden met liefhebbers die net wat harder willen rijden dan de gewone toerclubs. Het is een gezellige vriendenploeg die na een pittige woensdagavondtraining graag een biertje wil drinken bij de Vergulde Turf en enkele malen per jaar gaat barbecueën of wokken. Sjoerd besluit: “Al fietsen we hard, de gezelligheid van de club staat voorop. En dat blijft het belangrijkste.”

Meer SA!

Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 3 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 3 uur geleden
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 3 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 3 uur geleden
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Jonge wagenbouwers: Welkom in Europapa Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Ons eigen fotomodelletje Column 9 uur geleden
Afbeelding
Jubbega houdt vast aan beleid: einde seizoen Sport 11 uur geleden